John WilliamsI

John Towner Williams

8,8
30 358 ocen muzyki
powrót do forum osoby John Williams

nie było jeszcze filmu, do którego napisał muzyke, żeby owa muzyka nie zachwycała... jest najlepszy a najlepszym na to dowodem są wszystkie jego nagrody... John Williams jest najlepszy... nic dodać nic ująć...

użytkownik usunięty
kamo

Williams Dobry !!!
Zgadzam się z tym, że John Williams jest wspaniałym kompozytorem ale według mnie nie najlepszym. Moim faworytem jest już od dawna James Horner i mimo iż utwory Williamsa są bardziej rozchwytywane to Horner i tak jest lepszy!!!. Przynajmniej nie jest tak komercyjny jak Williams!!!

użytkownik usunięty

Najlepszy !
Williams, dla mnie jako wielbiciela muzyki symfonicznej jest przede wszystkim doskonałym warsztatowo kompozytorem. Bawi się orkiestrą miczym zabawką, potrafi wydobywać z instrumentów porywające brzmienia i to w każdym skomponowanym przez siebie utworze. Czy Williams jest komercyjny... A Chopin z czego żył ? Ze sprzedaży lodów ? On jest poprostu genialny, a to że podoba się sporej części publiczności to tylko kwintesencja jego geniuszu.

użytkownik usunięty

Johny ;-)
Nie przeczę Tomku, że John Williams jest bardzo dobrym kompozytorem ponieważ zetknąłem się już z jego partyturami :-) ale nie zachwycał bym się tak bardzo jego muzyką. Sama w sobie jest tylko tapetą, oczywiście zgadzam się, wspaniałe tematy, które pamietamy wszyscy a wnętrze?? Moim faworytem jest James Horner, który przede wszystkim dba o wnętrze i nie robi standardów. Lubię go a raczej kocham za to, że potrafi On wzbudzić we mnie takie uczucia których sam nie jestem wstanie opisać ani nazwać. Ale każdy ma swojego idola dlatego zwracam honor i nie będę się kłócił bo nie o to tu chodzi :-) Pozdrawiam...

użytkownik usunięty

Zgadzam się...
Zgadzam się z Tobą że każdy ma swojego idola i dobrze, bo inaczej było by bardzo nudno. Nie zgadzam się jednak z poglądem że muzyka Williamsa to tylko tapeta. Wręcz przeciwnie, bo jak zapewne wiesz jego niektóre kompozycje przerosły sławą same filmy do których były ilustracją i to nie dlatego że były tandetnymi, komercyjnymi standardami, ale dlatego że były po prostu dobre... Z tego co piszesz wynika że jesteś wrogiem komercji i tandety, ale myślę że popełniasz błąd skreślając Williamsa tylko dlatego że jest on bardzo popularny.

użytkownik usunięty

chyba źle się wyraziłem...:-)
...rzeczywiście źle się wyraziłem i teraz można inetpretować moje słowa w taki sposób jakbym nie lubił tego kompzoytora ale to nie prawda. Jak już wcześniej pisałem, John Williams ma w swoim dorobku muzycznym całe mnóstwo wspaniałych tematów jak to się teraz mówi "nie do podrobienia" ;-) i tego nikt mu nie odbierze. Zasłużył sobie na miano jednego z najwybitniejszych kompozytorów, jest rozchwytywany przez filmowych twórców. W jego muzyce brakuje mi tylko większej wrażliwości na szczegóły a nie ogólny obraz całości. Porównując Go z moim faworytem Jamesem Hornerem mogę śmiało stwierdzić, że tematy Johna Williamsa są bardziej popularne i znane ale czy lepsze? To już jest kwestia gustu. Każdy człowiek ma swój własny pogląd na sztukę. Ponoć "nie to piękne co piękne tylko co się komu podoba" - stare powiedzenie a jakże trafne ;-) Pozdrawiam Tomka