nie było jeszcze filmu, do którego napisał muzyke, żeby owa muzyka nie zachwycała... jest najlepszy a najlepszym na to dowodem są wszystkie jego nagrody... John Williams jest najlepszy... nic dodać nic ująć...
Williams Dobry !!!
Zgadzam się z tym, że John Williams jest wspaniałym kompozytorem ale według mnie nie najlepszym. Moim faworytem jest już od dawna James Horner i mimo iż utwory Williamsa są bardziej rozchwytywane to Horner i tak jest lepszy!!!. Przynajmniej nie jest tak komercyjny jak Williams!!!
Najlepszy !
Williams, dla mnie jako wielbiciela muzyki symfonicznej jest przede wszystkim doskonałym warsztatowo kompozytorem. Bawi się orkiestrą miczym zabawką, potrafi wydobywać z instrumentów porywające brzmienia i to w każdym skomponowanym przez siebie utworze. Czy Williams jest komercyjny... A Chopin z czego żył ? Ze sprzedaży lodów ? On jest poprostu genialny, a to że podoba się sporej części publiczności to tylko kwintesencja jego geniuszu.
Johny ;-)
Nie przeczę Tomku, że John Williams jest bardzo dobrym kompozytorem ponieważ zetknąłem się już z jego partyturami :-) ale nie zachwycał bym się tak bardzo jego muzyką. Sama w sobie jest tylko tapetą, oczywiście zgadzam się, wspaniałe tematy, które pamietamy wszyscy a wnętrze?? Moim faworytem jest James Horner, który przede wszystkim dba o wnętrze i nie robi standardów. Lubię go a raczej kocham za to, że potrafi On wzbudzić we mnie takie uczucia których sam nie jestem wstanie opisać ani nazwać. Ale każdy ma swojego idola dlatego zwracam honor i nie będę się kłócił bo nie o to tu chodzi :-) Pozdrawiam...
Zgadzam się...
Zgadzam się z Tobą że każdy ma swojego idola i dobrze, bo inaczej było by bardzo nudno. Nie zgadzam się jednak z poglądem że muzyka Williamsa to tylko tapeta. Wręcz przeciwnie, bo jak zapewne wiesz jego niektóre kompozycje przerosły sławą same filmy do których były ilustracją i to nie dlatego że były tandetnymi, komercyjnymi standardami, ale dlatego że były po prostu dobre... Z tego co piszesz wynika że jesteś wrogiem komercji i tandety, ale myślę że popełniasz błąd skreślając Williamsa tylko dlatego że jest on bardzo popularny.
chyba źle się wyraziłem...:-)
...rzeczywiście źle się wyraziłem i teraz można inetpretować moje słowa w taki sposób jakbym nie lubił tego kompzoytora ale to nie prawda. Jak już wcześniej pisałem, John Williams ma w swoim dorobku muzycznym całe mnóstwo wspaniałych tematów jak to się teraz mówi "nie do podrobienia" ;-) i tego nikt mu nie odbierze. Zasłużył sobie na miano jednego z najwybitniejszych kompozytorów, jest rozchwytywany przez filmowych twórców. W jego muzyce brakuje mi tylko większej wrażliwości na szczegóły a nie ogólny obraz całości. Porównując Go z moim faworytem Jamesem Hornerem mogę śmiało stwierdzić, że tematy Johna Williamsa są bardziej popularne i znane ale czy lepsze? To już jest kwestia gustu. Każdy człowiek ma swój własny pogląd na sztukę. Ponoć "nie to piękne co piękne tylko co się komu podoba" - stare powiedzenie a jakże trafne ;-) Pozdrawiam Tomka