John WilliamsI

John Towner Williams

8,8
30 438 ocen muzyki
powrót do forum osoby John Williams

Nie ma lepszego kompozytora muzyki filmowej niż John Williams,muzyka z takich filmów jak Gwiezdne Wojny,Jurassic Park,Indiana Jones,Harry Potter,E.T.,Sczęki i wiele innych zasługuje na miano mistrza. Jest po porostu geniuszem i tyle,tacy jak Hans Zimmer czy James Horner powinni się od niego uczyć.Nie twierdze,że są źli,bo są bardzo dobrymi kompozytorami(np.Hans Zimmer:Piraci z Karaibów,Batman Początek,Mroczny Rycerz,Incepcja,James Horner:Braveheart,Titanic,Dzień Zagłady) ale nie dorastają do pięt Williamsowi.

Joker_33

zgadzam się. jakbym miała wybrać najlepszego, najbardziej utytułowanego kompozytora postawiłabym właśnie na Williamsa..
chociaż wybór byłby trudny.. Horner Zimmer - wg mnie równie dobrzy

aniaquepaso

John Williams najlepszy kompozytor nie tylko muzyki filmowej ale i XX wieku :) Za raz po piętach depczą mu Ennio Morricone i Jerry Goldsmith, których muzyka jest dużo bardziej dopracowana niż Zimmera. Wspomnainy Hans bardzo dobrze poprowadzi orkiestrę w momentach dramatycznych czego najlepszym przykładem jest utwór Davy Jones czy popularne Now you are a free z filmu Gladiator, ale jego action score są po prostu okropne. W filmie jeszcze jakoś zlewają się z obrazem - osobno są nie do wytrzymania. A Williams prowadzi muzyke budując rozwój akcji i napięcia w filmie niesamowicie, nawet motywy bardzo chaotyczne są dokładnie zaplanowane jak np. Sarah rescuing z soundtracku do Zaginionego Świata Jurassic Park II

rusekolsztyn

dokładnie:) niesamowicie zmienia tępo z szybkiego na wolny albo odwrotnie i również nastrój :)
wiem,że cały soundtrack z Return Of The Jedi jest niesamowity ale jak się słyucha tego utworu to aż ciary chodzą po plecach
http://www.youtube.com/watch?v=cvai-FLgG9c jak sądzicie?

Joker_33

U mnie oprócz ciarów jest jeszcze wzruszenie podczas słuchania tego utworu :) Powrót Jedi i Zemsta Sithów to najlepsze soundtracki z słynnej Sagi, ale gdybym musiał wybrać najlepszy temat główny to padłoby na Duel of The Fates.

rusekolsztyn

Duel Of The Fatres jest też genialny albo Battle Of The Heroes Zemsty Sithów,walka dwóch przyjaciół,braci można rzec:)
a tu 2:16 http://www.youtube.com/watch?v=4OP5wTIA4f8 i wszystko jasne :):)