o! to jest pomysł. A o tyle dobry, że średnia może się zmieniać, jak przemyśli się ocenę. I zawsze można zaszokować inną odpowiedzią ;)
dlatego można wrócić do tematów sprzed paru lat, gdzie nie było "małych dziewczynek" m "znaffców", i pytań "ile filmów z nim widziałeś".
no taaa zrób tu listę moich ocenionych filmów, ja podchodzę do tego emocjonalnie i lekko sentymentalnie, zawsze lubiłam ten film, historia banalna , lecz jednak ma pewne walory i pewien przekaz trzeba go tylko dostrzec.
spytalem moze w mniej subtelnym tonie jak ci się ten
film podobal, a ty mi tu dramatyzujesz, w ogole dystansu nie nabralas. z czego pamietam to jest portal filmowy, wiec takie pytania jednak sa na miejscu, zwlaszcza u znajomkow :)
napisałam jedno zdanie "no taaa zrób tu listę moich ocenionych filmów" , nie chodzi o dystans, tylko po ludzku mi tam wisi jak ty sobie niektóre filmy oceniasz, bo np ja moge pewne uważać za gnioty, ale czy mam prawo to ostentacyjnie wyrażać ? no nie sądzę i bynajmniej nie chodzi tu o brak dystansu bynajmniej
tak to jest portalfilmowy - ale ja naprawdę nie skupiam się na ocenach, i nie oceniam ocen innych dlacdzego ? bo nie robię z siebie "znaffcy", i tak wiadomo, że oceny są podyktowane większości użytkowników kwestiami subiektywnymi ( podłoże emocjonalne). Tu nie ma wybitnych krytków po zagranicznych szkołach ;) nie ouszukujmy się.
taki mialo wydzwiek
to, ze pomysle nad tym jaka ocene dam danemu filmowi czyni mnie znafcom? ja cie ocenilem? moze tak, ale glownie mi chodzilo o to jak ci sie film podoba, zreszta nie pamietam nic z niego.
to Ci się tylko zdawało
nie chodzi mi o Ciebie, tylko o pewnych "znafców" myślałam że domyślisz się o kogo mi mogło chodzić ;) "znafców' dyktujących innym ich oceny. - taka podpowiedź.
Nie wiem no mi się podobał, ocena tak przesadzona, ale co z tego ? mam prawo ocenić jak chcę szczególnie że Johansson dobrze zagrała no i historia mnie wciągnęła.
Ostatnio Grzana pytał się na Inne "lepiej miec czy być", gdyby obejrzał film to znałby już odpowiedź.
Niet
taa. trudno sie domyslic. tylko nie o to mi chodzilo.
wiadomo, ze kazdy lubi co innego, bo jak to by wygladalo jakby kazdy mial takie same upodobania
chyba ktos napisał tka: "miec pieniadze i byc bogatym"
ale naprawdę tak
a o co w takim razie ?
no niektórzy na forum dążą do tego aby inni oceniali tak jak oni ( w tym tego aktora).
na przykładzie między innymi tego filmu widzimy że niekoniecznie.
a skąd tą widzę mają, ze szkół, warsztatów, czy po rpstu raczej wydaje im się, ze mają większa wiedzę, bo coś gdzieś tam przeczytali.
bo dla niektorych film to cos wiecej anizeli rozrywka, choc wk********* snoby niesamowicie, chyba najgorsza hołota na portalu, znafcy tacy jak lotr sa nawet ok
opczywiście, ale czy to daje komus prawo do "wywyżaszania się" i do zmuszania innych do takiego czy innego oceniania.
Nie sądzę.
oj przestań
bronicie gościa który na to nie zasługuje. takie jest moje zdanie.
Mi też się nie podba wystrój, moim znajomem tez i nie omieszkuja o tym pisać, a jakoś ich konta sobie dalej są, oczywiście troll swoje zdanie musi wypisać w wulgaryzmach.
Trzeba myśleć co sie robi, a nie potem stękać i jęczęc.
odpowiedz mi na proste pytanie, bez owijania w bawelne. SZEMU zablokowali tamten temat? he bo same parowy tam siedza, jakis wyzwisk tam nie bylo.
Tam padło chyba z 5 tematów. Z czego uzdieliłam sie tytko w 1dnym
A skąd ja mam to wiedzieć, co ja admin jestem jakiś ?
ja wam chciałam odpowiedzieć. A tu nagle blink i nieznany błąd.
jestes agent jej admistrackiej mosci, corka pixara i dreamwora
wreszcie nie mialas ostatniego zdania
Ej bo i ja cię zacznę przezywać, tak nie wolno.
Nie jestem żadnym agentem, nie lubie jak się broni kogoś kto na to nie zasługuje.
Ale za to tu je mogę mieć.
zgadza sie nie wolno mnie wyzywac
wyznaje zasade, ze kazdy powinien dostac druga szanse
nie pozwole na to
czyli jesteś jak Kali, Kali ukraść krowę to dobrze, kalemu ją ukraść to już źle oj nieładnie :)
czyli mordercy gwałciciele dzieci w twoim mniemaniu również. Ciesz się bo wiesz , że za jakieś 5 lat z wieżenia mogą wyjść wampiry z Bytomia i inni tego typu zbrodniarze. Penqie się cieszysz.
jakoś to przeżyję.
jezyk polska byc trudna
mordecy, gwalciciele to sa wyjatki pot regule (oni do komrory)
nie jestem tego pewien
to się naucz jakoś
tu nie ma żadnej reguły, sam napisałeś , że dajesz szansę wszystkim
dobra poddaje sie.
bo na film składa sie mnóstwo rzeczy wystarczy rozłożyć na czynniki pierwsze a potem ocenić jako całość
zresztą na samo aktorstwo też składa się dużo czynników
na czynniki pierwsze, a nie masz takich filmów, które wiesz, że nie zasługują na najwyższą notę, ale jednak tak je lubisz, że ten film zawsze będziesz oceniać na 10 ?
zgadza się ale nie każdy ma zdolności poznawcze w tej dziedzinie rozwinięte na tyle by jego opinia równała się ze zdaniem kogoś innego dysponującego większym doświadczeniem i wiedzą .
wiedza, wiedza, wiedza swoją drogą a uczucia też swoją drogą.
odczuć sie człowiekowi nie podyktuje.
czytałeś recenzje Avengers eliasa ? Masakra że akceptowane są takie idiotyzmy . Snob jak cholera ,pozer i debil taki Ci nigdy nie oceni wysoko kina rozrywkowego a gówniarz jest nastolatkiem jeszcze .
niestety mialem ta przyjemnosc, najlepsze byly te porownania do Kubricka i Hitcha hehe. gosciu chcial sie pochwalic swoja nietuzinkowa wiedza o kinie, a jeszcze gorzej to wyszlo. do tego narzekania na efekty, a gdzie do maja one byc jak nie w takim filmie. a tak w ogole to naprawde dobry film,
samych efektow tak duzo nie ma, glownie postawiono na relacje miedzy superbohaterami, ktore swoja droga sa bardzo fajne. dowcip trzyma poziom i brak patosu zdecydowanie na plus
może dlatego że już będąc w liceum uczęszczałem na dodatkowe zajęcia z filmoznawstwa właśnie (najlepsza rzecz jaką moje liceum kiedykolwiek wprowadziło ) ,przeczytałem mnóstwo książek od biografii takich ludzi kina jak :Marlon Brando ,Jack Nicholson , Liz Taylor ,Martin Scorsese ,Woody Allen ... po książki Płażewskiego "Historia Kina " (dziś już trochę archaiczna bo nowością był tam Ojciec chrzestny ) czy "100 letnia kronika filmowa" pod redakcją Beatay Kasztelaniec, Jana F. Lewandowskiego, Tadeusza Miczki ,"Nowe Hollywood" o kinie Spielberga ,Scotta , Altmana ,Lucasa ... swoją wiedzę uzupełniałem również literatura poświęconą konkretnym gatunkom filmowym jak "Gwiezdne Imperia X muzy" o kinie fantastyczno-naukowym . Oczywiście było tego więcej np. dzieła poświęcone reżyserii czy aktorstwu . W miarę możliwości przyswajam coraz to nowe informacje o sztuce filmowej i staram się oglądać filmy z różnych gatunków i okresów kina ,może kiedyś w przyszłości będę mógł nazwać się "znawcą" .
Są LEPSZE i GORSZE gusta ,niektórzy nie rozumieją nawet ,że kino jest sztuką .
Są tutaj na portalu ludzie dysponujący ogromną wiedzą o filmach ,którzy założyli konto z miłości do nich. Mała garstka wśród tego motłochu co ocenia zieloną milę na 10 a Odyseje Kosmiczną skrytykuje: "film jest nudny ,nie ma dialogów "