Kazimierz Kutz

Kazimierz Julian Kuc

7,7
952 oceny pracy reżysera
powrót do forum osoby Kazimierz Kutz

Jak człowiek który nakręcił takie wybitne dzieła jak Upał,Sól ziemi,Zawróconego,Pułkownika Kwiatkowskiego,Śmierć jak kromka chleba ,itd może obencną swoją działalnością przeczyć swojemu dorobkowi artystycznemu,całemu swojemu życiu?Nie mogę tego zrozumieć,że takiej klasy reżyser stający zawsze po stronie dobra,ludzi prostych i uczciwych może popierać komunistów ludzi typu Kwaśniewski,Cimoszewicz,może uczesniczyć w paradzie dewiantów /gayów/,może obrażać w senacie przedstawicieli prawicy /LPR/ może mówić rzeczy dla ludzi z pokolenia Solidarnosci wręcz szokujące.Jak można tak po prostu przejść na ciemną stronę mocy,zwłaszcza teraz gdy mamy demokrację?Ja tego nie mogę zrozumieć,po prostu nie mogę.Nie chcę osądzać Pana Kutza,może ma on swoje motywacje,ale jako zwykły człowiek nie potrafię tego zrozumieć.Cóż,mogę tylko przestać zwracać uwagę na bierzącą działalność pana Kutza,wykreślić go z pamięci i cieszyć się tym,że choć zostały filmy takie jak Upał,jak Zawrócony,Śmierć jak kromka chleba,jak Śląska saga mówiące o prawdzie,poświęceniu, o życiu prawdziwym, o wierze w dobro i jakieś wartosci,którye zawsze będą święte.

thanau

W dzisiejszych czasach poglądy są kwestią ceny. Oczywiście to uogólnienie, ale w przypadku Kutza pewnie tak właśnie jest, bo inaczej nie mogę sobie wytłumaczyć tego, że jednego dnia był antykomunistą, a następnego już był z nimi.

Pozdrawiam, STING K.

----------
http://mobster.pl.w.interia.pl/index.htm [mobster.pl.w.interia.pl ...]

MobsterPL

Komunista to kto dla ciebie? Marksista, trockista, anarchosyndykalista, socjaldemokrata? Czy ktoś kto nie zgadza się z totalitarnymi neofaszystami z odwetowej partyjki o nazwie Prawo i Śprawiedliwość czy z innej faszystowskiej partii o kuriozalnej nazwie LPR. Czy to może ktos kogo po prostu nie lubisz? Chcesz to pozyczę ci książkę o doktrynach politycznych, może będziesz z wiekszą rozwagą używał takich słow jak komunista (zresztą w Polsce nie ma już ich jakoś od 1937, Stalin się komunistóww polskich pozbył).

thanau

I jeszcze jedno: LPR-owcy nienawidzący wszystkich i witający się hitlerowskim pozdrowieniem to jasna strona mocy?? Naprawdę nie przesadzaj.
Poza tym wypadałoby wiedzieć, że w tak wielkim ruchu jak Solidarność nie było tylko klerykalnych kapitalistów, ale również wielu lewicowców opozycyjnych do PRL.

thanau

...