Downton Abbey, Gosford Park. Prześmieszny cynizm starej babci :) Do tego Tajemniczy ogród. Chciałbym też zobaczyć filmy z jej oskarowymi rolami: Wiosna życia panny Brodie oraz Suita kalifornijska.
Zdecydowanie "Pełnia życia Panny Brodie", "Opowieść Mary", "Mój dom w Umbrii", "Gosford Park", "Downton Abbey", "Podróże z moją ciotką", "Hotel Marigold".
Czytając różne strony filmowe doczytałem się że jej najlepszą rolą i jedną z najlepszych w historii jest "Samotna Pasja Judtih Hearne". Bardzo bym chciał się przekonać, ale niestety w Polsce zdobycie tego filmów albo napisów jest bardzo trudne...
+ Suity Kalifornijskiej tez nie widziałem.
Na razie widziałam ją tylko w sadze o Harrym Potterze i w Tajemniczym Ogrodzie. Jestem pewna, że jest wiele filmów, w których wypadła niesamowicie, lecz jestem pełna podziwu dla jej występie w "HP i Insygniach śmierci" ponieważ podczas nagrywania tych filmów była ciężko chora. Rak jednak nie przeszkodził jej w fantastycznym zagraniu. I dlatego sądzę, że to jej najlepsza rola, choć we wszystkich filmach jakie widziałam bardzo mnie urzekła i jestem pewna, że inne produkcje z jej udziałem zaskoczą mnie jeszcze bardziej pozytywnie.
Downton Abbey bez niej nie miałoby u mnie 10 punktów. Jest kapitalna, rola stworzona dla tej własnie aktorki, chciałabym mieć TAKĄ babcię.
dla mnie ona byla swietna we "Wszystko zostaje w rodzinie". Te jej miny, ten wzrok. usmialam sie do lez
Suita Californijska, Mój dom w Umbrii, Miłość i ból i ta cała cholerna reszta, Lawendowe wzgórze. A tak poza tym - MS w każdym filmie jest świetna, czasem jedna mina czy jedno spojrzenie są warte Oscara. Maggie Smith nie jest jak "tort", jest jak mała, najdoskonalsza kompozycja "pralinki" w której na różnym etapie uwalniają się powoli bukiety zaskakujących smaków.