Zgaduję, że była córką aktora/producenta lub miała duże zaplecze finansowe.
jak mi przykro. niestety nie trafiłeś żadnym z wymienionych przykładów. spodobała się twórcom filmowym i oto cały sekret. Boże czy to tak trudno pojąć? :O
Ludzie zrozumcie! Liczy się talent! Nie wygląd, kasa czy nawet sławni rodzice. Jak ktoś ma prawdziwy talent, który zdarza się rzadko to osiągnie sukces. I tak było w przypadku Meryl. Ona nie musiała się "wkupywać" do filmów. Ma po prostu to coś i naprawdę zasługiwała na pierwszego Oskara jak i na 2 następne i miejmy nadzieje jeszcze więcej. xD
Pierwszy Oscar to typowy pewniak - po prostu nie miała konkurencji w swojej kategorii, choć jej rola wcale do genialnych nie należała - "Sprawa Kramerów" to jest film Dustina Hoffmana on go "ukradł" i bezapelacyjnie jest jego najjaśniejszym punktem...
W 1983 r. moim zdaniem Oscara powinna dostać Jessica Lange, ale w filmie "Frances" obrywa się środowisku filmowemu więc nie dziwi brak statuetki, natomiast w 2012 r. ciekawsze kreacje stworzyły Close i Williams...
Oscarowe role Streep to : "Pocztówki znad krawędzi", gdzie z MacLaine stworzyła genialny obraz relacji matki i córki , niesamowita była również w "Jedyna prawdziwa rzecz", "Zakochać się" czy "Julie i Julia" według mnie to za te kreacje powinna dostać Oscara, te przyznane są w mojej opinii dyskusyjne i odrobinę na wyrost.
W sumie to dobrze zgadujesz . Meryl pochodzi z bogatej rodziny o silnych wpływach (matka redaktorka sztuki, ojciec kierownik słanej niegdyś firmy farmaceutycznej). Nie jest tajemnicą, że jej mama załatwiła jej pierwsze role w teatrze i dzięki niej otrzymywała tam wyróżnienia, a także zadbała aby dostrzegli ją filmowcy. Dalej jednak musiała radzić sobie. Ta aktorka otrzymała 17 nominacji do Oscara, a to dowodzi jakim talentem i warsztatem aktorskim dysponuje ta aktorka.
Jej mama była artystką i redaktorką sztuki a tata kierownikiem w zakładach farmaceutycznych. Nie byli jakimiś bogaczami lub sławnymi ludźmi. Meryl ma talent i to właśnie on pomógł jej zajść tak daleko a nie znajomości sławnych i bogatych rodziców.