Meryl Streep

Mary Louise Streep

8,2
120 363 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Meryl Streep
szymon1984_filmweb

3 Oscary to raczej dużo. Dla przykładu Pacino ma tylko jedną statuetkę,

marcin261287

faktycznie,masz racje

szymon1984_filmweb

tylko jedna aktorka miała 4

the_best18

która?

Noane

Katharine Hepburn

the_best18

Aż wstyd, że jeszcze niczego z nią nie widziałam.

Noane

hehe ja tez, łatwo dostepne to nie sa juz te filmy

the_best18

Ale nie są niedostępne, więc może warto nadrobić zaległości... :)

szymon1984_filmweb

W 2007 r. Meryl Streep została nominowana w kategorii Najlepsza aktorka pierwszoplanowa za rolę Mirandy Priestly w "Diabeł ubiera się u Prady". Tylko, że jak dla mnie dla mnie była to rola drugoplanowa !!!

GustuRzecz

Nie wiem skąd Ci przyszedł do głowy pomysł, iż Miranda była bohaterką drugoplanową. Cała akcja książki jak i filmu rozgrywa się pomiędzy trzema postaciami, a są nimi właśnie Priestly, Sachs oraz Charlton. Ta trójeczka pełni główną rolę i stanowią oś opowieści. Nominacja za rolę pierwszoplanową jak najbardziej uzasadniona. W końcu Miranda jest tytułowy diabłem tego tytułu więc nie ma możliwości aby spadła na dalsze tory.

tomb2525

Ponieważ to Filmweb skupmy się na filmie.
Bohater drugoplanowy to postać wspierająca głównego bohatera. Pełni on rolę uzupełniają, ale jego obecność w filmie jest znacząca, nawet niezbędna zarówno dla głównego bohatera jak i świata przedstawionego. To dzięki niemu fabuła się rozwija i nabiera rzeczywistych rysów.
Bohater drugoplanowy powinien być wyrazisty, rzeczywisty, nie powinien jednak przyćmić głównej postaci danego filmu (i tu faktycznie są momenty kiedy Miranda "kradnie" film Andy, ale film skupiony jest nadal na Andy ). Dzięki bohaterowi drugoplanowemu akcja filmu może swobodnie się rozwijać, możemy poznawać nowe oblicze głównej postaci, czy wątki poboczne, które jednak budują klimat. Bo to "tło" współtworzy zamkniętą kompozycję.
Nie mogę się więc zgodzić, iż Miranda jest główną bohaterką.