Nicolas Winding Refn

7,9
2 704 oceny pracy reżysera
powrót do forum osoby Nicolas Winding Refn

Jak to jest, że ci dwaj panowie rozpoczęli współpracę? Kiedyś wyczytałam gdzieś na filmwebie, że Ryan miał wybrać jakiegoś reżysera do nakręcenia filmu Drive i wybrał właśnie Refna. Wiadomo coś na ten temat?

_melanie

"Nie bardzo wiem, jak go opisać. To film w stylu Johna Hughesa, o pierwszej, młodzieńczej miłości, tylko że sporo w nim przemocy. Niewiele brakowało, żebym w ogóle w nim nie zagrał. Umówiliśmy się z Nicholasem na kolację, żeby obgadać różne sprawy związane z filmem. No i wyszło nam coś w rodzaju kiepskiej randki. Siedzieliśmy przy stole, rozmowa się nie kleiła. Żaden z nas nie miał nic mądrego do powiedzenia, no i nie zanosiło się na to, żebyśmy się zaprzyjaźnili. Więc poprosiłem o rachunek i stwierdziliśmy, że czas do domu. Tak się złożyło, że Nicholas mieszkał w Santa Monica, więc musiałem go podwieźć. W samochodzie nadal panowała niezręczna cisza, więc włączyłem radio. Zaczęli grać piosenkę Reo Speedwagon "I Can't Fight This Feeling" - akurat jak znalazł (śmiech). I wtedy nagle Nicholas zaczął śpiewać! Darł się, ile tylko miał siły i wybijał rytm, waląc pięścią w kolano. I stwierdził: "O tym jest właśnie ten film. O facecie, który jeździ nocami po mieście i słucha muzyki". Miałem podobne odczucie, choć w scenariuszu w ogóle nie było o tym mowy. I tak jakoś narodził nam się wspólny pomysł na film. Cieszę się, bo gdyby nie ta piosenka Reo Speedwagon, to być może cały projekt nie doszedłby do skutku. A jednak czasami cuda się zdarzają i dzięki takim zbiegom okoliczności powstają potem fantastyczne historie."

_melanie

Ryan Gosling w dokumencie "NWR" mówi: "Pierwszy raz mogłem wybrać reżysera. Najpierw musiałem się trochę podkształcić. Obejrzałem wiele filmów. Pierwszym z nich był Bronson, później zobaczyłem inne obrazy Refna. Miałem dwa wnioski. Każdy z tych filmów jest inny. Nicolas się nie powtarza, a jednocześnie można dostrzec wspólny motyw..."