Peter LorreI

László Löwenstein

8,0
2 816 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Peter Lorre

Lubie go dlatego bo grał w kilku moich ulubionych filmach i był naprawde znakomitym aktorem,znakomicie wczuwał się w role jaką grał ,jego wyrazy twarzy i mimika jest jego najwiekszym atutemi te jego oczy :) ,tworzyli znakomite duo z Sydneyem Greenstreet i jeszcze lepsze trio z Bogartem,Greenstreet przeważnie był tym złym i żądnym władzy,Lorre jako mały niewinny oszust no i oczywiście niezapomniany Bogart jak zwykle jako cyniczny twardziel o miekim sercu,kilka razy zagrali wszyscy razem ale częsciej grali sami Lorre i Greenstreet

Quanto

Gademet fajnie, że rozpracowałeś, że to trio było dobrymi kumplami :) Ale ciekawi mnie czy widziałeś któryś z tych mniej znanych filmów (czyli tych bez Bogarta) ?? Bo mi się do tej pory nie udało. . .

Picu

polecam ci,jeżeli umisz niemiecki,kanały ZDf i ARD razem z regionalnymi ,tam puszczają co jakiś czas a nawet często klasyki,przeważnie film noir i najlepsze jest w tym to że puszczają też,chociarz żadko,te troche mniej znane czy mniej kasowe filmy,leca w nocy nie predzej niż przed 00:30 ale mi te godziny pasują,jakoś lepiej mi sie wtedy ogląda:) i jakby do tych filmów te godziny pasują:), czasami też na 3-SAtT coś puszczą ale bardzo żadko
Dzięki tym kanałom zobaczyłem tyle już klasyków których niegdzie indziej już bym niemógł zobaczyć,bo powiec mi gdzie puszczają takie filmy,na TCM ale tam tylko te najpopularniejsze,a te mniej znane to niema szans nigdzie indziej zobaczyć,trzeba je kupić jak jest gdzie
Jeżeli chodzi o Lorra i Greenstreeta to widziałem jeden film w którym razem grali ale bez Bogarta,niepamiętam jak sie nazywał ale było to wiktorianska anglia i Greenstreet był inspektorem scotland yardu i chodziło o osobe niesłusznie oskarżoną,Lorre grał jak dobrze pamiętam jakiegoś dżentelmena który też był w kregu podejrzeń,taki ,niepamiętam zabardzo nazwy ale miał zaskakujące zakończnie i godny polecenia a jeżeli chodzi o inne filmy w których grali z osobna to film"Der Verlorene"to prawdziwy rarytas i bardzo rzadki wręcz niedostępny okaz dla fanów Lorra,ale dzieki ZDF mogłem go zobaczyć,był jeszcze jeden film samym Greenstreetem ale niepamiętam oczym i jak sie nazywał:(reszte filmów z nimi które widziałe to te najpopularniejsze które zapewne ty też widziałeś.....

Quanto

Cóż takie kanały jak 3SAT i ARD pamiętam z dawnych lat, ale gdzieś mi się zapodziały po kablówkowej drodze, a zresztą i tak do niemieckiego języka mi najdalej. Ja nadrabiałem na stacji TNT (później zamiana na TCM) i to był naprawdę dobry okres. Co do TCM to mam wrażenie, że co jakiś czas puszczają coś czego jeszcze nie puszczali, ale nie jestem pewny. Zdarza się coś na Ale Kino a francuskie noiry na Europie - tak, że trzeba się uważnie rozglądać. Co do zdobywania klasyków to możesz looknąć tutaj http://www.filmweb.pl/Topic?id=343401 [www.filmweb.pl/Topic?id ...] kum Maku podaje tam zawodowe metody :]
Co do tego filmu Grenstreetem i Lorrem to akurat go widziałem :) - zdaję się, że to Werdykt (Verdickt). Ja chciałbym zobaczyć takie mniej znane jak Mask of Dimitrios, Konspiratorzy czy Stranger on the Third Floor. . . może kiedyś.
Best Regards