Pier Paolo Pasolini

7,6
668 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Pier Paolo Pasolini

bo tak naprawdę, obok intrygujących filmów, pisał świetne wiersze i dramaty. polecam wydane w polsce 4 jego dramaty: pilades i calderon, orgia i chlew(na podstawie niego powstał film o tym samym tytule). Poezja w Polsce zaniedbana, ale internauci coś tam posiadają.
P.S. Świetne w Pasolinimi jest również to, że do dziś budzi wiele kontrowersji i jest przyczynkiem do wielu dyskusji. W dzisiejszych czasach to bezcenne.

VonRogul

Artysta z prawdziwego zdarzenia. :D

VonRogul

gdzie je można znalezc?

bluebell_4

http://dramatwspolczesny.pl/ - tutaj jest pilades/calderon (na samym dole strony)
pierwszy tom orgia/chlew jest już dość starą książką, ale proponuje poszukać na dedalus.pl jeszcze niedawno mieli, a jak nie to allegro.

VonRogul

Wlasnie o nim czytalam...Ludzie czy Nie łatwiej jest zyc przy zapalonym światełku?

TrupiaGlowka

no tak, tak jest łatwiej.
tylko po co.

VonRogul

orientuje się ktoś czy można gdzieś kupić jego wiersze. nawet w oryginale, bez tłumaczenia. W Polsce znalazłam jedną jego książkę- Po ludobójstwie- ale z tego, co czytałam są to eseje.
o poezji mojego mistrza nie wiem nic, a jakos nie ufam stronom internetowym

braknicku87

hmmmm.... swego czasu był do kupienia tom jego wierszy wydany przez TETA VELETA wydawnictwo, które niestety upadło i dziś nie ma już z nimi kontaktu. ogólnie rzecz ujmując jest to biały kruk... kilka wierszy jest programie do spektaklu T.E.O.R.E.M.A.T. Grzegorza Jarzyny w stołecznym TR Warszawa, szczerze polecam jest tam tona informacji o Pasolinim, nigdy wcześniej nie publikowanych. Ja zaopatrzyłem się w Pasoliniego we Włoszech, ale równie dobrze można zrobić to przez amazon.it
Co do "Po ludobójstwie" to jest to tak błyskotliwy tom, że jedyne co możesz zrobić, to go kupić. Bez wahania.