Pier Paolo Pasolini

7,6
668 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Pier Paolo Pasolini
batii20

salo
:)

tomus1125

raczej nie. salo jest oczywiscie genialnym filmem, ale nie kazdy jest gotowy na zderzenie z takimi obrazami. Pier Paolo tworzył różnorodne filmy i na początek lepiej zobaczyć coś z neorealizmu.
jak pisałam - Salo- jest genialne, ale równie dobre są takie filmy jak chociażby Mamma Roma, Ptaki i ptaszyska, Dekameron czy Chlew. najlepiej oglądać te filmy chronologicznie
no i przed obejrzeniem Salo polecam, dowiedzieć się czegoś o biografii P.P.P

batii20

Teoremat, Ptaki i ptaszyska, Włóczykij, Mamma Roma, te są dobre na start, reszta jest dość ekstremalna.

VonRogul

Dzięki, właśnie miałem zacząć od Teorematu i chyba tak zrobię. Ekstermalne? Monce słowo, ale także kusi, nie ukrywam:)Zapytam zatem jeszcze inaczej: które filmy włoskiego reżysera są zatem najbardziej ekstremalne?

batii20

Salo:D
"Medea" jest problematyczna, bo trzeba ogarniać trochę strukturalistycznych klimatów, ale warto, "Chlew" jest moim zdaniem przeciętny, i nie przepadam za "Trylogią życia" czyli "Opowieści...", "Dekameron" i "Kwiat tysiąca i jednej nocy". 'Król Edyp" jest specyficzny, ale wybitny.
A swoją drogą "salo" jest ekstremalne nie tylko w kinematografii pasoliniego, ale w ogóle w kinematografii:p

VonRogul

"reszta jest dość ekstremalna".- moj umysl jest dziwny chyba.
dla mnie ekstremalne jest ewentualnie salo.
a co do filmów Pasoliniego- to w kazdym z jego filmów trzeba cos "ogarniac"
trzeba miec minimalną wiedze, na temat tego o czym mowi w danym filmie, jaki temat podejmuje.

braknicku87

i choćby z tego powodu nie są to filmy łatwe. dodajmy do tego poetykę obrazu którą stosuje i wizję kina jako strumienia poezji. ciężko jest odcedzić obraz i odkryć temat, na tym polega ekstremum. bo jak, dla kogoś kto zaczyna z Pasolinim, odkryć że miłość Juliana w "Chlewie" do świń to tak naprawdę komentarz Pasoliniego do jego homoseksualizmu jako uczucia niechcianego. większość osób zobaczy tylko zoofila i postuka się w głowę. to duuuuże artystyczne ryzyko. ale potrafi się opłacić;)

VonRogul

widzę, że dyskusja jest ciekawa, zacieram ręcę przed poznaniem dzieł Pasoliniego...

batii20

ja również polecam Salo
Jeśli masz możliwość to polecam książkę Markiza de Sade 120 dni sodomy czyli szkoła libertynizmu, albo Julietta- kawał dobrej literatury

batii20

Ja mam ogromną słabość do "Mammy Romy" (genialna kreacja Anny Magnani!) i "Króla Edypa" (niezwykle klimatyczna opowieść; zniewalająca Silvana Mangano). Spore wrażenie zrobił na mnie również "Włóczykij" ("Wałkonie" bez happy endu, czyli historia rzymskiego lumpenproletariatu). Poza tym cenię Pasoliniego-twórcę filmów dokumentalnych - i tutaj polecam zwłaszcza "Zgromadzenie miłosne"!