Piotr Gąsowski

5,8
4 807 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Piotr Gąsowski

Pamieta ktos moze ten serial-teatr w tv polskiej ladnych kilkanascie lat temu, co wystepowal Piotr Gasowski, Wiktor Zborowski, Henryk Bista, Pawel Wawrzecki...? Akcja dziala sie w pociagu, w przedzialach..., rozne smieszne sytuacje, nawet bardzo. Co odcinek dwoch panow spotykalo sie na korytarzu pociagu i jeden z nich mial ochote skoczyc, bo mial dosc zycia... ale tak rozmowa przybierala bieg, ze ten co pocieszal tego drugiego chcial skakac, a ten co chcial skakac juz nie chcial :)
I wtedy padaly slowa: "czekaj pan, fajnie sie gada". Z tego co pamietam to nazywalo sie to "Odjazd" czy jakos tak... Moze ktos zna wiecej szczegolow? Moze ktos ma nagrania tego? Bede wdzieczny ;)

Cygi_2

Na 100% "Odjazd" się to nazywało a piosenke tytułową śpiewał Rynkowski na końcu i do dziś nigdzie nie idzie tego znaleźć. Jeszcze taki szczegół, że na końcu było ujęcie z zewnątrz pociągu i "okazywało" się że to jeden wagon stoi na bocznicy.. Bohater Wawrzeckiego nazywał się Misiak a bohaterka Śleszyńskiej pani Irmina. Jak Ktoś ma nagrania to ponawiam prośbę o udostępnienie ich w jakiś sposób.

Dymoteusz

Myslalem, ze nie da sie czegos nie znalezc w internecie ;)
Jak ktos kiedys powiedzial: "Jesli szukasz czegos w internecie i nie mozesz tego znalezc.. to znaczy ze to w ogole nie istnieje" ;)

Cygi_2

Ja też nie tylko to pamiętam, ale też bezskutecznie szukam tego w internecie od kilku lat... Nie ma tego NIGDZIE... (może trzeba napisać aż do TVP?). Faktycznie, ostatnie ujęcie było z zewnątrz, gdy konduktorka grana przez H.Śleszyńską wychyla się przez drzwi i macha ręką na odjazd, a oddalająca się kamera ukazuje, że to pojedynczy wagon, nie podłączony do żadnego składu. Pamiętam też, że w jednym odcinku (chyba jedynym jaki widziałem) dużą rolę miał Piotr Machalica. W tym odcinku był wątek jakiegoś złodzieja czy innego przestępcy, który ukrywał się w tym wagonie, w przebraniu anioła. Ale co chwilę był bliski zdemaskowania, bo albo wymykały mu się jakieś sprośne żarty, albo niecenzuralne teksty. Była też scena w Warsie, gdzie kelner z kimś rozmawiali o polskiej literaturze. Na barze leżały jakieś książki, któryś z rozmówców wskazał jedną z nich, a wtedy ten drugi mówi: "A nie, to nie jest polskie. To jest jakiś czeski wiersz... albo nie... słowacki. Kordian się nazywa".

Piter_83

dobry pomysl napisac do tv.. ale czy skuteczny? :D
jakbys cos wiedzial na ten temat, albo cos znajdziesz.. podziel sie po prostu wiadomoscia tu ;)

Cygi_2

Jako że założyłeś ten wątek, to odpisuję Ci, że znalazłem informacje na temat tego serialu/programu satyrycznego, które wrzuciłem poniżej, w odpowiedzi na pytanie Łukasza. Choć nie wiem czy tu jeszcze zaglądasz :)

Cygi_2

Witajcie. Czy udało się coś znaleźć? Mnie też naszło szukanie tego serialu (?)
Co zapamiętałem jeszcze to to, że był nadawany w poniedziałki wieczorem.

Lukasz_kowalik_4

Znalazłem ramówkę tv z grudnia 1996 roku:            https://mbc.cyfrowemazowsze.pl/dlibra/publication/84281/edition/79289/content
Leciał w niedzielę o 22:40. W innym numerze z wrześnie jest w niedzielę o godz. 16:05, odcinek 5.

"Odjazd” - program estradowy, reż. Andrzej Zaorski, wyst. Wiktor Zborowski, Hanna Śleszyńska, Henryk Bista, Paweł Wawrzecki, Piotr Machalica, Marek Siudym i inni

Lukasz_kowalik_4

Skontaktowałem się z Ośrodkiem Dokumentacji i Zbiorów Programowych TVP w sprawie dostępu do nagrań archiwalnych. Okazuje się, że mają w zasobach 8 odcinków (nie wiem ile zostało nakręconych, ale myślę, że to mogą być wszystkie). Z tego jednak tylko jeden jest obecnie zdigitalizowany. Koszt wykonania kopii tego odcinka to 150 zł netto +vat, a pozostałych 300 zł netto + vat. Także dziękuję, postoję. Można by się zrzucić, ale sądzę, że nie będzie zbyt wielu chętnych. Poczekam na uruchomienie Biblioteki Cyfrowej Mediów Publicznych, może tam kiedyś trafi "Odjazd".

Gdyby kogoś interesowało, to poniżej opis i oznaczenia odcinków w bazie ODiZP:

Tytuł audycji         Odjazd - oryginalny
Gatunek               WIDOWISKO ARTYSTYCZNE, KABARET
Satyra obyczajowa. Na program składają się skecze, których akcja rozgrywa się w pociągu.

Odc. 1 BM89802
Odc. 2 PR00F78E (zdigitalizowany)
Odc. 3 BM114019
Odc. 2 BM89845  (to prawdopodobnie odc. 4., ale tak mi napisali)
Odc. 5 -a BM115157 (nie wiem co oznacza to "-a", czy to błąd)
Odc. 6 BM115257
Odc. 7 BM115975
Odc. 8 BM116042