Robert Downey Jr.

Robert John Downey Jr.

8,9
164 490 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Robert Downey Jr.

Jakie filmy z RD Jr. uważacie za najlepsze i warte obejżenia?

Z góry dziękuje za odpowiedź!

Al_Pacino_Fan

1. Sherlock Holmes
2. Przez ciemne zwierciadło (Scanner Darkly, A)
3. Iron Man
Polecam w tej kolejności bardzo dobry aktor ostatnich lat chociaż jego rola w Chaplinie też jest niezapomniana :-)

tomtom321

Ja dodam jeszcze "Zodiak" i "Wszyscy Twoi Święci" :)

Suzarro

To ja jeszcze dodam "Futro" chociaż nie wszystkim na pewno przypadnie do gustu ten film. Mnie wciągnął głównie przez wspaniałą kreację Roberta.

milkaway

To niewiarygodna kreacja!Tylko oczy i głos!Z innych filmów-na pewno
nagrodzony za rolę Charliego w "One Nihht Stand"Figgisa-i "Kiss kiss-bang
bang"..Rola we "Wszysctkich Twoich Świętych"jest także
nizapomniana..Polecam także "Dwie dziewczyny i chłopak"ipomijana ciszą-może
ze wzgledu na niespecjalnie łatwo cytelny scenaiusz świetnego "Spiewającego
detektywa"-swoisty pastisz modelu bogartowskiego-z postacią schorowanego i
całe życie cierpiącego z powodu traumy z dzieciństwa pisarza..Nie
znajdziecie roli-choćby najpośledniejszej-o której by można powiedzieć,że
ją "sknocił"..RDJ..niewielkie zadania wynosi na szczyty perfekcjonizmu..To
takie..przykre;ze tej..swojej roli-prywatnego zycia-nie potrafił tak
długo..zagrać tak,by ie stracić najlepszych lat..na ciągłe odbudowywanie
kariery.Poszukuję"Less than zero"kiedyś widziałam;ale chciałabym mieć do
kolekcji..

dobbiacco_attersee

Ja też poszukuję "Less than zero" Ale z tą różnicą, że jeszcze go nie oglądałam... :(

A co mogę dodać do filmów wartych obejrzenia? Hmm, praktycznie każda rola jest niezapomniana. Ja obstaje przy kreacji Dito w "Wszystkich twoich świętych" Rola krótko mówiąc NIESAMOWITA. Każda scena z jego udziałem jest istną perełką. Oglądając film po raz pierwszy, rozwaliła mnie ostatnia scena - rozmowa ojca z synem. Po prostu piękna. Tak niesamowicie silne emocje, krzyk rozpaczy i dramatyczne pytanie "Did you love me, daddy?"...

Pozdrawiam!

rybka254

Ja posiadam "Less Than Zero", jak i znaczącą większość filmów z Jego udziałem. Polecam obejrzeć każdy z osobna - tutaj nie ma co wymieniać, tylko zaznajomić się z każdym możliwym do zdobycia filmem z Robertem.

rybka254

Również poszukuję 'Less than zero', ale online, albo torrent...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Watson

Właśnie obejrzałam "Less than zero"- jestem strasznie zdołowana..Film znakomity-dzięki Jego kreacji-gdyby nie Jego rola-film byłby mydlany..Film wstrząsający-bo by być w pełni autentycznym-Robert sięgał po narkotyki-i chyba od czasu tego filmu stał się poważnie uzależnionym..Patrzyłam-na ile w tym filmie-było prawdziwego Roberta i..prawdziwego Jego życia-z piekłem,które przeszedł..To jest niesamowite-już w scenie nad basenem-w czasie świątecznej bibki-ta krótka rozmowa-ile ten aktor-przecież wtedy tak młodziutki-ile czyni wokół siebie magii..Rzucanymi spojrzeniami;ich wyrazem-które z krótkiego w sumie ujęcia-czynią scenę,którą się..chłonie..I myślę,że Robert..dał nam w tym filmie-ekshibicjonistycznie-całego siebie..Gdy dziś oglądam Jego zdjęcia z kolejnych premier;szczęśliwego,spełnionego człowieka-ze śliczną żoną,przy której odnalazł siebie-i która Go..uratowała-może i przed taką tragedią-jak Julian-którym właściwie Downey był w rzeczywistości-więc gdy patrzę na te zdjęcia-zdaję sobie sprawę,jak długa i trudna była to droga-by stać się tym,którym jest dziś-aktorem u szczytu popularności-docenionym wybitnym talentem; z coraz nowymi propozycjami i premierami..Cieszę się z tego..Chyba-gdyby nie ta w właściwa kobieta-nie osiągnąłby tego..Dziękuje koledze za linki do pobrania tego filmu!I..dalej jestem zdołowana..To zmusza do refleksji-film ma już..23 lata!A oscarowy "Chaplin"-jest z 92 roku..Niedawno były pogłoski-o chęci nakręcenia 2 części -tylko nie wiem,jak by to miało wyglądać-skoro Julian odchodzi..Piękna była też ta przyjażń-walczących o niego dwojga szkolnych przyjaciól..Za póżno..Bagno LA wciąga żelaznym,śmiertelnym uściskiem-i swej zdobyczy nie wypuszcza-póki jej nie zniszczy..Czytałam,że -nawet niedawno-Robert jako ostateczne zerwania ze swym życiem-z czasów tego filmu-spalił jakieś ubrania,które Mu z tego filmu zostały..Stanowczo-nie chciała bym,by wracał do tego tematu..Niech ci..krwiopijni bossowie Hollywood-zostawią ten temat w spokoju..Naprawdę-polecam ten film..

Al_Pacino_Fan

Na pewno filmy z Robertem warte obejrzenia to "Kiss, kiss, bang, bang" i "Air America".

Al_Pacino_Fan

W pierwszej kolejności na pewno podam "Chaplina" - coś genialnego! Film
w całości tylko Downey'a. Chaplin na pewno byłby zadowolony z tego filmu
;)
"Wydział pościgowy" dość często leci na TVN, przyjemny film.
"W moich snach"
"Cudowni chłopcy" - po prostu uwielbiam jego rolę, a film też świetny.
Sama nie wiem ile razy już to widziałam...
"Charlie Bartlett" - bardzo dobry film, można się i uśmiechnąć, i łezka
też może się zakręcić w oku.
"Zodiak"
"Wszyscy Twoi Święci", "Solista" - specyficzne filmy, ale dobre. Downey
w nich jest ekstra perełką.
"Scanner Darkly" - hmm, tu jest trudno mi cokolwiek powiedzieć, film
jest ciężki, nie każdemu się spodoba... Ale godny uwagi. Podobnie jak
wyżej, popis Downey'a.

Z filmów stricto rozrywkowych "Sherlock Holmes" i "Iron Man" - filmy na
genialnym poziomie w swojej kategorii.

Ogólnie rzecz biorąc Downey ma nosa do filmów, każdy z nim w jakimś
sensie jest godny uwagi. Choćby nawet prosta komedia romantyczna "Tylko
Ty" - film idealny na koniec dnia z lampką wina by się rozluźnić.

apple_blossom

"Scanner darkly"-po co coś takiego powstaje?Tak,jak w pisarstwie-kazdy musi wybrać,czy chce czytać ksiażkę,czy woli obejrzec o tej samej treści komiks..Co z tego,ze ON jest w tym filmie?I jest ..dobry??Zamiast najwspanialszego środka wyrazu,jakim ten aktor dysponuje-SPOJRZENIA i aktorstwa Jego oczu-mamy..dwie brązowe dziury..I..to ma być film i sztuka aktorstwa..Z wartych obejrzenia polecałabym jeszcze "Good night and good luck" i "Eros"..A także świetny kryminał z Kennethem Brannaghiem-"Fałszywa ofiara" Altmana.To po tym filmie Altman określił RDJ "najlepszym aktorem amerykańskim swego pokolenia"To nie jest tak,że "Downey ma nosa do filmów";on po prostu.."potrafi zrobić coś z niczego"..Obejrzałam jeszcze raz Holmes'a;Robert w niczym się nie pomylił w swojej przemowie..ONI potrzebowali Jego do tego filmu..Nie ma w tym filmie;w roli Holmes'a..ani jednego zbędnego gestu;ani jednego zbędnego spojrzenia..I Downey wcale nie jest w tym filmie..stale taki sam..Większosc filmu..krąży w kolejnych wątkach;krąży i zbiera dane W ciagu upływajacego czasu-gdzie rysuje postać-genialnego deduktora-widać w nim także..silnego mężczyznę,nie stroniącego od walk ringu twardego boksu;jak i dziwaka nie wychylającego nosa ze swej nory-ale także...mężczyzny,który nie jest pozbawiony słabych punktów-o których nam sygnalizuje..gdzie są i ..kim są..Pod koniec wylewa z siebie całą swą przetrawioną w tak twórczy sposób wiedzę-i staje się bezwzględnym w ściganiu zła,silnym i nieustępliwym..Takie to jest..przepoczwarczenie postaci granej przez RDJ-schemat dobrze znany z Jego poprzednich ról..ale każdy inny-w zależności od epoki i środowiska,z jakiego wywodzi się Jego bohater..Ale miał rację-inne potraktowanie postaci i inny film-"ugrzeczniony"na starowiktoriański sposób-dodałby nam jeszcze jedną TAKA SAMĄ interpretację Holmes'a-jakich dziesiątki już są w historii filmu..Są..i się kurzą..Nie w zapomnieniu-ale..w nieużywaniu..Film Ritchiego obejrzałam już trzy razy-i wiem,że do niego wrócę;ma świetne tempo..A muzyka-wspaniała;w trailerze zdecydowana i w pełnym wachlarzu walorów-w filmie..zaledwie się przemyka;zaznaczając tylko swój piękny motyw-i nie zakłócając obrazu i akcji.."Nie wpycha "się na pierwszy plan;to wielkie mistrzostwo Zimmera..Pięknie zrealizowany i wspaniale zagrany film rozrywkowy!

Al_Pacino_Fan

Dziewczyna z komputera
Wszystko jest mozliwe
Tylko ty
Jaja w tropikach

ale takie najlepsze to:
Iron man
Serce i dusze
Gothika

:)

Al_Pacino_Fan

cóż...
,,Charlie bartlet''
,,The singing Detective''
:D
filmy dla niego, czy z nim jako dodatkiem?
dla niego to 4 sezon Ally McBeal :P
Pozdrawiam i joł...

the_alex

1. Sherlock Holmes
2. Charlie Bartlett - na pewno osobiste doświadczenie pomogło mu zagrać nauczyciela z nałogiem, ale jak dla mnie rewelacja.. ;)
3. Solista - chociaż tu bardziej podobał mi sie Jamie Foxx
4. Wszyscy Twoi Święci
5. Iron Man

dotad tylko tyle widzialam, ale segreguje je w takiej kolejności ;)

Al_Pacino_Fan

szczerze mówiąc prawie wszystkie? :)

szczególnie polecam
z sensacyjnych Natural Born Killers
z dramatów Czas Przemian, Wszyscy Twoi Święci i Ta Jedna Noc
z komedii romantycznych Tylko Ty
z thrillerów W Moich Snach
z obyczajowych Cudowni Chłopcy
i z komedii kryminalnych Kiss Kiss Bang Bang

fleuve

Hmm...
- Kiss Kiss Bang Bang
- Iron Man
- Sherlock Holmes
- Wszyscy Twoi Święci
- Śpiewający detektyw
- Wydział pościgowy
- Chaplin
- Charlie Bartlett
- Air America
- Czas przemian
- Jaja w tropikach
Z tych które widziałam, te mi się najbardziej podobały :)
No i jeszcze Solista, o ile lubi się takie filmy.

Al_Pacino_Fan

Z tych najnowszych, to warto zawiesić oko na:

1) Sherlock Holmes (film w zasadzie podobający się prawie każdemu, więc śmiało polecam, a Robert zagrał tak, że paluszki lizać;)
2) Iron Man (nie przepadam za komiksowymi ekranizacjami, ale to jest jedna z tych wartych obejrzenia, dzięki RDJ właśnie.. udało mu się niemożliwe - pokazał superbohatera tak daleko od banału, jak tylko możliwe w tego rodzaju filmie)
3) Jaja w tropikach (specyficzna komedia-parodia hollywoodzkich schematów, RDJa nominowano do Oscara za rolę w tym filmie, i nic dziwnego;)
4) Kiss Kiss Bang Bang

shizonek

oczywiście polecam klasykę kina.
Urodzonych Morderców ;]

Al_Pacino_Fan

Ktoś tutaj również wspomniał o "Wszystkich świętych" i o jednej z ostatnich scen gdzie pada hasło: 'Did you love me, daddy...?'
Taa, niezapomniany film...
Na prawdę warty obejrzenia.
Choć przyznaję, że nie oglądałam z nim wielu filmów (postanawiam się poprawić ;D), to wszystkie jego role (które obejrzałam) były na prawdę niesamowite.
Ostatnio z 'Kiss kiss bang bang', albo chociażby 'Holmes', czy "Wszystko jest możliwe". Po prostu warto...
Proponuję także 'Przez ciemne zwierciadło', choć osobiście nie oglądałam, ale skoro proponują inni, to na pewno coś w tym jest ;D
Oraz 'Chaplin', także genialna rola ;)

Osoba_bez_imienia

A właśnie!
Jeszcze miałam dopisać 'Solistę'. Również warto obejrzeć ;D

Al_Pacino_Fan

Przede wszystkim Chaplin, film po prostu genialny i zarazem pierwszy w którym widziałam Roberta. Dziękuję Chaplinowi za to, że dzięki niemu odkryłam tego cudownego aktora :D

Poza tym oczywiście: Kiss Kiss Bang Bang, Czas przemian, Gothika, Iron man, Sherlock Holmes, Cudowni chłopcy, Wszyscy twoi święci - nie ma co tłumaczyć dlaczego :)

a dla samego Roberta:
Jaja w tropikach (film sam w sobie mnie nie pociągał, powiedzmy, że nie gustuję w tego typu humorze, ale przyznać muszę, że rola Roberta była mistrzowska)
Mniej niż zero (fabuła taka sobie, ale... cóż, rola Roberta to perełka)
Dwie dziewczyny i chłopak (bo przez cały film można popatrzeć na młodziutkiego Downeya :D)
Śpiewający detektyw (mimo, że na początku może odstraszać i ogólnie zrobiony jest w nieźle pokręconej konwencji to warto)
Futro (naprawdę dobra gra aktorska, przy czym niewielu osobom film się spodobał. ja jestem raczej w gronie entuzjastów)
Charlie Bartlett ("nie mogę się zabić, mam zbyt wiele obowiązków")
Solista (mimo, że trochę mnie wynudził)
Urodzeni mordercy (przyznam szczerze, że nie mogłam znieść tego filmu - Tarantino zdecydowanie nie jest moim ulubionym scenarzystą. całe szczęście dotrwałam do scen z Robertem, bo warto było :))

...moim skromnym zdaniem. :)

panna_joanna

Ciekawe, że nikt tutaj nie wymienił "Na psa urok" ;] :)

Suzarro

Zdecydowanie Sherlock Holmes - usposobienie ideału :D
Iron man - bogaty milioner, taka gapa, uroczy :)
Solista - dziennikarz, zdecydowany, twardo stąpający po ziemi, ok ;)
Wszyscy twoi święci - dorosły Dito, Robert płaczący - genialnie ! :D
Kiss kiss bang bang - wspaniały komik z niego !!
Charlie Bartlett - dyrektor szkoły, alkoholik bawiący się łódką na baterie - bomba ! xD
Gothika - a tu uroczy doktor ;)

Mi najbardziej podobała się jego gra w takich ilmach jak : Sherlock Holmes, Solista, Kiss Kiss Bang Bang ;)

użytkownik usunięty
one_blood

Hmm ciekawe "bogaty milioner", a są biedni milionerzy?

Al_Pacino_Fan

Chaplin
Sherlock Holmes
Two Girls and a Guy
One night stand
Kiss kiss bang bang
Futro
Urodzeni mordercy
Air America
Less than Zero
Home for Holidays
The singing Detective

no i wszytskie inne ale te są moje ulubione :-)

atramenta

Ludzie powtarzacie się !! Koleś prosił o fajne filmy a tu jedne i te same :)

Ja polecam gorąco:

Shutter - Widmo
Forest Gump
Zielona Mila
Człowiek w ogniu
Ostatni król Szkocji
Wzgórza maja oczy I, II
Transporter 1,2,3
Klik i robisz co chcesz- można sie normalnie popłakać pod koniec:)
Ghost Rider
Facet pełen uroku Super komedia
Zapłata
Tańczący z Wilkami
30 dni mroku
1408
Sierociniec
Rec
Jestem Legendą
Telefon
itd....
Jak coś to mogę jeszcze kilka dopisać ale te co wypisałem lektura obowiązkowa !!

SimekxD

Taaa, tylko że prosił o fajne filmy z Robertem, a nie tak ogólnie fajne ;p

Mayila

Tee... rzeczywiście :P Ale mniejsza o to gdyż wpisałem w Google "filmy warte uwagi" i wyskoczyła mi ta strona. Widzę ze piszecie o filmach wiec dopisałem kilka swoich propozycji. :) A co do "Sherlock Holmes" to żadna rewelacja. Nie powiem, że zły ale spodziewałem się czegoś mocniejszego :)

Al_Pacino_Fan

- Sherlock Holmes
- Kiss Kiss Bang Bang
- Solista
- Zodiak

Te bardzo polecam :) Tam Rob prezentuje się wspaniale!
A jeżeli jeszcze Ci mało to obejrzyj ,,Due Date'' ;P tak na poprawe humoru na przyjkład :D