Robert Downey Jr.

Robert John Downey Jr.

8,9
164 490 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Robert Downey Jr.

że jego kariera dopiero teraz (od czasu Iron Man) nabrała zawrotnego tempa. Osobiście najlepiej pamiętam go z filmu "Urodzeni Mordercy".

Rob_Rock

Być może przed Iron Manem nie było o nim (przynajmniej o jego talencie aktorskim) tak głośno. Ale ,,Kiss Kiss Bang Bang" będzie mnie śmieszyć do końca życia...

vesper_fw

.. a i zapomniałam... niepodważalnie rewelacyjny aktor!!

vesper_fw

Rewelacyjny? Jest ok, ale rewelacyjny?

Czyżby na tą opinię miały wpływ jego fizyczne walory, postrzegane kobiecym zmysłem?

:)

Rob_Rock

Ja nie jestem dziewczyną a też uważam że jest świetny zaliczam go do jednego z moich ulubionych aktorów.

Rob_Rock

zdecydowanie jest rewelacyjny - w mojej skromnej opinii to najlepszy aktor swojego pokolenia..
jego "fizyczne walory" na pewno pomagają mu w kreacji ról (ma zabójczy uśmiech)
Robert błyszczał w latach 90. niestety potem (głównie sam na to zapracował przez swoje uzależnienie) nie dostawał ról w filmach z pierwszej półki i nie był wielbiony przez tabloidy, także niewielu młodych ludzi go teraz rozpoznawało.
obenie kojarzony jest głównie z kasowych hitów (jak Iron Man czy Sherlock Holmes) i dyskredytowany przez to, a nie można zaprzeczyć, że świetnie odegrał ekscentryzm Holmesa i podwójną naturę Starka.
autor postu ma rację że jego kariera teraz "nabrała zawrotnego tempa" głównie z powodu wyjścia z nałogu (producenci bali się powierzać mu pierwszy plan, dlatego miał długi okres w którym grywał tylko role drugoplanowe) i zamiłowania do tego co robi - RDJ był w pierwszej piątce najbardziej zapracowanych hollywoodzkich aktorów ostatnich pięciu lat w rankingu bodajże Forbes'a
RDJ to w moim odczuciu spec od skomplikowanych charakterów, może specjalnie a może nieświadomie głównie wybiera właśnie takie role
Słyszeliście może o filmie "Chaplin" w którym wcielił się w tytułową postać? genialny.. zarówno film jak i jego rola.. ale u nas można go było obejrzeć chyba tylko na Zone Europa...
albo "Serce i dusze" w którym gra faceta który ma pomóc 4 duszom zakończyć swoje sprawy na ziemii
lub "Śpiewający detektyw" w którym wciela się w postać mężczyzny cierpiącego na żadką chorobę skóry któremu czas w szpitalu upływa na wymyślaniu scenariusza do swojej pierwszej powieści, walcząc przy tym z własnymi demonami
lub jeszcze inny przykład komedii dla młodzieży jak "Charlie Bartlet" w którym gra drugoplanową rolę dyrektora-ojca-alkoholika
(swoją drogą RDJ to aktor który w moim odczuciu potrafi uratować każdy film swoją grą aktorską, bo tylko dla niego warto było ten film zobaczyć)

uh.. rozpisałam się ale żeby oceniać jakiegoś aktora trzeba obejrzeć więcej niż 2 czy 3 filmy z jego udziałem

Rob_Rock

Może rzeczywiście mam delikatna słabość do jego nosa:P cóż jestem tylko kobietą. Ale facet jest po prostu dobry w tym co robi.

vesper_fw

p.s. "Kiss Kiss Bang Bang" oglądałam ostanio na tvn7 (szkoda tylko że o tak poźnej porze) - w życiu nie podejrzewałam go o posiadanie w sobie tyle komizmu i dystansu do siebie. nie każdy potyrafi zagrać przekonywującego głupka (przeważnie tylko faceci którzy nimi są)