Robert Downey Jr.

Robert John Downey Jr.

8,9
164 490 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Robert Downey Jr.

jakie są jego najlepsze filmy?
za najlepszy uważam na razie kiss kiss bang bang, aczkolwiek nie widziałem go w całej masie filmów, więc w czym wzniósł się wyżej? co możecie polecić?

ziomczyslaw

Z tego, co sama do tej pory widziałam, z czystym sumieniem mogę Ci polecić:
* "Futro: portret wyobrażony Diane Arbus" - Robert świetnie gra, chociaż w zasadzie ma do dyspozycji tylko oczy; wspaniała jest także Nicole Kidman, a cały film - perełka,
* "Zodiak" - za reżyserię Davida Finchera i wspaniałą rolę Roberta,
* "Chaplin" - warto obejrzeć, aby poznać ciekawą biografię Chapilna; przy tym kolejna świetna rola (w zasadzie należałoby od niej zacząć),
* "Urodzeni mordercy" - rola nietuzinkowa, a sam film bardzo, hmmm... niezwykły...
* "Przez ciemne zwierciadło" - osobiście z trudem zniosłam Keanu Reevesa w roli głównej, ale warto było, żeby zapoznać się trochę z animacją rotoskopową. Do tego niezastąpieni RDJ i Woody Harrelson (którego notabene można zobaczyć też w "Urodzonych mordercach"),
* "Sherlock Holmes" - którego już pewnie widziałeś, niemniej polecam jako przykład dobrego kina rozrywkowego,
* "Jaja w tropikach" - trochę przygłupawa, moim zdaniem, komedyjka, ale za to Robert spisał się w niej na medal,
* "Zanim odejdą wody" - ostatni film, może nie jakieś arcydzieło kinematografii, ale sympatycznie mi się go oglądało. Lekka komedia na jakąś wolną noc (w dzień pewnie tak samo dobra), a skoro podobało Ci się "Kiss, Kiss, Bang, Bang" (mnie też! :D), to nie powinieneś być zawiedziony.
Mam nadzieję, że podpowiedziałam parę tytułów, których jeszcze nie widziałeś. Pozdrawiam i życzę miłego oglądania :)