Wypadkowa 5 - inaczej nie da rady. Dobry aktor nie powinien grać w gniotach Wajdy.
Cuma był genialny mogę w nieskończoność go oglądać w tej roli, ale Borys Szyc też zagrał fajną rolę. Klimat Vinciego i sposób wykradzenia obrazu i górnik. Film bez zarzutu, aż dziwne, że polski. O których filmach mówisz, bo chyba nie widziałem jeszcze ważniejszej roli Roberta Więckiewicza u Andrzeja Wajdy?
Dalej nie wiem o którym filmie mówisz podaj film w którym zagrał u Wajdy i za który dajesz mu 1, albo chociaż z którego roku to jest film?
Czyli widziałeś już film? Chyba jest jeszcze rok 2012, a premiera filmu o panu Lechu Wałęsie będzie dopiero w 2013 roku, więc jak go obejrzałeś, jeśli tak to podeślij, bo też bym chętnie obejrzał go przed premierą mimo jego jak domniemam fatalnej gry skoro dałeś mu tylko 1 za tą rolę.
Dobrze, czyli dałeś jedynkę za to, że zagra w "Wałęsie" samego Lecha Wałęsę u Andrzeja Wajdy? Nie widząc jeszcze filmu(nie mówię, żeby to było arcydzieło), ale czy nie lepiej byłoby poczekać do premiery filmu i po obejrzeniu ocenić go?
Nawet nie zamierzasz ściągnąć go przez internet, żeby zobaczyć? Rozumiem, że postać Lecha Wałęsy będzie upiększona, ale gdzie tutaj jest antypolonizm i co przez to rozumiesz?
Tu nie chodzi o zwykłe "upiększanie" postaci.
Biorąc pod uwagę agenturalną działalność Bolka ten film będzie kłamstwem od początku do końca.
I jeszcze dziatwę szkolną spędzą przymusowo, żeby pokazać im kłamliwą wersję historii, podczas gdy prawdziwą ukrywają jak tylko mogą.
Co do tego spędu szkolnego, to do niego dochodzi zawsze na przykład przy "Ślubach Panieńskich" całkiem nieudanych, ale film zarobił na siebie. Na tym się zawsze opierają, ale co do wydźwięku antypolskiego jeszcze zobaczymy ( zależy co rozumiesz przez antypolskość), co do jego przeszłości to pamiętajmy, że dostał Pokojową Nagrodę Nobla, a za coś musiał ją dostać, a co do prawdziwej historii to nic nie jest jasne, więc reasumując poczekajmy z wieszaniem psów na Więckiewiczu zanim jeszcze zagra rolę.
przemyslaw nie będę tutaj używać obelg czy innego rodzaju brzydkich wyrazów bo to co piszesz wynika nie z Twojej opozycyjnej postawy bowec EIRio tylko z nieświadomości sytuacji i trochę z niewiedzy dlatego postaram się lekko zaciekawić Cię tematem, mam nadzieję, ze materiały na temat znajdziesz sam i potem wrócisz tu i odpiszesz koledze "EIRio" jeszcze raz :) Otóż Wałęsa zawsze był tylko marionetką, był tajnym współpracownikiem Służb specjalnych w czasach PRLu i nawet raz sie przyznal!! Jest o tym filmik na youtubie, potem jednak znowu się wycofał. Przeszłość lecha wałęsy jest bardzo niejasna co potwierdzają reportaże dokumentalne pokazujące, że strony w dokumentach na temat Bolka z czasów PRL miały styczność z czyimiś brudnymi łapskami (ingerencja była na 100%). O tym, ze LW jest zdrajcą są już pisane książki oraz nagrywane filmy a ten film, w którym główną rolę ma zagrać Więckiewicz jest po prostu próbą naprawienia wizerunku jednego zdrajcy i niewolnika systemu (walesy) przez drugiego pupilka rządu czyli rezysera Andrzeja Wajde.
Są ludzie tacy jak Ty, którzy zyja sobie wlasnym zyciem, mieli historie w szkole, cos tam wyciągnęli ale nie wglebiali sie wiecej (w sumie jestes szczesliwym czlowiekiem :) Tez wolalbym wierzyc ze wszystko jest takie kolorowe a rzad chce dla obywateli dobrze) i tacy ludzie pójdą na ten film, zachwycą się jego postacią i dadzą wysoką ocene na filmwebie ale ktoś kto jest uświadomiony w sytuacji widzi w tym filmie fałsz i robienie masowego prania mózgu obywatelom.
BTW nagroda nobla jest żałośnie śmieszna i błagam Cie, nie sugeruj się tymi pierdołami bo to zbiera sie na bełty jak jednego roku nagrode dostaje Barack Obama (tylko dlatego ze jest murzynem), a drugiego Unia Europejska (no wlasnie za co? Pokojowa nagroda nobla za pokojowy najazd na Libię czy może za konflikty z białorusią? a moze za pokojowe misje poszczegolnych krajow do iraku i afganistanu? :P)
Pozdrawiam
Rozumiem, że w ostatnich latach doszło do wielu kontrowersji z Pokojowymi Nagrodami Nobla, ale spójrzmy na postacie, które je otrzymywały w tamtych czasach. Co do Lecha Wałęsy to sama współpraca w latach 70tych jest bardzo bardzo prawdopodobna, ale wydaje mi się, że wymknął się władzy z rąk w latach 80-81stał na czele związku mającego 10 milionów członków i to byłaby w sumie przyczyna wprowadzenia Stanu Wojennego skoro Solidarność zachęcała inne państwa do pójścia tą samą drogą, nie mówię o jego rządach prezydenckich, bo to była porażka, o wiele lepszy byłby Tadeusz Mazowiecki, ale najważniejsze pytanie to dlaczego nie za film tylko za jeszcze niezagraną rolę daje się 1?
a co do pisania książek na dany temat mamy choćby przykład książek Grossa, które są nastawione na udowodnienie podanej tezy. Nie liczy się dla niego to, że były to jednostkowe przypadki tylko generalizuje robiąc ze wszystkich Polaków krwiożercze bestie chcące tylko zarobić. Co do książek obecnie każdy może je pisać.
Hiperbolizujesz, ale dopóki nie zapoznałem się z poglądami głoszonymi w tej gazecie to się nie odzywałem, bo przypominałoby to pochwałę dla Che Guevary, którego podobiznę wiele osób nosi na koszulce, nie znając jego życiorysu i powtarzając tylko zasłyszane rzeczy, tylko te pochwalne jeśli można to tak nazwać. Najprostszą rzeczą jest, więc nie odzywać się na temat na jaki nie ma się pojęcia, a skąd można znać kreację aktorską przed powstaniem filmu? Tak samo jakbyśmy teraz rozmawiali o Der Sturmer, albo Che Guevarze nie mając żadnych informacji o nich, opierając się na tym, że powyższa gazeta wspierała (jeśli można tak to ująć) prawą stronę sceny politycznej, albo co gorsze idąc za wikipedią grecki zespół muzyczny, a Che Guevara to bojownik o wolność uciskanych narodów.
Panu Lechu Wałęsie??Nie wiem jak można robić film o zdrajcy,który przy okrągłym stole układał się z tymi samymi bandytami,z którymi niby walczył w latach 80tych.Takie coś to może tylko ten żydokomuch Wajda nakręcić.
Żydokomuch? Każdemu należy się szacunek, Według Jarosława Kaczyńskiego jesteś po prostu zazdrosny, że przytoczę słowa Jarosława Kaczyńskiego z notatek SB: "Potwierdził, że L. Dorn jest Żydem, jednocześnie na moją złośliwą uwagę, że dziwne jest, iż Żydzi nie są chłopami czy robotnikami, odparł, iż są zdolniejsi od Polaków i dlatego plasują się w środowisku inteligenckim. Wywnioskowałem, że temat jest drażliwy i prawdopodobnie dotyczy go bezpośrednio". Wiele osób ma żydowskie korzenie, ale skoro nie potrafisz docenić jednego z 3 największych reżyserów ostatnich 50 lat, mimo, że ostatnio obniżył loty. Akurat w okrągłym stole brali udział prawie wszyscy działacze opozycyjni, a on jako symbol musiał tam się pojawić.
Cuma faktycznie rewelacyjnie zagrany przez Więckiewicza. Ogólnie Vinci jest świetnym filmem. To jest rola życia Więckiewicza. Prócz tego Samowolka - jako Wicek, Wino Truskawkowe - jako Wasylczuk (te miny!!!) też zapadają w pamięci.
Niestety rola Bolka jest mu niepotrzebna. Po co ci to chłopie było?