Blacha chyba faktycznie świetny. Ale myślę, że i pozostałe role wiarygodne, takie pełnokrwiste, prawdziwe. W filmie w ciemności zasługuje na uznanie ża opanowanie wschodniego żargonu z akcentem - uważam, że perfekcyjnie, pozwalam sobie ta taką uwagę, bo moja rodzina pochodzi z tych stron i starsi mówią z takim akcentem. To nie jest łatwe:).Generalnie uważam P.Więckiewicza za zdolnego aktora a może nawet wybitnego. I śmieszą mnie prowokacje w stylu dlaczego zagrał Wałęsę otóż proszę państwa dlatego, ż jest AKTOREM a przypominam aktor to człowiek do wynajęcia naturalnie po odpowiedniej selekcji. Poza tym, który aktor odmówił by propozycji zagrania niejednoznacznej osobowości i to w dodatku u Wajdy ?
ja nie mogę gość stracił szacunek u mnie a był niedaleko jedynki w polskich gniotach ..ale cóż od jedynki blisko jest Do Zera...Ciekawe ile mu dali za zagranie Wałęsy !Żal!!
"a był niedaleko jedynki w polskich gniotach ..ale cóż od jedynki blisko jest Do Zera" ??? czy mogła byś to przetłumaczyć na polski ?
Najlepsze role:
1. Samowolka -Wicek
2. Wino truskawkowe - Wasylczuk
3. Dom zły -prokurator
4. swiadek koronny - Blacha
5. Niezapomniana rola zlodzieja samochodu na stacji pod Radomiem w Psach II Ostatnia Krew...po tym nastepuje scena jak Wolf kłóci się z Nowym i jak ten ostatni probuje ukraść inny wóz i jak Franz kradnie Audii pileczka tenisową -bezbłedne
Najgorsze role:
1. Bolensa - lepiej by się wycofal z filmu szwindla, sfinansowany przez największy szwindel w systemie parabankowym w tym dziesięcioleciu
2. Lejdis - ale gniot....
Racja całe Lejdis bez komentarza, ale Więckiewicz jest dobry:-), hm, nie pamiętam go w Winie...natomiast film genialny:-) zresztą jaki ma być skoro na podstawie prozy mojego ulubionego pisarza:)
W "winie truskawkowym" gra gościa ktorego zamordował Kościejny (pan Marian Dziędziel -wspaniały aktor). Wasylczuk mial coś w rodzaju romansu z zona kosciejnego, gdy ten jeździł do roboty do lasu (ale co tam konkretnie robil do tej pory nie wiem) , stąd też w knajpie dostał "kose". Kosciejny wylądowal przez to w więzieniu...a potem na przepustce w wigilię poszedł w las i zamarzl na smierć.