Robin WilliamsI

Robin McLaurin Williams

8,8
59 956 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Robin Williams

Mnie denerwuje to że w Polsce nie można złego słowa na Wojtyłe powiedziedzieć, bez względu na to czy to prawda czy nie.

Hyde911

No bo nie można bo sie nie da powiedzieć złego słowa o nim.

Krzysiek_zks

Ha... Otworz oczy! Albo nie, nie otwieraj bo bedziesz mial grzech!

Zeby nie bylo, ze bezpodstawnie kogos oskarzam:

Wojtyla w wywiadzie dla Frankfurter Allgemeine Zeitung:

"Należy zrozumieć, że Żydzi, rozproszeni przez dwa tysiące lat po całym świecie, postanowili powrócić wreszcie do kraju swych przodków. Jest to ich prawem. I prawo to zostało uznane nawet przez tych, którzy nie żywią wielkiej sympatii do narodu izraelskiego. Także Stolica Apostolska od początku uznawała to prawo, a nawiązanie dyplomatycznych stosunków z Izraelem jest już tylko formą poparcia tej postawy na arenie międzynarodowej."

Dla twojej wiadomosci Watykan uznal istnienie Izraela 30 grudnia 1993 roku.

Poczytaj jeszcze o Rycerzach Grobu Świętego. Zatem NIKT nie jest doskonaly i ON tez popelnia bledy.

Whyduck_2

Dokładnie! I pewnie nikt nigdy się nie dowie co Wojtyła w swoim życiu przeskrobał, a przeskrobał na pewno, przecież to tylko człowiek, taki sam jak my.
ps. Gdyby Papierz obejrzał ten skecz Williamsa nieźle by się ubawił bo umiał się śmiać z siebie samego.

Krzysiek_zks

bo za tym, że popierał pedofilię

the_downward_spiral

Że co proszę ? A jakieś dowody na poparcie tego co napisałeś to masz ?

Hyde911

ciołku czy nie umiesz odpowiadać pod tematem?? tu nie chodzi o błedy papieża, tylko o wyśmiewanie się z jego CHOROBY.

użytkownik usunięty
Hyde911

Wiesz nie ma ludzi swietych i idealnych - czy to oznacza, ze mozna deptac wszelkie autorytety?? nie mozemy juz miec dla nikogo szacunku??? Wiem, ze jestes zapewne zbuntowanym 17latkiem, ale juz calkiem niedlugo osiagniesz pewien wiek, w ktorym na pewne rzeczy zaczniesz patrzec inaczej... nie mozna popadac w kompletny nihilizm. Zbrukaj wszystko co sie da - oto haslo naszych czasow!

No a Williams nasmiewal sie podobniez z parkinsona - chcialbys, zeby ktos nasmiewal sie z twojego dziadka??? moim zdaniem to zachowanie godne 6-latka...

PS Jestem osoba nastawiona antykatolicko, wiec prosze mnie nie posadzac, iz patrze na te sprawy przez pryzmat religii. Ja po prostu wierze ze pewne zasady powinny byc przetrzegane.

Poza tym jest jeszcze jeden powod... jest taka stara, ale ladna zaasda:
o zmarlych mowi sie dobrze albo wcale (...bo nie moga sie sami bronic)
wiec chociazby z tego prostego powodu nie powinno sie mowic o papiezu zle...

A WSZYSTKIE OSOBY PONIZEJ 19 ROKU ZYCIA PROSZE O NIEZABIERANIE UDZIALU W DYSKUSJI ;PPPP

użytkownik usunięty

Chociaz w sumie Hyde, patrzac po twoich filmach chyba masz ponad 19 lat...;)))

Hyde911

Co masz do Jurassic Park 2?
Dla mnie film świetny!

Hyde911

nie ma immunitetu i tu jest błąd. Williams jako aktor jest świetny i tu nikt niestety tego nie zmieni. Tak samo jak nie zmieni tego że Cybulski był chlubą kulturalną Polski, a Jan Paweł II wspaniałym człowiekiem.
Tutaj pojawił się komentarz że "JP2 coś przeskrobał", proszę Cię, jeśli cho trochę interesowałbyś się historią Polski i historią polskiego papieża to wiedziałbyś że nie chciał jeść nawet czereśni z czyjegoś ogrodu bo najzwyczajniej w świecie uważał to za kradzież. W akademiku czy coś w ten deseń wywieszono mu tabliczkę na drzwiach "Karol Wojtyła początkujący święty". A gdyby nie JP2 to zapewne dalej wpieprzałbyś serdelową, serdelową i serdelową, stał w gigantycznej kolejce i szukał znajomości żeby dostać kawałek mięsa. Więc proszę Cię. ;))

użytkownik usunięty
zielona_fanatyczka

no te czeresnie to zalosny argument... choc zgadzam sie, ze nie wolno jest sie nasmiewac z choroby czy samego papieza (wyzej napisalam dlaczego), to twoja wypowiedz swiadczy o okropnym fanatyzmie... jest to bardzo martwiace

The downward spiral ma rację, Jan Paweł II dłuuugo milczał w sprawie pedofilii, która miała miejsce w Kościele katolickim w USA - zainteresował się odsunięciem biskupów i księży od dzieci dopiero po prawomocnych wyrokach - możecie się tu burzyć, że zawsze istnieje "domniemanie niewinności", ale sprawy pedofilii są specyficzne - jeśli zachodzi jakiekolwiek podejrzenie, że są krzywdzone w tak okropny sposób dzieci dla ich dobra odsuwa się oskarżonych od działalności, pracy z dziećmi - tak np. było w głośnej sprawie w Polsce psychologa pana Samsona... Papież tego nie zrobił - przymykał też oko na przenoszenie księży do innych parafii - co prowadziło do ucichnięcia sprawy w miejscu zdarzenia, ale nie niszczyło tego podłego procederu! Dla mnie to krzywda nie do wybaczenia - oczywiście JP II może być uznawany za Wielkiego Papieża, ale są też rysy na jego niby nieskazitelnej sylwetce - a pedofilia jest krzywdą, która niszczy w dziecku to co ma najcenniejsze - jego niewinność i duszę. Jak dla mnie to wstyd - jako katoliczki - że mój Papież nie zareagował we właściwym czasie (w sumie już było po sprawie) by przerwać tą spiralę zła.

Turanga_Leela

Trzcina bardzo dobre podejscie do tak waznej sprawy. Naprawde szacunek. Fajnie, ze sa jeszcze ludzie ktorzy wierzac maja otwarte oczy.

Pozdrawiam

Whyduck_2

"podejrzenie, że są krzywdzone w tak okropny sposób dzieci dla ich dobra odsuwa się oskarżonych od działalności, pracy z dziećmi - tak np. było w głośnej sprawie w Polsce psychologa pana Samsona..." - Najgorsze jest to, że każdy może być potencjalnym zagrożeniem dla dzieci . . . ale żeby księża robili takie rzeczy to żyjemy w chorym świecie.

użytkownik usunięty
24h_7d___fAFiK__

Sorry, ale oni maja jakis wyjatkowy immunitet? Sa jakos chronieni itd? To tez ludzie. Naprawde mnie denerwuje jak ktos z ksiezy robi Bog wie co. Oni sa kaplanami w momencie poslugi - czyli msze, spowiedzi i odprawianie sakramentow. Po za tym sa zwyklymi cywilami, ktorzy maja takie same prawa i sa tak samo karani. Jesli pobijesz ksiedza, lub on ciebie to nie ma zadnych wyjatkow - jest sadzenie takie samo. Dlatego jak slysze ze problem ksiedza-pedafila to cos gorsze niz pedofila-cywila to mnie bardzo wkurza. Zbrodnia jest taka sama i niczym sie nie rozni. Jestem osoba wierzaca, katolikiem, ale po za tym mam zdrowe podejscie do pewnych spraw i umie trzezwo myslec.

Bardzo ciekawa dyskusja. Nie mam 19 lat ale mimo wszystko sie wypowiem.
Jest troche racji w tym, ze polacy w bardzo drazliwy sposob podchodza do wszystkich negatywnych opini na temat JPII. Nie twierdze, ze wysmiewanie sie z choroby jest sluszne, ale mimo wszystko powinnismy traktowac takie
zachowania z wiekszym spokojem i zrozumieniem, a nie wielki bulwers, tylko dlatego, ze to papiez. A co do pedofili zgadzam saie z poprzednikiem. Nie ma roznicy czy pedofil jest ksiedzem czy nie, bo krzywda jest taka sama. Ale mimo wszystko sadze, ze kosciol nie powiniem ukrywac takich zachowan. I w ogole schodzac z tematu troche jestem za zniesieniem celibatu, bo on tylko sprzyja powstawaniu pedofilii.

Turanga_Leela

Hmmm tylko, ze ksiadz, biskup itp to nie nauczyciel/opiekunka przdszkolna, nie odsuwa sie od razu od stanowiska traktujac niejako domniemanie niewinnosci jako wyznacznik postepowania. Do tego nie porownujmy Samsona z biskupami w USA, bo inne prawo reguluje odpowiednie postepowania. Natomiast co do przenoszenia ksiezy z parafi,do parafi co ma to miec niby wspolnego z papierzem? przeciez kosciol jak kazda instytucja ma swoja hierarchie, a spara ksiezy i parafi jest w tej hierarhi jedna z najnizszych wiec papiez sie nimi nie zajmuje, wiec nie rozumiem argumentow.
Nie bronie teraz nikogo, po prostu obalam slabe i naciagane argumenty

Turanga_Leela

I właśnie o to mi chodziło, tyle, że spodziewałem się odpowiedzi od użytkownika the downward spiral.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Hyde911

To co ty, nie wiesz? JPII jest święty i nietykalny, a na każdego kto powie o nim złe słowo Jarosław Kaczyński i Rydzyk ogłoszą ekskomunikę. To że palcem nie tknął istotnych problemów Kościoła (wzrastająca liczba rozwodów, spadająca liczba powołań i praktykujących, pedofilia wśród kleru) i ogólnie jako papież wykazał się daleko idącą nieudolnością, schodzi zawsze na dalszy plan.

Hyde911

Żyjemy w wolnym kraju. Wolność słowa to podstawa.

Tyle tylko ze w intersie naszego kraju nie jest wyszukiwanie hakow na Jana Pawła II (ani na Wałęsę) tylko kreaowanie ich na bohaterów narodowych. Logika za tym przemawia.