Świetny reżyser ,oraz patriota ! . Jego filmy nie tylko są świetne ,ale pokazują piękno ,oraz dbałość nawet o najmniejsze szczegóły . Brawa dla Pana Polańskiego ,jest świetny jako reżyser ,scenarzysta i aktor! .
Jest kabaretem jakich mało, nie mówię o biedzie ale o rzeczywistości. Byłem w wielu państwach obywatelskich i często długo tam przebywałem, bo także tam pracowałem i wiem jak jest, radzę Ci przeanalizować to w jakim kraju żyjesz i kto tym krajem rządzi. Na Twoje szczęście zignoruję Twoją kolejną odpowiedź bo jak domniemam będziesz tak uprzejmy że mi odpiszesz lub od razu się zamkniesz, ale jedną z moich zasad jest nie dyskutowanie na sprawy zawodowe, a robię doktorat z Politologii i nie chcę byś w tej konfrontacji się skompromitował :)
Na moje szczęscie? Rozbawiłeś mnie. Jeśli zaś chodzi o twoją wypowiedź to również troch podróżowałem wprawdzie w celach krajoznawczych i turystycznych i troche widziałem tak więc polecam wiztye w Rosji i na Ukrainie chcesz zobaczyć kabaret to tam on jest w Polsce w porównaniu z tymi krajami jest porządek. Zresztą nie sądzę żeby w innych krajach byłego bloku wschodniego było lepiej jak w Polsce.
tiger777b ,czy Ty gdybyś miał do wyboru USA i Francję , gdzie mógłbyś zostać rozsławionym na całej kuli ziemskiej , pozostał byś w Polsce ??( w przypadku Polańskiego , na jego nieszczęście komunistycznej ) ,gdzie tylko marnował by się Twój talent ???
Jeśli ,chodzi o chwilę obecną w samej Polsce denerwują mnie ci , którzy Nią żądzą , oraz to ,że Polska gospodarka powoli upada ;/ . Jeśli chodzi o Polańskiego to pisałem o Polsce komunistycznej ,chodziło mi o to ,że wg mnie każdy ,kto jest już sławny , wolał by opuścić swój kraj , który po woli zaczyna upadać , ale patriotyzm w sercu mieć by musiał !
Pytanie tylko czy prawdziwy patriota (który patriotyzm ma w sercu, jak sam twierdzisz), opuszcza własny kraj, bo ten zaczyna upadać.
Ja rozumiem, że można uwielbiać Polańskiego za twórczość, doceniać jego dorobek, ale po co przypisywać mu cechy, których nie ma?
Wiadomo, że prlowska rzeczywistość nie była kolorowa. Romek stał się sławny, miał możliwość wyniesienia się stąd, to się wyniósł.
Wg mnie prawdziwy patriota stara się ratować kraj, jak tylko może, walczyć
Po prostu wnoszę o nienadużywanie pewnych sformułowań w kontekście osób, które na to nie zasługują, bądź w przypadku, kiedy nie jesteśmy tego w stanie odpowednio uargumentować.
Polański zapytany kiedyś w jednym z wywiadów, czy czuje sie bardziej Polakiem czy Francuzem odpowiedział : "Duszę mam francuską ale serce polskie". To chyba wszystko tłumaczy.
To, że ma francuską duszę - w to uwierzę: francuzi uwielbiają uciekać, gdy zagrożone są ich przewrażliwione, tchórzliwe tyłki. Idealnie to pasuje do romusia, który spierdzielił za granicę, gdy w Polsce nie było lekko - taki z niego przykładny patriota. Ma to jednak swoje plusy: przynajmniej nie dobierał się do polskich dzieci. Chociaż po wpisach Dymiana tracę tą pewność...
nie obchodzi mnie czy jest patriotą czy nie, dzisiaj nawet rządzący tym krajem nie wiedzą i nie mają nic wspólnego z tym słowem. Dla mnie ważne jest to że jest bardzo dobrym reżyserem, jego filmy do mnie trafią , i też zgadzam że jego większość filmów jest świetna !
teraz ma powstac jakiś film o Nim w ktorym wypowiada sie o sobie itd dopiero co zobaczyłam w Wydarzeniach.