Przed chwilą wyczytałem na anglojęzycznej wersji wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Polish_Americans,
że ta wspaniała aktorka ma polskie korzenie. Ktoś coś wie na ten temat więcej?
jej matka jest polksa Żydówką (a żydostwo jest przekazywane właśnie przez matkę, stąd Scarlett również jest Żydówką), ojciec natomiast jest Duńczykiem.
"żydostwo jest przekazywane właśnie przez matkę"
ja pier... jesteś wielka kobieto!
Słowo 'żydostwo' ma bardzo negatywne konotacje w kulturze polskiej i można to porównać do 'frycostwa', 'komuchów' czy 'katoli'.
Nigdy nie słyszałam,aby słowo "zydostwo" było nacechowane negatywnie, wpisz sobie to słowo chociażby w google i wyskoczą Ci tysiące artykułów. Myślę,że jak ktoś szuka dziury w całym, to ją też znajdzie. jak napiszę judaizm to nie każdy będzie wiedział o co chodzi, więc jak Ty byś to nazwał? Zauważyłam na Filmwebie, iż ludzie często komentują posty innych osób, aby tylko mieć co krytykować. Miałam tylko na celu napisać, iż przechodzi to przez matkę, o czym, niestety, nie każdy wie. Jako zagorzała fanka jej talentu i urody tym bardziej nie lubię pochopnych wniosków i przeinaczania postów.
wpisuję w google 'żydostwo' i wyskakuje:
- Lista swiatowego żydostwa (polonica.net - najbardziej antysemicka strona na świecie)
- Lista żydów w zniewalanej Polsce - żydostwo, żydokomuna
- Żydostwo i masoneria w przełomie dziejowym
- Re: bo żydostwo wykończyło USA - Świat - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl
etc...
Jeśli dla ciebie wyraz 'żydostwo' ma brzmienie neutralne, to nie wiem w jakim kraju sie wychowalas, ale napewno nie w Polsce. To nie krytyka z mojej strony. Poprostu radze ci zwracac uwage na wyrazy, jakich uzywasz :)
Idź dalej w Twoich poszukiwaniach: kłopoty z pisownią, czyli jak przedstawiamy Żydów. wystarczyło kliknąć jeden link niżej, ale wygodnie wybrać tezy pod siebie. Pytam po raz kolejny- jakiego według Ciebie słowa powinno się używać?
Niczego nie wybrałem pod siebie. 90% wyników (jesli nie 100%) na 1 stronie to artykuły antysemickie.
W tym wypadku najlepiej użyć np. cechy żydowskie.
Messiah już trochę za mnie odpowiedział. Po prostu walnęło mnie po oczach to "żydostwo".
Ja wiem oczywiście, że zgodnie z prawem żydowskim, bycie Żydem dziedziczy się po matce i wiem nawet dlaczego tak jest ale zakuło mnie to w oczy, może dlatego, że jak dla mnie, wystarczyłoby napisać, że jej matka jest Żydówką polskiego pochodzenia.
Słowo 'żydostwo' potocznie, bardziej kojarzy się z cechami Żydów (i to tymi negatywnymi) niż z ich pochodzeniem.
Tyle.
Uniwersalny słownik języka polskiego PWN:
żydostwo
książk.
a) «cechy żydowskie»:
W jego wyglądzie i mowie nie było cienia żydostwa.
b) «bycie Żydem, żydowskie pochodzenie»
○ Przyznawać, nie przyznawać się do swojego żydostwa.
c) «ogół Żydów; Żydzi»
○ Przedstawiciel lokalnego żydostwa.
Słowniki mają to do siebie, że często nie uwzględniają pragmatycznego zastosowania słowa w kontekście danej kultury. Tak również jest z pwn.pl.
Czyli człowiek jest mądrzejszy od słownika? SKądś trzeba brać zastosowanie danego słowa, w związku z tym, że w dzisiejszych czasach język polski jest niemiłosiernie mieszany z błotem (żem, żeś, chcem i inne cuda), nie pozostaje nam nic innego jak sięgnąć po słownik. Myślę,że PWN jest dość wiarygodnym żródłem, bez różnicy czy jest to wersja książkowa czy dostępna za odpowiednią opłatą w internecie.
ze słowników też trzeba umieć korzystać. poszukaj słownika pragmatycznego języka polskiego, a nie samego języka polskiego. a jeśli chcesz się dobitnie przekonać, że nie masz racji, wypowiedz się publicznie (najlepiej w jakimś prominentnym gronie) w taki sposób, a najesz się sporo wstydu.
W jaki sposób? Byłam wulgarna? Obraziłam kogokolwiek? Nie.To Ty próbujesz mi wmówić antysemityzm. Ze słowników potrafię korzystać, bez obaw. Prominenci są osobami inteligentniejszymi od zwykłych osób? No proszę, to się dowiedziałam czegoś nowego....
Tu nie chodzi o to czy mam rację czy nie, po prostu nigdy nie słyszałam, aby wyraż "żydostwo" był negatywny, napisać,że ktoś po kimś odziedziczył cechy żydowskie brzmi co najmniej śmiesznie i "nadpoprawny" politycznie i nadal nie mam powodów, aby uważać,że słowa "żydostwo" nie można używać. Jestem jak najbardziej skora przyznać Tobie rację, jednak nie na podstawie Twojego podejścia, iż Ty masz rację i według tego co powiedzą prominenci. Chyba, że tym prominentem byłby prof. Miodek, wtedy to co innego.
o w mordę, przestańcie być tacy poprawni politycznie, rzygać się od tego chce!
dziewczyna nie chciała nikogo urazić mówiąc "żydostwo", KONIEC KROPKA!
dziękuję za poparcie. Również zauważyłam fałszywą poprawność polityczną na tym portalu, cieszę się, że nie ja jedna:-)