Natrafiłam na tą wypowiedź przeglądając tematy dotyczące Kareeny Kapoor. Trafiło mnie w samo serce. Czy Wy też tak uważacie? Obejrzałam z NIM wiele filmów. W każdym mi się ogromnie podobał. Ma SWÓJ niepowtarzalny styl, za który wszyscy GO tak kochamy (przynajmniej ja). Sądzę, że trzeba odróżnić cechy (nazwijmy to) mimiczne od samej gry. Każdy aktor ma swoje gesty i mimikę, której się nie może pozbyć. Za to bogactwo wyrazu twarzy SRK i JEGO gestów dla mnie jest ogromne.
JEGO:
- gniew w "Donie"
- wściekłość w "Aśoce"
- namiętność w "KANK", "KKHH", "Zamaana Deewanie" (mam na mysli scenę w deszczu), "Dil To Pagal Hai" (scena z bransoletką)
- miłość i uwielbienie w JEGO oczach w "DDLJ", "K3G", "Devdasie", "Chalte Chalte", "Yes Boss", "Deewana", "Pardes"
- bezradność w "KHNH", "Veer - Zaarze", "Koyli" czy "Mohabbatein", "Saathiyi", "Dil To Pagal Hai"
- chłopięcy uśmiech (kocham JEGO dołeczki w policzkach gdy się śmieje) w "Baadshahu", "One 2 Ka 4", Chaahat"
- stanowczość i upór w "Joshu", "Chak De! India", "Phir Bhi Dil Hai Hindustani", "Dil Se..", "Karan Arjun", "Dil Aashna Hai", "Deewana", "Chalte Chalte"
- niepowtarzalny urok w "Paheli"
- zakłopotanie w "Duplicate"
- strach w "Devdasie", "Shakthi"
- brawura w "Donie", "Aśoce"
- szaleństwo w "Baazigarze"
- determinacja w "Deewanie", "King Uncle"
- zaskoczenie i niedowierzanie w "English Babu Desi Mem"
...że nie wspomnę o JEGO wyglądzie w piosence "Dard-E-Disco" z "OSO" czy w scenie z ręcznikiem w "Chalte Chalte". Uuuuuuuch! Wygląda tak cudownie, że nawet gdyby grał tak samo w każdym filmie (a moim zdaniem nie gra) i tak wzbudzałby powszechny zachwyt. Stając więc w obronie (o ile w ogóle należy go bronić) talentu aktorskiego Króla Bollywoodu pytam: CZY ON RZECZYWIŚCIE WYGLADA TAK SAMO W KAŻDYM FILMIE???!!!
Pozdrawiam wszystkich miłośników talentu SHAHRUKH KHANA. Namaste
SRK nigdy nie gra tak samo w swoich filmach!
Kto to wymyślił?
zgadzam się z autorką tematu w 100% :P
Tak ta scena z ręczniczkiem w Chalte Chalte była rozbrajająca...
A co do wyglądu; im starszy tym coraz lepiej wygląda (OSO) :D
pozdrawiam...
Właśnie.. zawsze gra fajnie i inaczej :*
(a co do tego czym starszy tym lepiej wygląda, to się zgadzam w zupełności).
POzdrOO :)
Dzięki za poparcie. Zapomniałam dodać kilka tytułów. Np. "Swades" - był tam uroczy. Taki ciepły, czuły, wrażliwy i delikatny, a jednocześnie taki męski.Jak zawsze. :D W "Main Hoon Na" był rozbrajający z tym wyrazem zakłopotania na twarzy. Prawda? A scena na stacji kolejowej w "KANK". Moim zdaniem mistrzostwo świata. Proszę, czy ktoś jest w stanie powtórzyć teraz, że gra tak samo w każdym filmie? Czy JEGO gra nie jest wystarczająco przekonująca? Czy oglądając "Kal Ho Naa Ho", "Veer - Zaarę", "Mohabbatein" lub "Devdasa" nie uroniliście ani jednej łzy nad losem bohatera? Miarą doskonałości aktora powinna być reakcja widzów na jego występ. Jeżeli SHAHRKUH KHAN ma tak wielką rzeszę wielbicieli na całym świecie, najwyraźniej jest duże zapotrzebowanie na sposób JEGO poruszania się, mówienia, jego mimikę i ogólnie interpretację postaci i kreacje JEGO bohaterów, że nie wspomnę o jego wyglądzie. Dodam tylko, że zachwycił mnie również w takich filmach jak: "Saathiya" (niewielka rola, ale jak zagrana. WSPANIAŁY), " Yeh Lamhe Judaai Ke" (czasem nasze błędy są nieodwracalne - doskonale zagrane: entuzjazm, buta, gniew zagubienie i rozpacz - brawo!!!), "Kuchh Meetha Ho Jaye" (ponownie epizodyczna rola, ale JAKA!!!. Też bym zemdlała na JEGO widok. :) ), "Anjaam" (mimo melodramatycznego wydźwięku bardzo mi się podobał. Coś jak odwrócenie "Chaahat", gdzie okazuje się, że niektóre kobiety też nie znają słowa "nie"), "Raju Ban Gaya Gentleman" (namiętny, wruszający, zabawny), "Darr" (obsesja w najczystrzej postaci - świetne), "Trimurti" (bezbłędny w scenie zakradania się do domu ukochanej), "Chamatkar" (czy komuś mógłby się nie podobać w piosence "Is Pyar Se Meri Taraf Na Dekho"? Już dla ujrzenia GO w niej ten film jest wart obejrzenia). Mogłabym wymieniać zalety JEGO gry aktorskiej w nieskończoność. Pewnie jestem nieobiektywna jak większość fanek, ale nie ja jedna. Pozdrawiam
Nie trzeba daleko szukać, w Donie gra podwójną rolę i jest rewelacyjny.;)
Potrafi zagrać i komediowe role i tragiczne... to po prosstu świetny aktor.
Ja również nie zgadzam się z opinią że Shah Rukh Khan gra tak samo w każdym filmie nawet nieraz już wdałam się w dyskusje(nie trawie płytkich ocen ludzi którzy nie mają pojęcia o czym piszą a uważają sie za najlepszych krytyków filmowych w kraju).Według mnie w każda jego rola jest zagrana inaczej.Don cyniczny , zakochany w sobie pozbawiony skrupułów mafiozo jak można to z równoważyć na przykład z rolą Deva cynicznego , sfrustrowanego swoimi nie powodzeniami mężczyzny przecież te role są zagrane inaczej.Jego fenomenalny talent najlepiej ukazują role podwójne jak na przykład w Donie albo Ryzykancie.Zgodzę się co do tego że posiada swoje charakterystyczne znaki rozpoznawcze w stylu gry.Osobiście uważam że jest fantastycznym aktorem , cudownym , człowiekiem i bardzo przystojnym i pociągającym mężczyzną.Scena z ręcznikiem z Chalte Chalte ja po prostu wymiękam on ma niesamowity seksapil który podkreśla jego skromność i inteligencja.Wiecie że jego łzy w filmach są prawdziwe a nie sztuczne jak w amerykańskich filmach może dlatego tak chwytają za serce.Pozdrawiam wielbicieli i wrogów Bollywood.
P.S.
Nie bez powodu Shah Rukh Khan dostał tyle nagród za swoje role i myśle że ludzie którzy jej przyznają się znają się lepiej na kinie niż pseudo krytycy którzy ostro tutaj krytykują Shah Rukha.Tacy ludzie moim zdaniem przychodza tu żeby podnieść niską saomocenę.Boli mnie tak naprawdę jedna rzecz ja nie uważam ludzi którzy lubia co innego niż ja za idiotów a nie którzy ludzie uważają nas za idiotów bo lubimy Bollywood.My naprawdę nie mamy IQ Foresta Gampa (nie ubliżając mu bo uwielbiam tą postać)
Dzieki! Wspaniale napisane. Dopiero co przeczytałam JEGO biografię: "Król bollywoodu SHAH RUKH KHAN" Anupamy Chopry. Jest wspaniała. Aż żal, że taka krótka. Teraz usiłuję oponentów bollywoodu odesłać do pierwszego rozdziału tej książki. Tam jest wszystko wyjaśnione. My tylko dopiszemy za co tak naprawdę GO jeszcze kochamy. Powalająca scena z ręcznikiem i piosenka "Dard-e-disco" mogłaby powiedzieć wszystko w tej kwestii. Nawet gdyby nie miał talentu (a ma bardzo duży), to i tak miło jest GO oglądać jako seksownego faceta. I tu się z Tobą całkowicie zgadzam, że brak cynizmu i zarozumiałości na JEGO twarzy dodaje MU uroku. Ale skoro o gustach się nie dyskutuje argument o JEGO atrakcyjności odpada w przedbiegach. Pozostaje nam zachęcić nękających nas krytyków bollywoodu do zobaczenia recenzji, przeczytaniu kilku artykułów o NIM i przede wszystkim nie ocenianiu JEGO aktorstwa na podstawie jednego czy dwóch obejrzanych (i to nie do końca)filmów. Dodatkowo zapowiada się atrakcja w przyszłym roku. Myślę o JEGO dwóch nowych filmach, które, mam nadzieję, na stałe wytrącą oręż z rąk niedoceniających JEGO talent: "Rab Ne Bana Di Jodi" i "Billo Barber". Nooo!!! Jeżeli to ich nie przekona, że ON jest gwiazdą, to już nie wiem co. Ilu zachodnich aktorów i aktorek przez całą swoją karierę "gra" młodzieniaszków. Że nie wspomnę o "plastikowym Kenie" z "Mody na sukces" - najlepszy przykład. Nasz SRK potrafi SWOJE role dostosować do SWOJEGO wieku. Potrafi też zagrać role drugo i trzecioplanowe, nie odbierając sławy i możliwości wybicia się młodym. W mało romantycznym a cudownym "Chak De! India" czy bardziej filozoficznym "Swades" zaprezentował w pełni SWÓJ kunszt aktorski. Nas nie trzeba przekonywać o JEGO wiekości. Miło mi czytać takie opinie jak Twoja. Dziękuje i pozdrawiam.
Mnie również miło czyta się opinie wypowiedzi takie jak twoje.Właśnie ostatnio się zorientowałam że wyszła ta książka w języku polskim czym prędzej muszę ją zdobyć i przeczytać nie mogę się już doczekać.Uważam że Shah Rukh pozatym że jest fenomenalnym aktorem i bardzo przystojnym mężczyzną z niesamowitym seksapilem i charyzmą jest cudownym człowiekiem.Dlatego chcę się onim dowiedzieć jak najwięcej.Pozdrawiam.