Ja uwielbiam "Cztery pory roku". Zwłaszcza opowiadanko "Zdolny uczeń" (dlaczego tak spierniczyli film?), i "Ciało" (film "Stań przy mnie" cudowny).
Pozdrawiam.
sama nie wiem..czytalam 10 ksiazek kinga...chyba najbardziej podobala mi sie christine i zielona mila na ktorej sie poryczalam.
z drugiej strony strasznie nudzilam sie na grze geralda...
1. LŚNIENIE
2. opowiadanie CZARNY LUD z zbioru "nocna zmiana"
Przeczytałam kilka jego książek, jednakże te należą do moich ulubionych, cenie również Ostatni bastion Barta Dawesa, Dolores, Carrie, Zieloną Mile....
Jestem obecnie w połowie "regulatorów" jak narazie bardzo dobre, polecam, nie widziałam tego tytułu w żadnej odpowiedzi.... czytaliście książki Koontz'a???
Mi sie podobały:Mgła, Szkoła przetrwania z Szkieletowej Załogi(zbiór opwiadań), Łowca snów(postać Duddits'a i jego czterech kumpli oczywiście).Za Mroczną Wieże sie jeszcze nie zabrałam.A czytałam Koontza -Odd Thomas bardzo fajna.Pozdrawiam fanów Kinga
Mi sie podobały:Mgła, Szkoła przetrwania z Szkieletowej Załogi(zbiór opwiadań), Łowca snów(postać Duddits'a i jego czterech kumpli oczywiście).Za Mroczną Wieże sie jeszcze nie zabrałam.A czytałam Koontza -Odd Thomas bardzo fajna.Pozdrawiam fanów Kinga
Nie przeczytalem WSZYSTKICH powiesci Kinga ale według mnie najlepsze sa dwie pozycje "Wielki Marsz" i "Zielona Mila" (duzo lepsza niz film!!!)
CHRISTINE oczywiście z twórczośco S. Kinga. a najlepsza książka jaką przeczytałam w życiu i ciągle do niej wracam (stała sie dla mnie biblią:P ) to " kocia kołyska" Kurta Vonneguta!!
pozdrawiam
1. TO!
2. Miasteczko Salem
3. Wielki marsz
4. Lśnienie
5. Cmętarz zwieżąt
6. Bastion
7. zbiór opowiadań Nocna zmiana
8. zbiór opowiadań Szkieletowa załoga
9. Martwa strefa
10.Christine
A jak można zapomnieć o "To"!!!A tak na marginesie-tłumaczenie tytułu "Strefa śmierci" jest beznadziejna...Nie wiem co za geniusz na to wpadł.Chodzi oczywiście o "Martwą strefa",a ci co czytali tą książkę wiedzą już czemu...
Dla mnie to kolejność taka:
1. Desperacja
2. Bezsenność
3. Dolores Claiborn
Apropos to dlaczego nikt z was nie pisze nic o "Bezsenności" dla mnie książka bomba. Czytał ktoś może??
Według mnie na mianę najlepszych ksiązek zasługują:
1.Lśnienie-jedna z pierwszych książek Kinga i pisana prostym językiem
2.Desperacja i Regulatorzy
3.Mroczna połowa-dużo krwi i trupów
4.Worek Kości
5.Historia Lisey
6.Komórka(czytałem po angielsku,trudno było,ale jakoś przebrnąłem przez jej treść.
i Carrie
Opowiadania:
1. Dzieci kukurydzy
2. Skazani na Shawshank
3. Babcia
Powieści:
1. Lśnienie
2. Cmętarz zwieżąt
3. Bastion
Te dwie trójeczki to moje "prymusiki" jeśli chodzi o twórczość Kinga. Ale ja polecam wszystkie książki :]
Lśnienie, Skazani na Shawshank, Zielona mila, Telefon, Misery, Bastion, Czerwona róża
Zielona Mila
Lśnienie
Miasteczko Salem
Skazani na Shawshank
Regulatorzy
Wielki marsz
To
zbiór opowiadań Nocna zmiana
zbiór opowiadań Wszystko jest względne (szczególnie Jazda na kuli!)
Jak dla mnie to:
Zielona mila, Skazani na Skowshenk, Martwa Strefa
a z opowiadań to : Dzieci kukurydzy... x) świetne
Według mnie najlepsze (i jednocześnie moje ulubione) to:
*Lśnienie
*Komórka
*Zdolny uczeń (opowiadanie)
*Gra Geralda
*To
*Sklepik z marzeniami
Miasteczko Salem cudownie sie czyta, najlepiej z wszystkich ksiazek Pana Kinga, poniewaz ma krotkie rodzialy i az chce sie przechodzic do natepnych
Historia Lisney -
To
Lśnienie
Christine
Cmentarz zwieżąt
Zdolny uczeń
Desperacja
Worek kości
....ech... trudno mi się na jedną zdecydować (przeczytałam ponad dwadzieścia jego książek i ciągle mi mało:)
1. Miasteczko Salem
2. Wielki Marsz
3. Mroczna Wieża (całość)
4. Smętarz
5. Misery
6. Nocna Zmiana
7. Lsnienie
8. Strefa Smierci
9. Podpalaczka
10. Zielona Mila