dissy tedego
http://www.youtube.com/watch?v=jg2OQb94Y1Q
http://www.youtube.com/watch?v=7GeUHIpySTE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=HftStl5CSPQ&feature=related
dissy peji
http://www.youtube.com/watch?v=xBs1yi6I5bY
http://www.youtube.com/watch?v=qsGuQGoqTeM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=qfBK9mhBfHE&feature=related
jak dla mnie peja wygrał początek
"No właśnie, jeśli chodzi o Liroya, to Peja tez pozostaje konsekwentny w tym co robi? Jeden z pierwszych beefow w Polsce udziałem tych dwóch panów, skrajna nienawiść..."
Akurat Liroy podszedł do beefu z Peją bardzo na luzie i bez agresji "na waszych marnych koncertach opowiadasz ciągle że Liroy nie żyje że Liroy is dead tylko powiedz mi szczerze w czym ci to pomorze bo mi od tego nie robi się gorzej właśnie wprost przeciwnie wprost odwrotnie czuję się jeszcze lepiej bawi mnie to okropnie" to cytat z Baffangoo który przytoczyłem z pamięci. Widać że Liroy ma dystans do samego siebie Peja ze spawaczami się ciskali grozili a on elegancko i na luzie po nich pojechał
"Liroy wtrąca się w konflikt, nie wiadomo po co i bez racji kompletnie, jak inni potrafi wytykać i argument, pożal się borze na temat swego singla, w tamtych czasach i pierdzenie z dupy do rytmu by się sprzedało jak i jego singiel, o to co potrafi Liroy i co ma do powiedzenia..."
Liroy się wtrącił bo Tede też po nim jeździł na Facebooku a że w tym samym czasie był beef Peja vs Tede to cóż, Miał z odpowiedzią czekać te kilka miesięcy aż skończy się ten beef żeby samemu móc się wypowiedzieć? Co do fragmentu o singlu to posłuchaj tą wypowiedź jeszcze raz Liroy tam nie przechwala się singlem tylko wyśmiewa to jak Tede przechwala się tą swoją złotą płytą, która tak na prawdę żadnym wielkim osiągnięciem ani muzycznym ani komercyjnym nie jest bo są na rynku artyści którzy mają więcej tych złotych płyt i się tak tym nie przechwalają. Tu Liroy ma rację.
"Potem czując ciśnienie z dissow Peja zaczyna kręcić, jak dobrze widać na tym filmiku ledwo mu to przechodzi przez gardło, ale trzeba się sk*rwic i solidaryzować z nowym starym "sojusznikiem" oto nasz Rysiu..."
Przecież jak już obaj wiele razy mówili za równo Peja jak i Liroy że się pogodzili no to jak Peja ma odpowiadać na tego rodzaju pytania. Przecież jak jest zgoda to znaczy że nikt do nikogo nic nie ma. Jak by Peja powiedział że muzyka Liroya jest tandetna, głupia i do niczego to by znaczyło że się nie "sk***wił i jest prawdziwy?
"Tutaj sam już sam wszystko wyjaśnił, nawet chyba zgadza się z tym co pisałem. Szczerze, to on nawet nie jest taki straszny, tylko ekipa w kominiarkach mogą wzbudzić strach. Jednak po czymś takim, sam Peja rozbił wszystkie Twoje argumenty Frycek..."
To jest po prostu mocny przekaz. Posłuchaj tekstu utworu a nie teledysku. Peja w tamtym kawałku powiedział prawdę bo ta nagonka na niego o ten koncert w Zielonej górze to jest hipokryzja. Takie coś mogło się przytrafić każdemu artyście, że mogło kogoś ponieść czy coś w tym stylu. A ludzie zrobili z tego cyrk na kółkach, jeszcze z chłopaka który spowodował zdarzenie prowokując, zrobili wiece skrzywdzoną ofiarę. Media nagłośniły to bardzo jednostronnie i taka jest prawda
"Pisze to wszystko, bo lubię hip-hop w wydaniu normalnym, pozytywnym i stylowym, a nienawidzę Peji, bo nie znoszę bandytyzmu, patologii i agresji. Piszesz Frycek, ze nie wierzysz, żeby otwór, książka, film czy cokolwiek innego mogło zmienić człowieka?"
Tak uważam że sztuka nie może zmienić człowieka bo tak jest. Jak by było inaczej ta wszyscy ludzie z całego świata musieli by się leczyć psychiatrycznie bo każdy miał kontakt z dziełami zawierającymi jakieś mocne treść.
"Jednak to również Twoje słowa, ze to nie fani, tylko fanatycy. Fanatycy czego? Co ich w tych fanatyków zmieniło i co maja w głowach? Słowa tego pajaca, co wprost nawołuje do agresji i chamstwa"
Oni sami się zmienili w fanatyków bo ci fanatycy to są po prostu tacy nawiedzeni kolesie, którzy po prostu muszą znaleźć sobie pretekst do tego by móc bić czy rzucać się na innych w inny sposób. Takich fanatyków ma nie tylko Peja, każdy artysta ich ma. Nawet nie tylko artyści ich mają bo i każdy kto jest powszechnie znany ich ma. Spójrz na to co się dzieję na stadionach tam też się często potłuką kibice obu drużyn mimo że w tym co oglądają z trybun nie ma przemocy czy agresji. I powiedz mi skąd się oni biorą? Fanatycy po prostu byli są i będą i to się nie zmieni. I ich zachowanie nie ma nic wspólnego z lubieniem kogokolwiek.
"Znów piszesz tylko o sobie, a nie przyjmujesz do wiadomości, ze ludzie są rożni, ludzie są podatni na sugestie, ludzie są podatni na wpływy... "
Dobra złóżmy na moment że masz racje. To pomyśl o inteligencji tych wszystkich ludzi którzy są tacy podatni na wpływ. To co oni nie mają własnych rozumów nie potrafią sami myśleć nad własnym postępowaniem? To kto za nich ma myśleć artyści? Każdy myśli za siebie bo takie jest życie. Teraz jeszcze raz wrócę do przykładu który podałem wyżej. Zobacz ile razy sportowcy mówią że to co wyprawiają pseudo kibice jest złe i tak nie powinno być. I co nie ma poprawy w zachowaniu tych pseudo kibiców i tak słyszy się o tragediach na boiskach. Gdyby sławni ludzie mieli wpływ to po paru takich napomnieniach tych sportowców nie było by w Polsce pseudo kibiców albo przynajmniej było by ich mniej.
"Jeszcze jedno, zarzut ze Tede jest komercyjny to jakaś żenada, bo wykładnikiem komercji jest kasa. Tak samo Peja jak i Liroy są komercyjni, bo robią, robili, to co się najlepiej sprzedaje, a to właśnie Tede robi swoje, mimo ze wcale wielkich sprzedaży nie ma, ale konsekwentnie robi swoje i nie patrzy na konto bankowe. Ze niby pracuje w TV to się k*rwi? Zachodni raperzy (prawdziwi) tez maja kontrakty ze stacjami, to na to, to na tamto. Ale o nich nikt nie pisze, ze są k*rwami."
Tu masz trochę racji zarzuty o komercję są bardzo głupie bo w dzisiejszych czasach każdy artysta jest komercyjny, A ci którzy chcą być nie zależni są raczej na uboczu i nimi mało kto się tak na prawdę interesuje. Komercję to wytyka Jackowi tylko Peja, Liroy zaś wytyka Jackowi to że ten robi tandetę i to jest moim zdaniem prawda Zwłaszcza gdy porówna się to co robi Tede teraz z tym co robił w czasach "Warszawskiego deszczu" Większość jego obecnych kawałków to jest tandeta. Większość artystów rozwija się w tym co robi a Tede nawet nie stoi w miejscu a wręcz się cofa. Co do TV to też nie mam nic do Jacka sam nawet lubię wielu zachodnich raperów którzy grają w filmach itp. Tu też Peja nie zabłysnął z tym argumentem.
"Masz tu kilka żelaznych argumentów, o sterydach nie wspominam, bo niepotwierdzone. Wymieniłeś tez kilku raperów i grupy, ale tylko te stojące po stronie Pei, dziwnie zapomniałeś o WWO i Zipie, o Kalibrze44. Jak już coś, to bądźmy obiektywni, Paktofonika jak najbardziej ok, no ale Liroy, Plomien81, a szczególnie Liroy, bez komentarza..."
To mam wymienić wszystkich polskich raperów których lubię? Dobra tych co wspomniałeś też lubię ok jedziemy dalej Wdowa, Włodi (o ten to nie stoi po stronie Pei:)) Dixon, Hemp gru, Morwa, WNB, Pih, Wojtas, kronix, hada, Sheller, Borixon, kajman. Dobra więcej wymieniać już mi się nie chce.
Widze, ze dalej nie pojmujesz jak wielka krzywde potrafia wyrzadzic wypowiedziane slowa. Upierasz sie i odwolujesz do inteligencji. Miedzy innymi o to wlasnie chodzi, ze muzyka Peji nie jest dla ludzi inteligentnych. Czlowiek inteligentny nie poprze badyckiego szczekania, nie zadowoli go to, nie zaimponuje. Wedlug Ciebie w Peji jest moc, kawalki ma mocne, a wedlug mnie to nie moc, tylko jad i agresja, wylewanie frustracji za czarne dziecinstwo. Ale dlaczego wciaz o tym robi kawalki? Dlaczego nie zacznie o swoim obecnym zyciu? Dlaczego slowem nie wspomni o tym co najwiekszym punktem charakterystycznym w jego zyciu? On wywodzi sie z biedy i jednoczesnie na niej sie bezczelnie dorabia. To nie jest prawda, to jest czysta komercja, najczysciejsza komercja i do tego bezczelnie ukrywana.
Wracajac do slow i przekazowto wlasnie slowo jest najsilniejsza bronia i nie zaprzeczysz temu cokolwiek bys nie wymyslal. Wystarczyly 3 slowa Rycha i co sie stalo w Zielonej Gorze? I mam gdzies jak to nazywasz, fan, czy fanatyk, dla mnie to sa ogry i bezmozgi, zakala spoleczenstwa wiedziona przez takich jak Peja. W historii znajdziemy wiecej przykladow i wcale nie sa one skrajne. Przypomnij sobie ile krwi przelano idac za slowem kosciola, ile plemion i milionow ludzi wiedzionych przez slowo boze stracilo zycie. Patriotyczne piesni, wiersze i proza, ile powstan przez nie wybuchlo. Dalej bedziesz sie upieral? Zobacz na Hitlera, ktory niemal rapowal z mownicy, to bylo slowo, ktore zgotowalo milionom pieklo na ziemi. Slowa przywodcow Al Kaidy zebraly obfite zniwo. Kazdy z tych ludzi w tym uczestniczacych potrafil Pisac, mowic, spiewac, komponowac czy nauczac i kazdy ciagnal za soba tlumy gotowe oddac zycie za sprawe o ktorej nawijal.
Oczywiscie Peja zadnym wielkim wieszczem czy przywodca nie jest, ale faktem jest, ze robi potworny syf, ze jego "tworczosc" prowadzi do zepsucia wizerunku polskiego HH, ktory powtorze jeszcze raz, nie jest wlasnoscia uliczniakow. To styl muzyczny. ktory ma na tyle silny przekaz, ze powinno uprawiac sie go z glowa. Tu potrzebny jest rozum, a nie tylko chlonna kieszen i apetyt na wiecej. A tego rozumu Rysiowi brakuje, skoro dalej nie rozumie co robi.
Teraz z innej beczki. Patrzac na "tworczosc" Peji, to wiekszosc jego kawalkow, to lepianka na jedno kopyto, byle wiecej, byle mocniej i kasa plynie. Kazdy patol znajdzie tu to czego potrzebuje: agresje, opisy szarosci jaka go spotyka, usprawiedliwianie przestepczosci, nienawisc do policji, nawolanie do buntu, przekaz do walki z reszta swiata, bo jakim prawem im jest lepiej. Nienawisc do tych, co maja z domu lepiej, bo sam mial nieciekawie i odrobinka nadziei, ze mozna, trzeba byc tylko taki jak Peja. Tylko to tam widze przez mgle wulgaryzmow, mroku narzekania na niesprawiedliwosc swiata itp. W "tworczosci" Peji nie ma odrobiny koloru, zero pozytywnego przekazu, w 95% to zly przekaz, szkodliwy przekaz. Niewiele znajdziesz cytatow na obalenie moich slow, a jak juz kilka wyszukasz, to zatopie je w milionie zlych i tu chyba juz utne ta dywagacje...
jeszcze jeden link, to ciekawe i juz niewazne kim sa i ze nie zawsze musi to byc 100% zrobione zawodowo. Mysli chlopakow, to co jest w slowach, a nie w krzyku i w wykrzywianiu prawdy...
http://www.youtube.com/watch?v=AoaB49_oLfE
http://www.youtube.com/watch?v=eM6b1MClU7o
ani jednego rozsadnego slowa... Tylko lepszy bit... Na ksiecia? Tradycyjny slowotok? Patologia kontra co? Byl skinem, ale zmadrzal, a Peja nie chce zmadrzec, nie moze bo straci zrodlo dochodu, a moze nie potrafi? Jedno i drugie to nic dobrego, nic nam z niego, wyluzuj kolego....
"Widzę, ze dalej nie pojmujesz jak wielka krzywdę potrafią wyrządzić wypowiedziane słowa."
Zależy jakie. Jeżeli są od jakiegoś przyjaciela, który cię obraża i obgaduje za plecami to tak mogą boleć, ale na pewno żadnej krzywdy na psychice nie może wyrządzić piosenka z tekstami w stylu "JP", "Seks dragi rap" czy jakimiś innymi takimi. Bo takie treści nie mogą szkodzić.
"Upierasz się i odwołujesz do inteligencji. Miedzy innymi o to właśnie chodzi, ze muzyka Pei nie jest dla ludzi inteligentnych."
A dla jakich? Jakoś jestem studentem, z nauką jakiś większych nie miałem, nie jestem jakimś chuliganem nie biję ludzi ani nic z tych rzeczy i nikt mi nic nie zrobił za to że go słucham.
"Człowiek inteligentny nie poprze bandyckiego szczekania, nie zadowoli go to, nie zaimponuje."
A kto mówi o popieraniu? Nie można po prostu lubić posłuchać sobie takich buntowniczych piosenek? Ja lubię sobie posłuchać tego typu teksty ale nie gardzę też luźniejszymi kawałkami.
"Według Ciebie w Pei jest moc, kawałki ma mocne, a według mnie to nie moc, tylko jad i agresja, wylewanie frustracji za czarne dzieciństwo."
Nie chodzi o moc w sensie że jest Power, tylko o mocne treści, a mianem mocnych treści określa się właśnie to co Ty nazywasz negatywnymi treściami.
"Ale dlaczego wciąż o tym robi kawałki? Dlaczego nie zacznie o swoim obecnym życiu? Dlaczego słowem nie wspomni o tym co największym punktem charakterystycznym w jego życiu? On wywodzi sie z biedy i jednocześnie na niej sie bezczelnie dorabia. To nie jest prawda, to jest czysta komercja, najczyściejsza komercja i do tego bezczelnie ukrywana.”
Ależ większość artystów na świecie jest komercyjna, artyści nie zależni na ogół się nie liczą na scenie. Zaś życie prywatne zgłasza jego negatywne etapy najlepiej się sprzedają. Zobacz że o większości artystów się nie mówi kiedy w życiu prywatnym zrobią coś dobrego na to miast gdy taki ktoś przejdzie autem się po mieście będąc po wpływem alkoholu, narkotyków, lub jednego i drugiego to od razu wszędzie napiszą przy odrobinie „szczęścia” uda mu się wylądować na pierwszych stronach. A wiesz czemu tak je bo tekst o tym że ktoś jeździ samochodem będą pod wpływem tych środków się sprzeda lepiej niż tekst o tym że ten ktoś ma np. 5 doktoratów. Mi osobiście ani trochę nie przeszkadza że Peja robi piosenki o biedzie czy o negatywnych rzeczach bo lubię czasami posłuchać coś takiego gdzie są takie mocne treści, nie każdemu musi się to podobać ale przecież jak ktoś tego nie lubi to nikt go nie zmusza do słuchania.
"Wracając do słów i przekazu właśnie słowo jest najsilniejsza bronią i nie zaprzeczysz temu cokolwiek byś nie wymyślał. Wystarczyły 3 słowa Rycha i co sie stało w Zielonej Gorze? I mam gdzieś jak to nazywasz, fan, czy fanatyk, dla mnie to są ogry i bezmózgi, zakała społeczeństwa wiedziona przez takich jak Peja.
To byli fanatycy. Ktoś kto serio lubi danego artysty nigdy nie zniży się do tego by bezmyślnie robić wszystko tak jak on mówi. Mi się jednak wydaje że oni tam by się i tak pobili z tym kolesiem na tamtym koncercie bez podpowiedzi Pei to tak samo jak na stadionie piłkarze tam nie muszą podpowiadać chuliganom żeby się pobili oni i tak to zrobią jak nie podczas meczu to po. Takim podpowiedź nie jest potrzebna
"W historii znajdziemy więcej przykładów i wcale nie są one skrajne. Przypomnij sobie ile krwi przelano idąc za słowem kościoła, ile plemion i milionów ludzi wiedzionych przez słowo boże straciło życie. Patriotyczne pieśni, wiersze i proza, ile powstań przez nie wybuchło. Dalej będziesz sie upierał? Zobacz na Hitlera, który niemal rapował z mównicy, to było słowo, które zgotowało milionom piekło na ziemi. Słowa przywódców Al Kaidy zebrały obfite żniwo. Każdy z tych ludzi w tym uczestniczących potrafił Pisać, mówić, śpiewać, komponować czy nauczać i każdy ciągnął za sobą tłumy gotowe oddać życie za sprawę o której nawijał.”
Wyskoczyłeś z tymi postaciami historycznymi jak Filip z konopi . Ci „ludzie” o których piszesz to są złe, chore, zepsute chciwością i rządzą władzy potwory których celem było (W przypadku tych z Al. Kaidy niestety jest nadal) wyżywanie się na bezbronnych ludziach w imię swoich chorych ideologii. Działalność tych wszystkich zwyrodnialców o których napisałeś ni jak ma do się do muzyka który w swoich piosenkach wykrzyczy tekst w stylu „slu”, „jp” czy coś w tym stylu. Zwyrodnialcy o których napisane jest w książkach do historii działali po przez zastraszanie i okrucieństwo. To nie ma nic wspólnego z muzykiem który nagra piosenkę o je***niu policji. Mam nadzieję że rozumiesz tą różnicę i przemyślisz swoje porównanie.
"Oczywiście Peja żadnym wielkim wieszczem czy przywódca nie jest, ale faktem jest, ze robi potworny syf, ze jego "twórczość" prowadzi do zepsucia wizerunku polskiego HH, który powtórzę jeszcze raz, nie jest własnością uliczników. To styl muzyczny. który ma na tyle silny przekaz, ze powinno uprawiać sie go z głowa. Tu potrzebny jest rozum, a nie tylko chłonna kieszeń i apetyt na więcej. A tego rozumu Rysiowi brakuje, skoro dalej nie rozumie co robi.”
Ale kto mówi o tym że rap jest własnością uliczników, ale też nie jest powiedziane że ten styl muzyczny nie może mieć różnych oblicz i że zawsze musi opierać się na jednej stylistyce. Nawet Tede w dissie na Peje o tym nawinął „hip hop ma różne oblicza to dobre” ma rację. Dobrze że są za równo luźne kawałki takie jak on robi jak i takie agresywne, ostre jak robi np. Peja, romantyczne np. Eldo, typowo anarchistyczne i buntownicze np. 52 dębiec , czy satyryczne np. Łona bo gdyby taki nie było to, to by było wszystko nudne a tak masz urozmaicone i możesz z tego wszystkiego wybrać to co ci najbardziej pasuje
"Teraz z innej beczki. Patrząc na "twórczość" Peji, to większość jego kawałków, to lepianka na jedno kopyto, byle więcej, byle mocniej i kasa płynie. Każdy patol znajdzie tu to czego potrzebuje: agresje, opisy szarości jaka go spotyka, usprawiedliwianie przestępczości, nienawiść do policji, nawołanie do buntu, przekaz do walki z reszta świata, bo jakim prawem im jest lepiej. Nienawiść do tych, co maja z domu lepiej, bo sam miał nieciekawie i odrobinka nadziei, ze można, trzeba być tylko taki jak Peja. Tylko to tam widzę przez mgle wulgaryzmów, mroku narzekania na niesprawiedliwość świata itp. W "tworczosci" Pei nie ma odrobiny koloru, zero pozytywnego przekazu, w 95% to zły przekaz, szkodliwy przekaz.”
Agresja czy nienawiść do policji owszem są tam takie treści. Ale jeśli chodzi o np. nienawiść do tych są bogaci i mają lepiej? Hm nie kojarzę takich kawałków. Nigdy nie nagrał piosenki w stylu „każdy bogacz to ch***” . Natomiast ma piosenki o tym że zawsze można coś naprawić w swoim życiu że należy wyciągać wnioski z swoich porażek i trzeba zapracować sobie na to co chce się w życiu osiągnąć może to jest zły przekaz ale przy najmniej prawdziwy
"jeszcze jeden link, to ciekawe i juz nieważne kim są i ze nie zawsze musi to być 100% zrobione zawodowo. Myśli chłopaków, to co jest w słowach, a nie w krzyku i w wykrzywianiu prawdy...”
Z wszystkich chłopaków to jedynie Włodi najlepiej wyrabia, ale i tak się wyłożył tekstem „Żurom pokazał ci w której grasz lidze” Peja go zniszczył brzmieniem już nawet nie musiał argumentować, bo Żurom to największe beztalencie jakie jest nawet nie umie trafić w bit. Reszta chłopaków to bez komentarza. No jeszcze Pelson dobrze wytknął Pei wyśmiewanie choroby bo to faktycznie jest płytkie, ale tak to kawałek jest kiepski
"Ani jednego rozsądnego słowa... Tylko lepszy bit... Na księcia? Tradycyjny słowotok? Patologia kontra co?”
Oj było sporo dobrych wersów choć by odpowiedź na ten fragment o Żuromie którą Włodi się podłożył podobnie zagrał z Leszkiem który podobnie jak Włodi wytknął Pei agresję. Argument dość subiektywny i przez to podważalny.
"Był skinem, ale zmądrzał, a Peja nie chce zmądrzeć, nie może bo straci źródło dochodu, a może nie potrafi?"
Tylko że Peją nie musi zmądrzeć, bo on w swoich utworach nigdy nie głosił żadnych haseł rasistowskich czy nacjonalistycznych. Więc nie można mu zarzucić że jest jakimś skinheadem czy kimś takim
"Jedno i drugie to nic dobrego, nic nam z niego, wyluzuj kolego...."
Fajny rym. Wiesz ja jestem wyluzowany tylko po prostu jakoś tak wolę hip hop bardziej taki ostry, agresywny. Po prostu taki mam gust nic na to nie poradzę słucham czasem luźniejszych piosenek jednak na dłuższa metę nie są w stanie mnie wciągnąć że tak powiem. W sumie to fajnie że każdy ma inny gust bo dzięki temu można sobie gadać na takich forach jak to. Popatrz na to z tej strony wyobrażasz sobie jak nudno by się dyskutowało gdyby każdy lubił to samo.
Pozdo.
Widzisz, jest duzo racji w tym co napisales, o roznorodnosci sceny i roznych obliczach rapu. Nawinalem poprzedniego posta tylko by ci udowodnic, ze slowo potrafi zabic skuteczniej niz bron i mialem racje. Jak ty na to odpowiedziales? Podzieliles w taki sposob moj tekst, by zrobic chyba ze mnie durnia. Pokaz mi gdzie porownalem Peje do tych historycznych przykladow? Napisalem wrecz, ze Peja nikim takim nie jest, co ty akurat przytoczyles, ale sie nie odniosles. Wogole przytaczasz duzo, ale do najwazniejszych tresci sie nie odnosisz, co mnie bardzo dziwi, bo swiadczy o tym, ze albo nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, albo mydlisz oczy.
Poprzez odnoszenie sie do pojedynczych fragmentow zamiast calosci tekstu, odbiegamy tylko od tematu i niedlugo bedziemy pisac o samej scenie, zamiast o konflikcie pomiedzy dwoma raperami. Proponuje skupic sie na beefie i jego przyczynach, oraz prawdzie zawartej w poszczegolnych dissach.
Otoz prawdy wiecej jest po stronie Tedego i tego podwazyc sie nie da. Skoro sam napisales, ze scena jest rozpieta i slowo "prawdziwy" nic tu nie znaczy, to rozgrywka pomiedzy tymi dwoma panami na ta chwile konczy sie blamazem Peji. Bo chyba nie chcesz mi powiedziec, ze ciagle wytykanie TVNu i kim jest z domu jest argumentem. Np.to:
http://www.youtube.com/watch?v=L_lsA3mgAjc
Toz to jest zalosne. Za kochanke Pochanke ehh...
Szkoda naprawde dobrego bitu na to gowno...
"Widzisz, jest dużo racji w tym co napisałeś, o różnorodności sceny i rożnych obliczach rapu. Nawinąłem poprzedniego posta tylko by ci udowodnić, ze słowo potrafi zabić skuteczniej niż bron i miałem racje. Jak ty na to odpowiedziałeś?"
Ale chodzi o to że w tym poście bardzo uogólniałeś Ja pisałem o tym że słowa, które są zawarte w piosenkach Pei nie mogą wyrządzać krzywdy słuchaczom, To Ty zacząłeś pisać o tym jak okrutną bronią jest słowo. A jest różnica. Jeżeli usłyszysz cierpkie słowa od kogoś ko miałeś za dobrego przyjaciela. Owszem taki coś może ranić. Ale słuchanie piosenek o J***niu policji nie jest w żaden sposób szkodliwe.
"Podzieliłeś w taki sposób mój tekst, by zrobić chyba ze mnie durnia. Pokaz mi gdzie porównałem Peje do tych historycznych przykładów? Napisałem wręcz, ze Peja nikim takim nie jest, co ty akurat przytoczyłeś, ale się nie odniosłeś."
Dobra to teraz się odniosę. Ok. nie porównałeś Pei do tych postaci historycznych. Ale chodziło mi o to że te twoje przykłady nie mają żadnego związku z tym o czym rozmawialiśmy. Napisałeś później fakt, faktem że Peja nikim takim nie jest. Ale jednocześnie napisałeś że jego muzyka prowadzi do zepsucia co jest totalną bzdurą, tak jak te wszystkie brednie w gazetach na temat wpływu sztuki na ludzką psychikę.
"W ogóle przytaczasz dużo, ale do najważniejszych treści się nie odnosisz, co mnie bardzo dziwi, bo świadczy o tym, ze albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, albo mydlisz oczy."
W tamtym przypadku się nie odniosłeś po już poznałeś moje zdanie na temat tekstów typu "Taka muzyka prowadzi do zepsucia" i stwierdziłem że nie ma sensu się powtarzać tym bardziej że uargumentowałem swoje zdanie na ten temat.
"Poprzez odnoszenie się do pojedynczych fragmentów zamiast całości tekstu, odbiegamy tylko od tematu i niedługo będziemy pisać o samej scenie, zamiast o konflikcie pomiędzy dwoma raperami. Proponuje skupić się na beefie i jego przyczynach, oraz prawdzie zawartej w poszczególnych dissach."
Ale to Ty pierwszy wypisywałeś brednie że muzyka Pei jest szkodliwa. Jak ty to napisałeś to ja na to odpowiedziałem co się dziwisz. Ja uważam wytkanie artyście nienawiści w tekstach za totalny bezsens i takie mam zdanie na ten temat. Tam gdzie skupiasz się na samych dissach tych raperów to ja też tak robię.
"Otóż prawdy więcej jest po stronie Tedego i tego podważyć się nie da. Skoro sam napisałeś, ze scena jest rozpięta i słowo "prawdziwy" nic tu nie znaczy, to rozgrywka pomiędzy tymi dwoma panami na ta chwile kończy się blamażem Peji. Bo chyba nie chcesz mi powiedzieć, ze ciągłe wytykanie TVNu i kim jest z domu jest argumentem. Np.to:
http://www.youtube.com/watch?v=L_lsA3mgAjc
Toż to jest żałosne. Za kochankę Pochanke ehh...
Szkoda naprawdę dobrego bitu na to g***o..."
Ok. Wytykanie TVN czy tego z jakiej rodziny pochodzi jest płytkie, ale Tede też się zniża do podobnego poziomu, Wytykanie wykształcenia w "Mam beef" czy tego że Peja nie ma prawa jazdy też jest płytkie nie powiesz mi że nie. Peja przynajmniej jest konsekwentny w swoich wypowiedziach, konsekwentnie wytyka płytkość tekstów Jacka, oraz jednostronność w wypowiedziach na temat tego koncertu w "Zielonej górze". Tede mówi że zachowanie Pei było złe ok. było. Ale czy to jak na tym koncercie zachowywał się ten chłopak było dobre? Do czego to doszło że dzieciak 15 lat pokazuje środkowy palec dorosłemu kolesiowi. To też jest fakt Tede w dissach nawija że Zielona góro to żenada ale w żadnym kawałku nienaiwną o zachowaniu chłopaka. bo chyba mi nie powiesz że tak powinno być że dzieciaki wyskakują z wyzwiskami i obraźliwymi gestami do dorosłych.
Oczywiscie nie przemowie tobie i rownym tobie, przecierz nikt nie lubi chodzic sobie po glowie. ktos powie? a niech powie, cala prawda drzemie w slowie, kto wie? Ja wiem do dobrze, ze na Ryska plecach spoczywa Kolobrzeg... I nie zaprzeczysz tego Rysiu, przeciez dla patoli jestes jak z bajki misiu. Zamilcz panicz, czy to sie gani, ze w wawie pocisneli tobie z chlopakami? To nie rani, ale bedzie ranic, w przyszlosci sam se odwolasz trasy panicz, za nic, nie przyznamy ci racji, sceny degradacji jestes winien dziwko, skocz do zabki na piwko!!!!
potrafie kleic, to potrafi wielu!!! Rapowe pozdrowienie sku*wielu!!!! Nie chce cie obrazac, mowie do was wszystkich, wszystkich jednakowo niskich po wsystkim. Potrafie kleic slowa, taka moja glowa, jednak co ona mowi uwazac gotowa, sam rycho psycho, plomien, borixon duzo nagrali,l ch*ja maja z tej fali, piz*y dali to widac z oddali, przegrali, za mali by sie z polska rownac, nie tede nie wlodi mowi to ja rozkazuje precz z tego gowna, to trumna!!!
Nie mozna frycek? Mowilem ze kazdy moze, w czarnym lub kolorze o boze, nie moge przestac, mieszkac w hiphopie moze kazdy nie podwazajmy prawdy. a prawda jest z nami, prawda jest taka, ze rozumiemy swego chlopaka, masz haka? nie wstydz sie przyznac, rapowa haryzma pomoze w horrorze, o boze ten horror ma peja, wiec mowie psycholu spierdzielaj... :)
Ja nie mam bitu, rapuje a cappella, nie mowie ci spierdzielaj, bos dobry chlopak, student choc na opak, moze kiedys zrozumiesz, bo wiele umiesz i dyskutujesz, jednak w patologii sie snujesz, probujesz... Mam slowo na to, zamiast wierzyc w nicosc wal na to, nie po to lozy na twa szkole twoj tato, a prokurator... Nie dla ciebie... nie widze cie w glebie, chce cie widziec na tronie jak ty siebie, chce cie wyzej niz ja, niz my wszyscy, zrozum to chlopie cos z siebie wycisnij, ja doceniam, to nie moja premiera, nie nie zciemniam, to nie jest moja scena, a szkoda bo dostalem po ojcu gena, wiec rysiu, znowu sobie poszlifuj swoj patolski jezyk misiu pysiu i narazie mi nie fisiuj rysiu!!!
Ni tak chyba juz troche na podsumowanie napisze, ze Tede owszem czasami i wyciagnal cos o Rysiu, ale odpowiadal tylko na wyciaganie szamba z jego ogrodka. Frycek podaje pojedyncze przyklady z dissow Tedego, ale przeciez dissy Peji to jedna wielka rzeka szamba i nie ma z tego co wylawiac. Tede skrytykowal sytuacje w Zielonej, Peja go oplul jakims free stylem. Tede poslal mu 3 disy na temat. Rysiu z braku chocby jednego argumentu odkrecil zawor i splynal szambem ktorego odor unosi sie do dzisiaj. Tede odpowiedzial na najpopularniejsze zarzuty Pejaka kawalkiem "Rewolucje" i pokazal tym, ze to co mu Rysiu zarzuca nie tylko pasuje do ich obu, a nawet bardziej do samego Rysia. Roznica jest w tym jednak, ze Tede nigdy tego nie kryl, a Peja cale zycie udaje. Nie przytaczam tu zadnych fragmentow odsylam do oryginalow, jednak patrzac na to z boku to nawet jesli Tede tej bitwy nie wygral, to napewno Peja ja przegral na punkty z powodu absolutnego braku argumentow, a przeciez o to chodzi w bitwie, a nie o mistrzowskie bity Decksa. Co nas moze czekac w przyszlosci o ile cos nas czeka, nawet jak by bitwa przeniosla sie na prywatne podworka, co juz czesciowo nastapilo, to wlasnie prywatne podworko Peji ma sie nijak do jego rapu co wytknal mu Wlodi. Moze i odpowiedz Parias byla slaba stylowo, ale wiecej w nij prawdy niz we wszystkich dissach Peji z tymi na Zuroma wlacznie. "Kupa na Ksiecia, klupa gowna?" Otoz nie, kupa prawdy. Nie trzeba robic tysiaca dissow by powiedziec prawde, wystarczy jeden, a nawet jak u Sokola jedna zwrotka. Jednak ta prawda nie lezy i nigdy nie bedzie lezala po stronie Rysia. Dziekuje, wlasnie rozstrzygnalem ten temat na tym forum...
haha:) dissy peji to szambo?? ty jebany hejterze... na forum wiekszy beef niz miedzy peja a pede...
nie uwazacie ze ta cala rozmowa jest bez sensu:)?? to tak jakby kibice barcelony chcieli przekonac kibicow realu ze ich klub jest lepszy:)
jedni lubia tego inni tamtego... wg mnie pede nie powinien byc nazywany raperem... takie jest moje zdanie ale pewnie hejty mnie zaraz pocisna:) a tak swoja droga:) parias to w ogole porazka... eldo jako jedyny cos osiagnal.... a wlodi i pelson? osiagneli tyle co piotr zyła w skokach narciarskich:)
A słuchałeś płytę Na Serio i Reedukację? Tam jest mnóstwo pozytywnego przekazu. Tylko najpierw musisz posłuchać całą płytę a nie tylko 2 kawałki.
Dlaczego są idiotami ? Peja to inteligentny człowiek jednak wychowywał się na ulicy stąd ma takie a nie inne zachowanie, polecam obejrzeć z nim jakieś poważniejsze wywiady.
wywiad? po co? wystarczy looknąć ten freestyle:
http://www.youtube.com/watch?v=-idFY8Ze6zA&feature=related
To Ty chyba nie wiesz o co chodzi. Tu nie chodzi o brak freestylowych skillsów, tylko o rymowanie o "strupach na dupie" TDF-a. Poruszyłeś wątek inteligencji, więc tak mi się przypomniało.
Mówiłeś o wywiadach? A pamiętasz ten , w którym odcinał się od ideologii JP siedząc w bluzie HWDP.
Rozumiem że takie zachowania są dla Ciebie szczytem inteligencji. No cóż.
Chodzi mi o poważne wywiady a nie jakieś pytania o jotpe, link który podałeś jest bardzo słabej jakości więc nawet nie wiem co tam nawijał.
Ja pamiętam tylko ten : http://www.youtube.com/watch?v=vaNLgCTn4bA .
Link co podałem nie dotyczył wywiadu, ale widze ze mało sledzisz rapową scene jak nie kojarzysz "słynnego freestyle" który nawinął grając jako support przed zagraniczną gwiazdą.
Poważne wywiady?
Moze te u Wojewodzkiego dwa razy? Daj linki do poważnych wywiadów.
A pytanie o JP było bardzo poważne, bo brzmiało: co sądzi o wpływie ideologi JP na szerzącą się nienawiść do Policji i mieszanie mlodym ludziom w glowach.
Rysiek odciął się od tego będąc ubranym w koszulkę z wielkim napisem HWDP - to szczyt glupoty czy hipokryzji wg Ciebie? A moze jednego i drugiego?
Jak chcesz to moge Ci tu od reki napisac liste wielu zenujacych zachowan tego rapera a Ty sie podniecasz jakims wywiadem, ktorego na razie zreszta nie przytoczyłeś.
Chodzi ci o freestyle przed Ice T, Peja miał wtedy 19 lat i na dodatek jego freestyle jest cienki, czego się tam spodziewałeś ? Chodzi mi o różne wywiady z portali hiphopowych jak chociażby popkiller. Pokaż mi ten link z tym pytaniem o jp(ja znam tylko ten wymieniony przeze mnie) i dawaj te wiele żenujących zachowań, może coś tam ci się uda przytoczyć zresztą ja szanuję Peje za muzykę jaką robi a nie jakim jest człowiekiem, nie wszyscy jak Tede pochodzą dobrych domów i nie wszystkich utrzymywali rodzice.
O rany, jakiego Ice T. Przecież wiadomo ze nie czepiałbym się takich zachowań 19-latka. Mi chodzi o zeszły rok i freestyle podczas koncertu Paul Walla w Eskulapie.
Ale Ty dobry link podałeś z tym JP. Co Ci się nie zgadza w tym linku z tym co ja napisałem. Jest pytanie o JP? Jest. Jest odcięcie się i palenie jana? Jest. Jest koszulka HWDP? Jest .
Ponawiam zatem pytanie:t o szczyt głupoty czy hipokryzji wg Ciebie? A może jednego i drugiego?
Daj link do wywiadów. Widzisz ja kojarzę głównie takie, gdzie jest normalna gadka i nagle Rysiek dostaje piany, rzuca bluzgami i zachowuje się jak ... Youtube pełen jest takich filmików.
Pytasz o te żenady?
Widziałeś filmik jak udawał, że kopuluje z kimś na podłodze? To z przed dwóch lat filmik - czyli faceta po trzydziestce.
Nie znajdziesz tego już w sieci, ale na forum hip-hop.pl jeszcze jest temat na forum o tym a tede nawinął o tym w dissie.
Inne które mi przychodzą teraz do głowy:
Granie dissów na WOŚP
Oświadczenie ze diss już prawie gotowy a po Elcztery ze jednak nie będzie dissu bo te Jacka były marne wiec nie ma po co odpowiadać.
Jakieś bezsensowne filmiki z odwoływaniem koncertu ( który później się odbył) i parodia wywiadów tak żenującą z której mogą śmiać się tylko chłopcy z 2 gimnazjum właśnie w bluzeczkach HWDP.
Oświadczanie, ze TEDE to leszcz , bo nagrywał 2 miechy już po tym jak wiedział ze jest cala płyta.
Teledysk z dziećmi w kominiarkach.
Żalenie się w TVN Uwaga.
Pochwalanie akcji FT myśląc że to naprawdę ktoś maluje Warszawę przeciwko TEDE-mu.
Sprzedaż Czarnego Września gdzie były kradzione bit-y.
Nieumiejętność słuchania ze zrozumieniem albo celowe koloryzowanie historii: w dissie na Parias było coś o ataku Eldo na matkę, w dissie na Tedego jakieś wymyślone śmianie się z biednych dzieci, wyimaginowany atak na czwórkę, ( mógł swojego człowieka wyprowadzić z błędu, ale wolał dolać pewnie oliwy do ognia).
Pokazówka w Mielnie. Po co było zapowiadać ze TEDE urodzin nie zrobi. Pojechał tam nie wiadomo po co a potem się chwalił, ze od takich i różnych innych nawyzywał i to w wywiadzie dla CGM.
"nie wszyscy jak Tede pochodzą dobrych domów i nie wszystkich utrzymywali rodzice."
myślałem ze rozmawiam z kimś rozważniejszym - rzucasz banalny frazes o tym że TEDE to bananowiec, czyli widać jak Rysiek nakarmił Cie słowami z dissu.
W ogóle to widzę zmianę frontu Twoich wypowiedzi. Najpierw piszesz o jakiś wywiadach z których przebija się inteligencja. Ja Ci daje listę zachowań, które świadczą o czymś zupełnie innym. To ty teraz piszesz, że jednak szanujesz Ryska za muzykę ( OK, mimo ze jest technicznie marnym raperem, to jest to Twój gust i ja nie polemizuje) i przypieprzasz sie do TDF-a ( mimo ze nie o nim gadamy). Trochę to śmieszne.
Poza tym to mylisz się bo wychowanie TDF akurat nie przeszkadza mu odstawiać równie wielkie żenady co Ryśkowi.
Może coś ze mną jest nie tak ale nie widzę żeby Peja miał ubraną koszulkę HWDP.
O co ci chodzi z TVN UWAGA ? Zaprosili go zrobił dobry materiał i tyle, pokazał się z zupełnie innej strony.
A może TEDE nie jest bananowcem ?
"mimo ze jest technicznie marnym raperem"
Hehe, po tym zdaniu powinienem zakończyć dyskusję z tobą.
Peja jest inteligentny?
Te kawałki z pewnością to potwierdzają
http://www.youtube.com/watch?v=mD7YBjlVhHU
http://www.youtube.com/watch?v=ljSyzH5846s
http://www.youtube.com/watch?v=UrSDA-nvA4k
Wrzuć jeszcze starsze kawałki, najlepiej takie w których Peja miał 15 lat, nie mówię że jest wzorcem lub człowiekiem wybitnie mądrym ale z pewnością mądrzejszym od ciebie :).
http://www.youtube.com/watch?v=qTZiORJ1ST0
http://www.youtube.com/watch?v=Qk4bBJKLyHU
http://www.youtube.com/watch?v=mykfBORcm7U
http://www.youtube.com/watch?v=gL6le5Jvddo
podajesz kilka linków do kawałków i o czym to ma swiadczyc, ze je nagrał? To wiem.
Gdzie przebija z nich ta inteligencja. Masz tu gwozdz do trumny ( i to niewazne ze z 99 roku - nic tego nie tłumaczy)
Klan: Pobiłeś kiedyś dziewczynę?
Peja: Tak, zdarzyło się. Na przykład: wchodzimy do autobusu, jestem z moją kobietą, mój brat z żoną w ciąży. A dwie gościówy, umalowane, *********-śmieją się. "Jaka frajerka". I mi się zrobiło przykro. Mówię: "Nie mów tak, bo ci *********". A ona na mojego brachola: "Ale frajer". Więc wstałem, już sobie wdusiłem "stop", że wychodzę, obróciłem się, bomba w ryj, juha, nosy połamane, za kudły, zdeptałem jej głowę, tej drugiej wyjebałem łokciem, zacząłem ją tłuc... Odciągnęli mnie, a ja: "Będziesz, *********, ubliżać?" A wiara w autobusie, wiesz... Niektórzy to mi nawet brawo bili.
link jakbys nie wierzyl: http://glamrap.pl/index.php/wst/406-wywiad-ze-slums-attack-99-txt
"Może coś ze mną jest nie tak ale nie widzę żeby Peja miał ubraną koszulkę HWDP."
Bo nie widziałeś całego wywiadu a ja tak. Sprawdź na looktv jak nie wierzysz. A jak sprawdzisz to chętnie zapoznam się z Twoja odpowiedzia na moje pytanie.
"O co ci chodzi z TVN UWAGA ? Zaprosili go zrobił dobry materiał i tyle, pokazał się z zupełnie innej strony."
O co chodzi? O to, że typ, który pozuje na Bóg jeden wie jakiego kozaka, który kozaczył na scenie i darł się: " Tak kończą frajerzy" płacze w Uwadze o tym jaki to on dobry nie jest , ze kolegom napoje a nie alkochol w Żabce kupi, że do domów dziecka jezdzi itd.
Ciekawe czemu w tym programie nie miał HWDP koszulki tylko koszulę niedzielną.
"A może TEDE nie jest bananowcem ?"
nie wiem, a Ty skąd wiesz? Poza tym gadaliśmy o Ryśku - po co wjezdzasz z TDF-em?
"mimo ze jest technicznie marnym raperem"
"Hehe, po tym zdaniu powinienem zakończyć dyskusję z tobą."
no raczej ja po twoim. Wiesz czym jest technika w rapie? Pokaz mi Jego rymy potrójne, co tam pokaż kilka podwójnym. Daj rymy wewnętrzne. Pokaż zwrotki w których przyspiesza i na kilka sposobów akcentuje. Proszę Cię Rysiek sam wie, że mistrzem świata nie jest i nawet przyznał że nagrywa na sklejkę.
Koleś myślałeś, że jak Rychu nagrał parę kawałków co w ucho wpadają i mają dobry tekst to swiadczyto o warsztacie raperskim?
Potwierdzam z kazda wypowiedzia ze jestes laikiem w temacie, ktory chcial blysnac , ale zgasl.
Ja jadę Ci argumentami od samego poczxatku - Ty nie dałeś żadnego.
Podaj linka do tego wywiadu z looktv, zresztą jp a hwdp to inne sprawy, jp wymyśliły pajace z firmy chcąc zarobić na ciuchach, hwdp to zwyczajny skrót który istniał praktycznie od zawsze dzieciaki nie nosiły koszulek z hwdp nie słuchali takiej muzy(bo zwyczajnie jej nie było poza późniejszym kawałkiem HG) i nie było to żadnym trendem i do tego odnosi się Peja.
Dobra mam ten wywiad.
HWDP - istniało od dawna? No cóż, znowu brak znajomości sceny rap w Polsce. Tak naprawdę to teraz HWDP i JP to prawie jedno i to samo.
Pajace z Firmy? A czy Rysiek czasem jakiegoś featu u nich nie miał?
Znów zero argumentów.
A wywiadzik z klanu tak po prostu bez komentarza zostawiasz? Przecież taki inteligentny :)
Znowu wyciągasz na wierzch jakieś starocie, może teraz prawie i to samo, kiedyś tak nie było, i co z tego że Rychu ma z nimi sztamę i się im dograł do kawałka ? To jego sprawa, dla mnie firma to słabiaki, Kali jeszcze jakoś daje radę(i całe szczęście się od nich odciął) ale o takim Popku czy Boskim lepiej nie gadać.
Starocie? 2009 rok to starocie? w 2010 koncert z nimi jeszcze grał z tego co pamiętam.
"i co z tego że Rychu ma z nimi sztamę i się im dograł do kawałka ?"
jeżeli coś firmujesz swoim nazwiskiem, to wygląda to tak jakbyś się zgadzał z treścia, przekazem itd
nagrywając się Firmie, Rysiek poparł ideologię JP - w wywiadzie się odciął + ta nieszczesliwa koszulka HWDP
Ja widzę w tym sztuczność i głupotę. Ty mozesz widziec cos innego, tylko na razie nie napisałeś co.
Czekam na jakieś komenty odnośnie wszystkich punktów które poruszyłem.
I daj w końcu jakieś kontrargumenty.
"Starocie? 2009 rok to starocie? w 2010 koncert z nimi jeszcze grał z tego co pamiętam. " Nie o to chodziło...
"jeżeli coś firmujesz swoim nazwiskiem, to wygląda to tak jakbyś się zgadzał z treścia, przekazem itd"
Haha, więc OSTR popiera ideologię z 997 bo dograł się do Pei...
a słuchałeś w ogóle Reedukacje?
OSTR-y nie dodgrał się do płyty, ktora promuje JP , HWDP czy inną patologię.
Gdyby się dograł do takiej płyty, to faktycznie można by stweirdzić, że popiera. To tak trudno zrozumieć?
Czekam na kontrargumenty w sprawie poprzednik wątków.
nie kpie. Cały czas daje Ci argumenty a Ty nie.
Wiec raxz jeszcze pytam:
czy inteligentny człowiek:
skacze kobietom po glowie, przebiera dzieci za bandytów, propaguje HWDP, "kopuluje z podłoga", spiewa o strupach na dupie, gra dissy na WOŚP?
TAK albo NIE
Owszem bywają inteligentni, ale przede wszystkim są dewiatami. Czy w pierwszej kolejności brzydzisz się nimi czy wykazujesz fascynacje? Fajnego porównania użyłeś - nie ma co.
Kończę z Tobą dyskusję ( choć mógłbym jeszcze się po- pastwić ) bo nie wnosisz nic, ale to kompletnie nic do dyskusji.
Chciałem ci tylko pokazać że to co robią ludzie nie zawsze świadczy o tym czy są inteligentni czy też nie, inteligencja a mądrość to dwie rożne sprawy.
"choć mógłbym jeszcze się po- pastwić"
Ty naprawdę jesteś zabawny, ale tak jak większość prostackich gimbusów z hiphop.pl.
Sprowokowałeś mnie to jeszcze Ci odpiszę:
"Chciałem ci tylko pokazać że to co robią ludzie nie zawsze świadczy o tym czy są inteligentni czy też nie"
owszem, jeżeli chcesz odróżnić inteligencje logiczno - matematyczną od tej życiowej. Tylko, że tej z wywiadu raczej nie wyczytasz. I za dużo Milczenia owiec a za mało faktów a propos tego milczenia owiec. Bo widzisz czesciej jednak ci mordercy sa po prostu cwani ( nauczyło ich tego życie z wlasna dewiacją tak jak pedofila, ktory jest cwany bo umie sie ukrywac i szukac łatwych ofiar).
Nie chcesz mi jednak powiedziec, ze ktos kto skacze dziewczynie po glowie jest inteligentny emocjonalnie prawda?
Gimbus z hh.pl? Dobre. Z którego zdania to wywnioskowałeś?
Dalem Ci wiele argumentów z życia Ryśka - Ty dałeś seryjnych morderców i to że TEDE to bananowiec. Kto tu jest tym gimbusem więc?
Dopisz jeszcze Beka z Wieprza i skończ wstydu oszczędź.
"Beka to może być jedynie z ciebie :)."
znów opasała argumentacja - zaskoczyłeś mnie
a tak naprawdę to nie
ważniejsze jest to co ktoś nawija niż jak to nawija. Mi tam rap serwowany przez Peje nigdy sie nie podobał, jakoś nigdy nie czułem sie częscią ulicy, to o czym rapuje to dla mnie zwykłe farmazony.
Co do Tedego to jeszcze kiedyś miał chociaż dobre biciwa a teraz to też jakas lipa. W sumie Warszafski Deszcz można jeszcze zaakceptować ale jego solowe płytki to dno. Rapowanie o dupie maryny i jeszcze jego głos brzmi jakby miał wieczne zatwardzenie.
Pozdro :D.
Jak dla mnie to mogą sobie robić te kawałki o policję, tylko żeby one były normalne, z przekazem a nie takie jak 997 SLU albo Mo faya Firmy. Dla mnie takim dobrym kawałkiem o policji jest ten:
http://www.youtube.com/watch?v=JinB7-ATRQU
I według mnie HWDP i JP to niczym się nie różniące od siebie wymysły kretynów, których kawałki brzmią najczęściej tak: wy *****, ****,*****,jedne******,*****,poczekajcie *****,****,zaraz was *****, wy *****,***** itd.
I to się podoba niedorozwiniętym gówniarzom, którzy w autobusach potem puszczają z telefonu na maxa takie kawałki jak 997 czy mo faya, i doprowadzają ludzi do odruchów wymiotnych