Tom Hanks

Thomas Jeffrey Hanks

8,8
176 925 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Tom Hanks

Chciałam spytać kto waszym zdaniem jest lepszy: Depp, czy Hanks?

kerdehous

Moim zdaniem Depp i Hanks są mniej więcej na tym samym poziomie - co jest
widoczne w rankingu. Choć trzeba stwierdzić, że Depp, jest chyba bardziej
wszechstronny jeśli chodzi o grę aktorską... Gra postaci, które maja swoje
specyficzne charakterki. I w tym względzie radzi sobie doskonale za każdym
razem. Przykładem może być dobrze znany Jack Sparrow oraz każda z postaci w
filmach Burtona...

kerdehous

wg mnie Hanks, za całokształt, co widać choćby po nagrodach, Hanks 2 oscary i 3 nominacje, Depp wciąz bez tej najważniejszej statuetki (3 nominacje) podobnie Złote Globy (4 dla Hanksa i tylko jedna po stronie Deppa) .. Poza tym Hanks ma na swoim koncie prawdziwe arcydzieła kina (philadelfia, zielona mila, szeregowiec Ryan, forest gump) a Depp kojarzy mi się głownie z komercyjnymi tytułami, choć ma też kilka perełek (jak Edward Nożycoręki albo Gilbert Grape).. Mimo wszystko Tom Hanks wg mnie jest lepszy

aqu32

A według mnie obaj są dobrzy w tym co robią, ale robią to na różne sposoby.

kerdehous

Tom Hanks.O wiele bardziej podobają mi się filmy z Tomem.

daniel2001

Nareszcie ktoś napisał - 'o wiele bardziej PODOBAJĄ MI SIĘ filmy z Tomem'. Każdy tylko ''On jest lepszy, ten to gniot, gówno''. Każdy ocenia według własnego widzimisię, według własnych preferencji, i wmawianie komuś, że film/aktor jest dobry, kiedy komuś najzwyczajniej w świecie się nie podoba, jest totalnie pozbawione sensu. Trudno dyskutować kto jest lepszy, jeśli aktorzy grają w zupełnie innych gatunkach filmowych. Wiele też zależy od samego filmu - łatwo zostać docenionym za grę w klasyku kina, który odniósł ogromny sukces, wzbudził emocje et cetera cetera. Trudniej odegrać zapadającą w pamięć rolę w filmie, którego scenariusz jest mało dopracowany, i ogólnie nie jest najlepszy. Oczywiście, wybitny aktor odnajdzie się wszędzie, ale zwykły widz najczęściej oceni pod kątem filmu. Generalnie chodzi mi o to, że dyskusje typu ''lepszy - gorszy'' są moim zdaniem bez sensu.

kerdehous

Domin_filmomaniak
- trafnie ujęte, zgadzam się z Tobą w pełni.

kerdehous

Tom, oczywiście :)

CzegoNieWidac

dziwne porownanie. Obaj sa dobrzy, ale graja w zupelnie innych filmach

Les_Grossman

zgadzam się z ciemna_materia, jednak to bardzo trudne pytanie (;

kerdehous

Ja wolę Toma Hanksa. Uwielbiam go prywatnie, jako aktora i filmy, w których gra. Johnny Deep też jest fajny, ale wolę Toma.

użytkownik usunięty
mnich141091

Moim zdaniem Tom Hanks jest lepszym aktorem, świetnie zagrał w Forrescie Gumpie, a Deppa nie widziałem jeszcze w jakiejś wybitnej roli.

kerdehous

Zupełnie różni aktorzy. Oczywiście stawiam na Toma. Depp jest aktorem który gra postacie bardzo charakterystyczne jednak cały urok w jego kreacjach głównie odgrywają kostiumy. Oczywiście nie mówię, że jest zły. Broń boże. Gra fantastycznie, ale Hanks swoją naturalnością miażdży niemalże każdego.

kerdehous

Tom Hanks. I co, Zuza? xDD Zgadzam się, że porównywanie tych aktorów jest co najmniej dziwne, bo są to dwa różne światy, aczkolwiek zgadzam się z jednym z poprzednich komentarzy, że Tom zachwyca swoją naturalnością i oczywiście słusznie należą mu się nagrody za jego pracę. Kultowe odsłony jego talentu są znane niemal wszystkim! Natomiast przeczę stwierdzeniu, iż Depp uważany jest za dobrego aktora tylko przez dobrą charakteryzację - bzdura. Drogi Towarzyszu, spróbuj znaleźć aktora tak pasującego do ról Edwarda Nożycorękiego czy Jacka Sparrowa, nie wymieniając już innych postaci granych przez Johnnego Deppa, który wykonałby podjętą przez siebie pracę z TAKIM skutkiem!

wilczek72

Źle się zrozumieliśmy. Depp to wspaniały wszechstronny aktor, ale duża zasługa w jego genialnych postaciach tkwi też w charakteryzacji. Nie jest on nie zastąpiony. W Edwardzie byl tak oszpecony, że wielu mogło zastąpić jego miejsce, Sparrowa już by trudniej zastąpić kim innym ale nie zmiania to też faktu, że jest uważany za wszechstronnego aktora bo również zmienia wdzianka porównaj chociażby właśnie Sparrowa z Edwardem.
Uwierz takie stroje pobudzają do jeszcze wiecej wyobraźni w kreacji postaci, budowaniu ich mowy ciała, akcentu wymowy.
Przykład doskonały to Michael Keaton i jego rola w filmie Sok z Żuka. W innych produkcjach jest podobnie ucharakteryzowany i nie jest uważany za tak wszechstronnego aktora jak Depp. Zagrałby role Deppa(a był brany pod uwage przez Burtona) również by był uznany za bardzo charakterystycznego.

kerdehous

Depp,
zdecydowanie, choć Hanksa tez szanuję, szczególnie za Forrest Gumpa.

Mejuu

Hm, wydaję mi się, że Depp miał możliwość wykazania się większą fantazją w tworzeniu swoich kreacji aktorskich - chociażby patrząc po filmach reżyserowanych przez Tima Burtona, w których grał postacie, cóż, nieszablonowe. Obydwoje są świetnymi aktorami, aczkolwiek nieporównywalnymi, takie jest moje zdanie.

kerdehous

Proszę wyobrazić sobie Depp'a grającego Forresta Gumpa i Hanks'a grającego Jacka Sparrow'a.

...

...

Po prostu się nie da...

yother

"Proszę wyobrazić sobie Depp'a grającego Forresta Gumpa i Hanks'a grającego Jacka Sparrow'a."

Czemu nie ;)? Myślę, że Tom odpowiednio ucharakteryzowany poradziłby sobie z rolą Jacka, natomiast Depp wizualnie nie pasuje do Forresta- w tę rolę mógł się wcielić jedynie Tom.

Cenię obu aktorów, ale stawiam ich w zupełnie innych kategoriach, dlatego moim zdaniem porównywanie ich nie jest możliwe. Inne bajki.

Cosette_2

A po co ich porównywać...Nie lepiej wrzucić ich do jednego worka z napisem "znakomici"...

Cosette_2

Masz wyobrażenie takie o Gumpie dlatego że widziałeś w tej roli Hanks'a. Gdybyś zobaczył ucharakteryzowanego tam Deppa nie potrafiłbyś wyobrazić sobie tam Toma.

I tak koło się zamyka. ... czyli nie można ich porównać.
Obydwu cenię i uwielbiam i obydwoje zasługują na uznanie i oskary.

kerdehous

To zupełnie dwa różne typy, więc ciężko stawiać ich w "boksach" na przeciwko siebie.
Ja osobiście bardziej cienie sobie Deppa niż Hanksa.

chryzyp

wedlug mnie dobre pytanie. wielu ludzi ich porownuje, moim zdaniem tom jest
duzo lepszym aktorem i przede wszystkim ma na koncie wiele szanowanych
produkcji 'na poziomie'. nie moge przezyc deppa na 5 miejscu w top
aktorach, raczej nie jest az tak wybitny aby stawiac go nad morganem
freeman'em, ale zaskakujaca ilosc mlodych fanek niewatpliwie pomaga.

karinaa7

Dobre pytanie. Sama często się nad tym zastanawiam. Obaj są świetni: Depp to mistrz, jeśli chodzi o granie indywidualistów (Piraci, Czekolada), a Hanks świetnie sprawdza się w dramatach (Zielona Mila). Obaj mają także talent komediowy. Sama nie wiem. Hanks to mistrz i Depp to mistrz. Deppa odkryłam wcześniej i może ze względu na to, jak również na jego aparycję (nie oszukujmy się, to też ma znaczenie) jest na 1 miejscu w moim prywatnym rankingu. Hanks jest tuż obok. ;)

kerdehous

Pod względem umiejętności aktorskich są tak samo świetni. Johnny jednak gra bardziej specyficznych ludzi, bardziej wszechstronne osobowości. No i nie boi się zupełnie zmienić wyglądu dla roli.
Aczkolwiek obydwu baaardzo lubię :).

użytkownik usunięty
un_chocolat

hanks......................................................................
...........................................................................

kerdehous

Wybór jest bardzo łatwy: lepszy jest Depp. Hanks to przeciętniacha, tyle że bardzo popularny i lubiany. Natomiast dziwi mnie zawsze powszechne przekonanie, że jest wspaniałym aktorem. Wg mnie jest solidny, ale bez większego polotu.. takich są dziesiątki.

kerdehous

Deep wszedzie ma taka sama mine :/ a Hanks jest swietny wszedzie :)

_TURQUOISE_

Hanks zdecydowanie...............................

kerdehous

masz racje Les_Grossman, ale osobiście wolę Deppa - Hanks kojarzy mi się z Samem z I am Sam, nie wiem może to dziwne porównanie ale Sean Penn gra tam role bardzo podobną do tych od Hanksa. W ogóle filmy z Hanksem wydają mi się puste i przereklamowane..

tinka_martynka

Trudno porównać do siebie tych panów. Obaj są rewelacyjni w tym co robią. Depp wybiera specyficzne role. Widać, że lubi grać dziwaków. Hanks natomiast to zupełny inny gatunek. Nie można np. roli w "Zielonej mili" porównać do chociażby "Edwarda Nożycorękiego". Ja osobiście jestem ogromną fanką Deppa.
Jednak i Tom Hanks i Johnny Depp ma u mnie ocenę 9/10.

xaniax113

Johnny Depp zdecydowanie

tinka_martynka

Puste i przereklamowane?
Nie wypowiem się na twój temat...

użytkownik usunięty
kerdehous

Depp Depp Depp

kerdehous

Hanks jest moim ulubionym aktorem więc odpowiedź moja oczywista.

Frank96

Jak dla mnie obaj są świetnymi aktorami, a że ich twórczość jest zupełnie
różna trudno ich porównać ;)Stawiam na obydwóch ;)

DorkaEm

Dla mnie lepszy jest Johnny Depp, bo lepiej dobiera role. Prawie każdy jego film mnie poruszył. Mimo to Tom Hanks też jest doskonały, lecz nie widziałam z nim tak wielu filmów, jak z Deppem. :P

House_of_Wolves

Deep , deep i jeszcze raz DEEP ;*

Lov. ;p

użytkownik usunięty
joker_xDD

Hanks - większy staż...

użytkownik usunięty

Depp i koniec kropka ;**

kerdehous

Wole Deep'a. Zdecydowanie lepszy. Doskonały w każdej roli.

Avaniel

Nie ma co porównywać, choć obaj są dobrzy to Hanks jest o wiele lepszym aktorem co nie tak trudno zauważyć.

kerdehous

Po dłuższym zastanowieniu wybieram Toma Hanks'a. Lubie i jego i Depp'a, ale jakoś on bardziej do mnie przemawia - jak choćby w filmie pt. "Zielona Mila". Był to jednak trudny wybór, ponieważ obaj są naprawdę dobrymi aktorami.

kerdehous

Deep :)

kerdehous

Oboje są równie dobrzy, choć ja wole Deppa za role Jacka Sparrowa

kerdehous

Moim zdaniem obaj są bardzo dobrymi aktorami.

użytkownik usunięty
kerdehous

obydwoje mi sie podobaja ale depp chyba jednak jest troche lepszy

kerdehous

Trudno mi odpowiedzieć, bo obu uwielbiam tak samo:)

użytkownik usunięty
madi935

Ja tak samo uwielbiam obu ,ale jak mam już wybierać to chyba Tom

kerdehous

Tutaj większość woli Hanksa , ale zadaj to pytanie na forum Deppa wtedy większość wybierze Johnny'ego.

P.S. Ja uważam, że obaj aktorzy są genialni :)

gugugg

BTW. Obejrzyjcie sobie te dwa filmy :
-,, Wakacje w kurorcie " z Johnny'm Depp'em
- ,, Wieczór kawalerski" z Tom'em Hanks'em

Są to filmy z początków kariery oby tych panów. Tematyka obu filmów jest podobna .

P.S. Prawda, że ci aktorzy wyglądają podobnie w tych filmach ?