Tomasz Bonin

6,0
3 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Tomasz Bonin

Kontrowersyjna porażka Bonina

Kontrowersyjna decyzja sędziego ringowego uniemożliwiła Tomaszowi Boninowi zdobycie tytułu mistrza świata WBF w wadze ciężkiej.

Bokser Hammer KnockOut Promotions przegrał w Londynie przez techniczny nokaut w dziewiątej rundzie walkę z Anglikiem Audleyem Harrisonem. Zdaniem brytyjskich dziennikarzy do tego momentu polski pięściarz był lepszy od mistrza olimpijskiego z Sydney.

Bonin poniósł pierwszą porażkę w zawodowej karierze. Wcześniej wygrał 26 pojedynków. Harrison legitymuje się rekordem 17-0.

"Zdaniem dziennikarzy komentujących pojedynek dla BBC Tomek po ośmiu rundach wygrywał jednym punktem! W dziewiątym starciu Harrison zadał kilka ciosów, ale żaden nie doszedł do celu. Niespodziewanie jednak sędzia przerwał walkę i ogłosił zwycięstwo Harrisona" - powiedział menedżer Bonina, Andrzej Wasilewski.

Zaskoczenia decyzją arbitra ringowego nie kryła również blisko 4-tysięczna publiczność. "Kibice, w przeważającej części czarnoskórzy, podobnie jak Harrison, przyjęli werdykt gwizdami, zaś Bonina nagrodzili brawami. Tomek boksował bardzo dobrze, Anglicy byli zaskoczeni jego znakomitą postawą. Dla nich to był szok. Chyba nikt się nie spodziewał, że Harrison będzie w takich opałach" - dodał szef Hammer KnockOut Promotions.

"Czułem się świetnie. Nawet nie liczyłem upływających rund. Cały czas w ringu toczyła się wojna, a od jedenastej rundy miał nastąpić huraganowy atak z mojej strony. Wszystko układało się po naszej myśli, dopóki do akcji nie wkroczył sędzia" - powiedział Bonin.

Wiele pochlebnych opinii na temat Bonina natychmiast po walce (zakończyła się po północy) pojawiło się w brytyjskich serwisach internetowych. Miejscowi dziennikarze podkreślają bardzo dobry występ "nieznanego Polaka", dodając, że decyzja sędziego o przerwaniu konfrontacji była "przedwczesna i kontrowersyjna".

Tomasz Bonin miał szansę zostać trzecim zawodnikiem z grupy Hammer KnockOut Promotions, mającym w dorobku mistrzostwo świata WBF. Tytuły tej organizacji posiadają Maciej Zegan (waga lekka) i Krzysztof Włodarczyk (junior ciężka).
--==Stabio==-- jest nieaktywny Odpowiedź z Cytatem