PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87947}
6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 112682
4,9 20 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

Pierwsze 100 odcinków miało tą tzw. "ikrę" , scenarzyści mieli pomysły no ale po 100 odcinku zaczął się zjazd stopniowy w dół, Andrzej Grabowski w roli Ferdka sam stracił zapał i w sumie przybrał pozę filozofa o smutnej minie. Dobra decyzja stacji o zakończeniu emisji spotkała się o dziwo z oburzeniem fanów i serial reaktywowano i ciągnie się dalej i teraz pytanie jak to ocenić jako całość? Bo co innego te pierwsze serie a co innego teraz, nawet nie wiem do kogo to adresowane jest teraz. W 2019 minie 20 lat od emisji pierwszego odcinka, chyba najwyższa pora aby powiedzieć stop w końcu. Aktorzy znikają z tego serialu z powodu wieku. Zrobił się obrzydliwy tasiemiec a serial komediowy ma ot do siebie, że jego formuła w końcu nudzi i się wyczerpuje i twórcy powinni powiedzieć pass.

ocenił(a) serial na 10
Bronson87

Dla ciebie serial się skończył po 100 odcinkach, dla nas po 100 odcinkach się zaczął. Więc zapomnij i nie wypowiadaj się.

P.S. Z wypowiedzi Grabowskiego wynika, że właśnie na początku był zażenowany i niezbyt podobało mu się granie w serialu, ale dobrze płacili. Dopiero kiedy wypracował się nowy, do dziś utrzymany styl, polubił swoją rolę i serial, a koledzy aktorzy zaczęli mu się z powrotem kłaniać. Więc nie opowiadaj bzdur.

Leszy2

"Więc zapomnij i nie wypowiadaj się." / "Więc nie opowiadaj bzdur."
Trochę kultury, dziękuję :-)

ocenił(a) serial na 8
Bronson87

Mamy po prostu zupełnie inne poczucie humoru. Jedni lubią kalkę "Bundych", jakim serial był kiedyś. Inni lubią bardziej postmodernistyczny serial, jakim stał się obecnie, coś ala "South Park". Nawiązania do kultury, zarówno pop- jak i tej wyższej, dużo mniej durnych klimatów w stylu UFO, albo raczej prymitywnego "kamienicznego" humoru, jakim raczył nas serial na przełomie wieków. Jasne, są różni ludzie i różne spojrzenia. Mi się podoba to co się stało z serialem około odcinka 200. Ty masz prawo do innego zdania. Dla mnie świetnymi postaciami są pijak Badura, prezes Kozłowski, klimaty w piwnicy, sztama sąsiedzka, o wiele mniej spraw stricte rodzinnych. Ty możesz mieć inny pogląd, trudno, myślę że to zależy od wychowania i obecnego statusu społecznego.

pozdrowienia!