Wydaje się być oczywiste, patrząc na podobieństwo tytułów, że serial "Świat według Kiepskich jest serialem stworzonym na licencji "Świata według Bundych", ale czy na pewno. Z drugiej strony poza olewacką postacią Kiepskiego, nie widzę za dużo podobieństw. Przede wszystkim te polskie realia. Może więc nasz "Świat ..." jest tylko luźno oparty na formule amerykańskiej. Może ktoś z drogich użytkowników wie coś na ten temat. Ani w filmwebie ani w ogóle w necie ciężko znaleźć na ten temat konkretne informacje.
Świat według kiepskich nie jest oparty na żadnym zagranicznym serialu. Jest to polska produkcja. Jakis czas temu została wykupiona licencja od Polsatu i powstała Ukrainska wersja serialu.
O wykupieniu licencji przez Ukrainę, wiem. Oglądałem nawet dwa odcinki. Serial nazywa się Nepruhi (nazwisko ukraińskich Kiepskich) Nawet niezłe, a muzyczka z czołówki rozwala. Wiem tez, że wszystko kręci ATM we Wrocławiu, tak więc wszystko wygląda jak u Kiepskich.
A co do licencji, to tak podejrzewałem, że to nasz rodzimy serial. Dzięki za info.
Jedyne co te seriale mają wspólnego to rodzina 2+2 i tytuł, który miał przyciągnąć widzów ze względu na popularność amerykańskiego sitcomu.
Tylko inspiracja :). Tytuł jest dla popularności ;). Bo tak jak piszesz, inne realia, charaktery postaci też są inne. No i kobiety w kiepskich są mądrzejsze niż w Bundych moim zdaniem ;).
Zauważ że główna bohaterka "Świata według Bundych" nie jest zbyt inteligentna, tak samo jak Waldemar Kiepski.
Druga sprawa spójrz na szlafrok Haliny Kiepskiej, wręcz taki sam jak Peggy.
Jak znajdę więcej podobieństw to napiszę.