Ten film to propagandowy szowinistyczny gniot. Polacy cacy, Rosjanie be. Polacy to uczuciowi, pełni honoru ludzie, Rosjanie to nieokrzesane kmiotki, pijusy, troglodyci. Oczywiście w społeczeństwie polskim podział ról na szlachtę żyjącą w przepychu i przemilczanych biedaków jest przez tych ostatnich całkowicie akceptowany, bo to Bóg postawił szlachę wyżej na drabinie społecznej, a Polacy to naród wybrany, nawiedzony, kochający tradycję... Co za bzdety!
Niepotrzebne mi są twoje rady.
Nie oglądam takiej "rozrywki" dla prostackich troglodytów...
Podsumowywując,wszyscy to infantylni durnie nie znający historii tylko jeden robochłop najmądrzejszy z całej wsi...
Będę się upierał,najmądrzejszy z całej wsi i do tego z miodem w uszach,optymalnie to powinieneś dyskutować sam ze sobą choć mam wrażenie,że prędzej czy pózniej też byś się do czegoś przy....olił.
Strasznie mnie to obchodzi. Tak mnie wzruszyło twoje zdanie, że zrezygnuję z formułowania własnego po wsze czasy, żebyś ty mógł się lepiej poczuć...
To jaki był cel tego prostaczkowatego wpisu? Żebym zamilkł, a ty się lepiej poczuł?
robokopo czytając twoje komentarze, stwierdziłam że nie będę zniżać się do twojego żałosnego poziomu i odpowiadać na ten jad i agresję która z ciebie kipi ze wszystkich stron. Ale niestety, być może stety nie wytrzymałam. Szanujesz zdanie innych tak? to ciekawe bo jeśli ktoś ma odmienne zdanie od twojego, ty od razu reagujesz krzykliwie, wylewając na ludzi wiaderko ze swoim jadem, to ma być odpowiedni poziom kultury? nie tak mnie wychowano. Serial owszem ma wiele braków, niedomówień, błędów, ale Rosjanie? Dokładnie tak się zachowywali! czytałam na ten temat wiele źródeł i rozmawiałam ze świadkiem, babcią, która opowiadała, że kobiety chowały swoje córki, nawet małe dziewczynki (!) przed najazdem pijanych ruskich, którzy je gwałcili, bili, przy okazji rozkradając całe gospodarstwa. Wiele z zgwałconych dziewczyn rodziło później dzieci, niepełnosprawne, chore... Tak było i nie ma co temu zaprzeczać, dlaczego niby reżyser nie miał prawa przedstawić ich w taki właśnie sposób? Przecież pokazał prawdę! Polecam ci obejrzeć cały serial, bo w kilku scenach pokazana była bezsilność Sribielnikowa wobec swoich brutalnych towarzyszy, ruszało go sumienie, a więc nie do końca zgadzam się z Twoim zdaniem. Jedyne z czym mogę się zgodzić to pokazanie wyraźnego podziału pomiędzy szlachtą a chłopstwem, które zostało pokazane w nie najlepszych barwach.
Jest to forum filmowe i niech tak zostanie, jeśli masz zamiar wylewać swoje żale to przenieś się na jakieś forum historyczne czy inne, tu ludzie chcą poczytać komentarze na temat serialu i podzielić się swoimi opiniami. Nie mam ochoty czytać tych kłótni i "wielkich" mądrości. Sugeruje więcej dystansu.
Zanim spojrzałem na to forum wiedziałem doskonale, że wpisy probolszewickie też się tu znajdą. Nie myliłem się (patrz. Robokopo). To było oczywiste skoro forum to dotyczy serialu, który pokazuje wielkie zwycięstwo Polaków nad bolszewicką Rosją. Niektórym (nielicznym, ale jednak) wynik wojny polsko - bolszewickiej jest wybitnie nie na rękę i to widać w komentarzach .
Przecież wraz z rokiem 1989 komuniści w Polsce nie wyparowali. Co prawda obecnie w Polsce jest ich mało (wystarczy spojrzeć na poparcie byłego PZPR czyli SLD), ale ich istnienia nie można zanegować.
To stare dziady wychowane na komunistycznych podręcznikach i tezach, że Katyń to robota Niemców, 17 września 1939 Sowiety nieśli nam "wolność" a żołnierze AK, WiN, NSZ czy NZW to byli "faszyści", bo sprzeciwiali się Stalinowi. Przez prawie 50 lat od zakończenia wojny historia była zakłamywana a z polskich bohaterów takich jak rotmistrz Pilecki, major Żubryd, major "Łupaszko", generał Fieldorf "Nil", major Dekutowski "Zapora", podpułkownik Ciepliński "Pług" (itd.) komuniści zrobili "zdrajców, faszystów, szpiegów" za co zresztą ci żołnierze byli później torturowani, opluwani i mordowani. Oni i tysiące innych... Oprócz morderstw tysiące ludzi wywieźli na Sybir a innych wtrącili do więzień na długie lata. Trzeba podkreślić, że to wszystko działo się na masową skalę. O prześladowaniach rodzin żołnierzy wyklętych nawet po ich śmierci nie wspomnę. Nie wspomnę o tym jak powracających po wojnie z Wielkiej Brytanii do kraju polskich pilotów (np. Stanisław Skalski) wtrącano do więzień.
Jeśli ktoś wychował się na tej czerwonej propagandzie to niestety, ale rozmowa z taką osobą mija się z celem, bo osoba ta nie przyjmie do wiadomości żadnych argumentów a na niewygodne pytania odpowiadać będzie tylko agresją i chamstwem co zresztą doskonale widać na przykładzie niejakiego "Robokopo".
"Robokopo" od początku zaczął rzucać "faszystami", "szowinistami" i zarzucać rzekomą "propagandę". Jego wpisy są niemal kalką tego czym raczono Polaków w PRLu. Pluje jadem antypolonizmu i zaciekle broni bolszewickiej swołoczy. Tych, którzy mordowali cywilów, gwałcili kobiety w każdym wieku (nawet kilkuletnie dziewczyny), rabowali gospodarstwa, palili kościoły i wsie... byli jak szarańcza (jak czerwona zaraza). Pod innym wątkiem czytałem jego wpisy, w których atakował Niemców. Jeśli to wszystko podsumujemy to widzimy wyraźnie, że jest to typowy fanatyczny komuch, który staje na baczność gdy słyszy międzynarodówkę. Po prostu serial ten pokazuje zwycięską Polskę i pobitych bolszewików (historycznie wszystko się zgadza) a to jak widać strasznie go uwiera.
O Boże, straszne... A co robiła polska szlachta z polskimi chłopami przez 500 lat? O tym coś słyszałeś? Że u nas niewolnictwo trwało dłużej niż w Rosji? Tylko szlachta (tzn. darmozjady) to Polska? Ich krytyka to antypolonizm? A co ze zwierzętami pociągowymi w postaci ludzkiej - czyli polskim chłopstwem?
To, że bolszewicy mają wiele na sumieniu, nie znaczy, że u nas same anioły. Może się zająknij o niewolnikach zwanych "chłopami pańszczyźnianymi" traktowanych przez polskie paniska jak bydlęta pociągowe w ludzkiej skórze...
Stek bredni. Np. "Dlaczego niby reżyser nie miał prawa przedstawić ich w taki właśnie sposób? Przecież pokazał prawdę!"
Dlaczego ja nie mam prawa przedstawić mojego zdania na temat tego gniota? Przecież prawdę mówię, tzn. według mnie, tak jak ten twój reżyser.
I jeszcze jedno. To: "jeśli masz zamiar wylewać swoje żale to przenieś się na jakieś forum historyczne czy inne, tu ludzie chcą poczytać komentarze na temat serialu i podzielić się swoimi opiniami" to szczyt BEZCZELNOŚCI i HIPOKRYZJI jednocześnie.
Nie mam zamiaru się nigdzie przenosić, bo tobie się coś nie widzi. Ty nie jesteś żadnymi ludźmi. Ty jesteś jednym człowiekiem i tylko za siebie się, bezczelna panienko, wypowiadaj. Ja mam prawo do wypowiedzi. Nie będzie tak, że pisać będą tylko ci, z którymi ty się zgadzasz. Jak nie masz ochoty, to nie czytaj.
tak tak tak, masz rację. Oczywiście. Winszuję. Widać że ktoś tu źle znosi krytykę, ale to już nie mój problem :)
Odpowiedź moja była dostosowana od poziomu bezczelności i hipokryzji poprzedniego wpisu. Ten natomiast nie ma żadnej wartości poznawczej.
Twoje wypowiedzi, totalnie pozbawione jakiegokolwiek poziomu kultury i dobrego wychowania tylko potwierdzają to co napisałam :)
Nie, kochana... Pomylił ci się "poziom kultury" z poziomem zgadzania się z tobą... Nie uda ci się NIKOMU wmówić, że kulturalny jest tylko ten, kto się z tobą zgadza...
Nie będę się zniżać do twojego poziomu i zakończę tą bezsensowna dyskusje o ile obrażanie mnie bez jakichkolwiek argumentów można nazwać dyskusją.