zastanawiam się od początku nad postacią indianki, czy to jest babka wodza z Yellowstone?
Nie jest, nie może być z powodu dziedziczenia nazwisk. Plemiona Sioux są patriarchalne, więc nazwisko/pseudonim dziedziczy się po ojcu, a nie matce. Prawdopodobnie była ciotką/babką cioteczną etc.
ok dzięki to ciekawa jestem po co ten wątek z nią i jaką rolę pełni w Dynastii Duttonów, pewnie dowiem się w finałowym odcinku, albo nie:)
Podejrzewam, że ona się już nie pojawi. Jej historia służyła bardziej rozliczeniu się z mroczną stroną dziejów Ameryki, niż powiązaniu z rodem Duttonów. No i mogliśmy zobaczyć jak pokojowo kowboje w Teksasie żyli z Indianami (i innymi), nie to co na tej dzikiej Północy. Co jest raczej sprzeczne z wyobrażeniami. Albo Sheridan wybiela kowbojską brać, albo rzeczywiście były takie różnice w podejściu do kolorowych między kowbojami - wolnymi duchami - a resztą Teksasu, nie wiem.
dzięki, pewnie masz rację a ja przez cały czas myślałam, że pewnie jakaś przodkini Moniki albo Wodza:)
Rzeczywiście, zapomniałam, że wódz Rainwater nie pochodził bezpośrednio z Montany, ale chyba właśnie z Kalifornii? Jeśli tak, to masz rację i na pewno jest tutaj powiązanie :)
Teraz sprawdziłam, że faktycznie oboje mają na nazwisko Rainwater . To raczej nie przypadek :)
To plemię Crow, nie Sioux. Nie widzę by były blisko spokrewnione, poza językiem. Wg Wikipedii wśród Wron panował matrylinearny system pokrewieństwa, zatem dziedziczono po matce nie ojcu. Sama bohaterka pewnie się już nie pojawi, jej historia służyła bardziej rozliczeniu się z mroczną stroną dziejów Ameryki, niż rodem Duttonów.