PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=682018}

American Horror Story: Sabat

American Horror Story: Coven
2013 - 2014
7,4 55 tys. ocen
7,4 10 1 54724
6,2 17 krytyków
American Horror Story: Sabat
powrót do forum serialu American Horror Story: Sabat

Obejrzę wieczorkiem, ale można już otworzyć debatę.

ocenił(a) serial na 6
kam001

skoro żywych ( nie chcę za dużo napisać, ale chyba będziecie wiedzieć o co mi chodzi) ..... to marwych Zoe :D

sekola

Ja tez wiem .... spokojnie ... znam fakty :-) :-)

ocenił(a) serial na 6
kam001

Kurde :) i tydzień czekać :(

sekola

No niestety ... jeszcze sobie jeszcze raz na noc Bitchcraft ... oh genialna sciezka dzwiekow ... mmmmm

ocenił(a) serial na 10
kam001

Dowiem sie skad takie info? ;)

octavessens

teaser 2 odc np :)

ocenił(a) serial na 7
imnoise

Skoro przywrócono z martwych Madame LaLaurie to zapewne Misty sama sie wskrzesi a potem w magicznych okolicznosciach pojawi sie Kyle. Takie są moje ciche nadzieje ;) Jak na razie nie zachwycił mnie pierwszy odcinek, a raczej rozśmieszył mnie motyw morderczej pochwy Taisy. Zobaczymy co będzie dalej.

mandmus

Tu wszystki jest mozliwe

ocenił(a) serial na 8
mandmus

Hm, a ja obstawiałabym, że Madame LaLaurie nigdy nie umarła - dekokt czarnoskórej szamanki ją tylko uśpił przedłużając jej życie (zahibernował?) jako w zamierzeniu niekończące się pasmo udręki...

Skoldpadda

tez tak pomyslalam

eowine

tak samo ...

ocenił(a) serial na 6
kam001

Ja także o tym pomyślałam :)

magda_17_17

:-) :-) :-) :-) wychodzi na to ze nie jestesmy tacy glupi :-) :-) hhah

kam001

Powiedziałabym, że po prostu to nie jest zbyt wysublimowane XDD

ocenił(a) serial na 6
imnoise

Dobra faceci mnie znienawidzą, ale muszę poruszyć kwestię ubioru . Moim zdaniem genialnie sie zapowiada, te ich kapelusze czarne stroje, wiem, wiem - jak to czarownice,ale bałam sie że za bardzo "nowocześnie" będzie to potraktowane. Sama przyjemność oglądać je w tej czerni. A co do samego odcinka, to jestem bardzo mile, moze nie zaskoczona ale usatysfakcjonowana :)

ocenił(a) serial na 9
sharon_6

Oj, to prawda, jak te czarownice wyszły "na miasto", to to bosko wyglądało.

nikike

ubiór bez zarzutu

ocenił(a) serial na 8
imnoise

Odcinek super, tak inny od 1x01 i 2x01 a jednak jest to co najważniejsze czyli KLIMAT. Chyba najlepszy odcinek jaki obejrzałam w tym tygodniu ze wszystkich seriali, nie wiem kiedy zleciał, dopiero był początek a tu już koniec... :) Chcę następny!

obscure

:):):):) musimy troszkę poczekać ... one week

ocenił(a) serial na 8
kam001

Tak niewiele a tak wiele...!

obscure

wytrzymamy ... jak na razie zaczęło się całkiem dobrze ... :D

ocenił(a) serial na 6
imnoise

mroczniejsza wersja serialu Czarodziejki... ja jestem zawiedziony narazie

jahred666

zobaczymy jak akcja się rozwinie

ocenił(a) serial na 5
jahred666

Ja również jestem póki co zawiedziony, przede wszystkim brakiem klimatu i tej aury tajemniczości a za to wysyp postaci z mnóstwem rozmaitych mocy. Jest jakoś też sterylnie, a dialogi wydają się być pisane na kolanie ("nadchodzi burza i czas nieszczęść"). Oczywiście moim skromnym zdaniem. Początek z Madam La Laurie niezły, aczkolwiek zapożyczenie maseczek z krwi, czy wręcz kąpanie się w tym płynie ustrojowym to ewidentne zapożyczenie z historii Elżbiety Batory, z tą różnicą, że ta ostatnia wykorzystywała do swoich celów dziewice.

W chwili obecnej to właśnie takie mroczniejsze "Czarodziejki" i "Harry Potter". :P Zobaczymy jak się akcja rozwinie, ale mam niejasne wrażenie, że komentarz Jessici Palmer, że to jest jej ostatni sezon w tym serialu (w sensie nie jest zainteresowana dalszą współpracą) ma drugie dno :P

ocenił(a) serial na 5
Elizeusz

I jeszcze to niejasne wrażenie, że podkład muzyczny składał się z dwóch kawałków: openingu oraz tego kawałka "la la" spamowanego przez cały odcinek.

ocenił(a) serial na 7
Elizeusz

Eeee, to już jest czepialstwo. Pewnie gdyby się doszukać to do pierwszego i drugiego sezonu na pewno można znaleźć historyczne, autentyczne wydarzenia i postaci przypominające te z serialu... Tak samo kojarzenie "wiedźmy - czarodziejki - harry potter" jest dosyć płytkie, to tak jakby wrzucić wszystkie filmy i seriale akcji, wrzucić do jednego worka i powiedzieć że wszystko to "James Bond".

ocenił(a) serial na 8
shed

otoz to !

shed

agree ... lepiej bym tego nie ujęła :D

ocenił(a) serial na 5
shed

Ja się nie czepiam 1 i 2 sezonu bo są świeżym powiewem starych powiadań grozy. A to nawiedzony dom, a to szpital psychiatryczny z lekarzami-sadystami. I takie samo miałem nastawienie do 3 sezonu - oczekiwałem nowego podejścia tematu wiedźm po wszystkich wiedźmach z Salem i tym podobnych. Postacie w poprzednich częściach był fajnie skonstruowane i wiadomo, że były rozmaite nawiązania do klasyki horroru, ale jednak twórca potrafił zrobić to tak, że wciąż można było coś nowego odkryć i znakomicie się bawić. W 3 sezonie na samym starcie mamy przejście z horroru-grozy opatulonej całunem tajemniczości do już typowej fantastyki ociekającą super mocami. Początek miał klimat pomimo oczywistej kalki postaci, ale dalej nie uświadczamy ani suspensu, ani dobrych dialogów, za to akcja gna jak szalona. Uważam, że nie fair jest zarzucanie "płytkości" na podstawie wyrwanego z kontekstu zdania ale rozumiem, że była potrzeba abym rozbudował swoją myśl. Póki co moim zdaniem Coven nie sięga zawieszonej dość wysoko poprzeczki.

ocenił(a) serial na 6
Elizeusz

dla mnie to takie bardziej "grozidło" skierowane do nastolatków, jakieś cudne moce czarodziejek, strasznie to cukierkowe, moim zdaniem twórcy strasznie obniżyli poziom po 2 bardzo udanych poprzednich sezonach

ocenił(a) serial na 7
jahred666

W sumie nie ma się co wypowiadać, jak na razie każdy z nas obejrzał tylko pierwszy odcinek. Poczekamy, zobaczymy. Poza tym każdemu podoba się co innego. Na pewno nie będzie to sezon na podobieństwo The Secret Circle albo The Vampire Diaries ;)

jahred666

Kiedy obejrzałam pierwszy odcinek pierwszego sezonu zastanowiłam się dlaczego ktoś mi to w ogóle polecił. Dopiero po namowach obejrzałam dalsze odcinki i pozytywnie się zaskoczyłam.
Po pierwszym odcinku drugiego sezonu pomyślałam "oj dużo słabsze to będzie niż pierwszy sezon", a z czasem rozwoju akcji Asylum okazał się być genialnym sezonem.
Dlatego też jestem teraz daleka od uprzedzeń do całej serii i wysuwania wniosków po obejrzeniu pierwszego odcinka. Może nie zachwycił, ale i nie rozczarował, a zapowiedź drugiego jest bardzo intrygująca.

ocenił(a) serial na 7
Elizeusz

KTO TO JEST JESSICA PALMER ?!?!?!

ocenił(a) serial na 5
pasiap1902

Spokojnie, chodziło mi o Jessice Lange.

ocenił(a) serial na 7
Elizeusz

uff :D przez Ciebie przewaliłam pół internetu xD

pasiap1902

hahahaahh :) jesteście świetni :D:D

ocenił(a) serial na 9
Elizeusz

a to akurat nietrafione, bo postać madame LaLaurie istniała naprawdę - była seryjną morderczynią z Nowego Orleanu, która torturowała niewolników - tak jak mniej więcej pokazał serial ...conajwyżej prawdziwa madame mogłaby się zainspirować Elżbietą, która żyła jakieś 2 wieki przed nią :D

ocenił(a) serial na 5
MissNaive

Ciekawe spostrzeżenie. :)

ocenił(a) serial na 6
MissNaive

O! Tego nie wiedziałam :)

ocenił(a) serial na 8
imnoise

Odcinek niesamowity, nie ma co się rozwodzić.

Ale za nic nie mogę się przyzwyczać do nowej roli Sarah Paulson, z kobiety, która pokonała swoje demony, morderców, osiągnęła taki sukces, teraz jest miernotą. To tak trudne do przestawienia się na jej nowe wcielenie.. Ale czuję, że twórcy szykują nam jakąś niespodziewankę w tej kwestii.. :)

Ach i szukam tego charakterystycznego motywu "la la la", wie ktoś co to? Czy to tylko na potrzeby serialu?

charlie33

http://www.youtube.com/watch?v=0LosIXte1V0

kam001

Motyw 'la la" najbardziej wpadł mi w ucho.Jednak nie wiadomo,czyja to piosenka? Pewnie nagrana specjalnie na poczet serialu.

kam001

Ach,już znalazłam autora :D

avosette

James S Levine zapomnialam napisac

ocenił(a) serial na 8
kam001

O, dziękuję bardzo :)

charlie33

O, proszę :D

charlie33

Co do Sarah to się rozkręci ... :):):)

imnoise

Wchodzę, patrzę i nie dowierzam. Pilot został oceniony na 8.8??? To lekkie przegięcie. Fakt, zapowiada się ciekawie, ale nic ponad to. Jeżeli cały sezon będzie taki jak pilot, to nie wiem co w tytule robi napis horror. Chyba powinni to wyciąć. Zdaje mi się, że twórcy poszli na przyciągnięcie nowych widzów, (o czym świadczy najlepsza oglądalność w historii), przez co ucierpiał na tym serial. Sam temat czarownic wydaje się być mało straszny, bo niby kogo może on przyprawić o dreszczyk emocji? Boję się, że zrobi się z tego obyczajówka dla masowej publiki. Na plus uważam zatrudnienie Emmy Roberts - przynajmniej jest na co popatrzeć ;)
Nie chcę być złym wróżbitą, jednak przewiduję najsłabszą część...

imnoise

Ja jestem zachwycony pierwszym odcinkiem, to jest niemal dokładnie to czego się spodziewałem. Jedyne co mi delikatnie przeszkadza to to że czarownice mają "dary", wolałbym żeby po prostu potrafiły czarować, oczywiście nie tak jak harry potter z różdżką czy zaklęciami, ale może tak bardziej zbliżone do tego jak wyglądało czarowanie w "szkole czarownic". Trochę też jakoś tak śmiesznie wygląda kiedy Fiona czy Madison machają rękami, coś mi w tym nie pasuje, ale może dalej to będzie wyglądać lepiej.
Podobają mi się postacie, na punkcie niemal każdej oszalałem.
Teraz zastanawiam się co ten kamerdyner pozbawiony języka tam robi, jaka jest jego historia i dlaczego Fiona lubuje się tak w czarnym?
Najbardziej podoba mi się scena jak czarownice zwiedzają Nowy Orlean i jak Emma Robierts, Madison podajże, jednym machnięciem ręki przewala autobus. Oczywiście czekam na następny odcinek z taką niecierpliwością z jaką czekałem na pierwszy i idę po raz trzeci obejrzeć Bitchcraft.