PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181823}
8,0 21 tys. ocen
8,0 10 1 21344
4,8 5 krytyków
Battlestar Galactica
powrót do forum serialu Battlestar Galactica

Co by tu nie mówić jestem po "lekturze" BSG... już dawno gdzieś na forum "Lost" czytałem o tym mistycznym serialu, w końcu obejrzałem i muszę powiedzieć , że to jedno z najlepszych kosmicznych sf jakie oglądałem, zostawiające Star Warsy czy Star Treki daleko w tyle...

PLUSY:

Film wykorzystuje warstwę kosmicznego sf tylko jako tło do ciekawych intryg i przeżyć bohaterów, nie jest to strzelanka mimo takiego Gwiezdnowojennego tytułu... Film nasiąknięty mistycyzmem, niedomknięte wszystkie wątki, ale historia dokończona filozofią zaszczepienia cywilizacji na ziemi... czyli jak to się u nich skończyło by się mogło u nas zacząć (nowy cykl)

W sumie prosta historia - cywilizacja humanoidalna tworzy roboty , które uzyskawszy samodzielność / początek świadomości - buntują się przeciw swoim architektom... ewoluują rekonfigurując się na ich podobieństwo i cykl zaczyna się od nowa...

Świetne zdjęcia, niezłe jak na serial efekty i oprawa audio dopełniająca całości

Dobra gra aktorska i ładne aktorki (Boomer ładniejsza od blondyny moim zdaniem :)

Minusy:

Strasznie amerykańska ta cywilizacja (więc co się dziwić , że tak teraz jest u nas)
Kolonial one - air force one???
Demokracja.... khm... najgłupszy ustrój świata , ale jakże by inaczej...
Demokracja wśród ściśle schierarchizowanych androidów ... khmmm to już przesada na maxa
i te wszystkie postawy ... żywcem z fox news i białęgo domu.... aż trąci....

ale i tak film 10/10 lepszego w tym stylu ciężko szukać...

ocenił(a) serial na 10
BSG_fun

Star Wars to nie SF, także nie wolno tej bajki fantasy porównywać z jakim kolwiek SF.