PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181823}
8,0 21 tys. ocen
8,0 10 1 21344
4,8 5 krytyków
Battlestar Galactica
powrót do forum serialu Battlestar Galactica

Dowodem potwierdzającym dobry poziom tego serialu jest chociażby fakt, że tęskniłem za nim już w trakcie oglądania 18 odcinak ostatniego sezonu, rozpaczając na tym, że zaraz wszystko się wyjaśni i skończy.
Najlepsza w Galactice jest wielowarstwowość i to, że każda warstwa wymaga przemyślenia, żeby ją dokładnie zrozumieć (o czym świadczą takie głupie komentarze jak "Serial jest nielogiczny bo na końcu wszystkie niejasności skwitowano tym, że Bóg tak chciał"). Naprawdę byłem miło zaskoczony, gdy serial o buncie maszyn przeciwko człowiekowi, przeobraził się w serial o niekończącym się kręgu zdarzeń, na który nikt nie ma wpływu.
Do minusów zaliczyłbym kilka niepotrzebnych odcinków i wątków, które praktycznie nic nie wniosły do historii (odcinki na Caprice i Nowej Caprice, przeskakiwanie gromady gwiazd itd.) i postać Roslin. Przez całe 4 sezony podejmowała niewłaściwie decyzje, była tylko problemem uważającym się za jedyną nadzieje ludzkości, a i tak wszyscy uważali ją za bohatera. Lekki niedosyt pozostawiło także zakończenie, które moim zdaniem nie uciągnęło wątków nagromadzonych w dwóch ostatnich sezonach.

ocenił(a) serial na 10
SakeSan

Zgadzam się, genialny to jest serial ;) co prawda słabsze odcinki się zdarzały, pewnych wątków mogło by nie być, ale akurat historie na obu Capricach były świetne, przeskakiwanie przez gromady bardzo efektowne i miłe dla oka ;) Roslin? Hmm jakoś mi nie wadziła, ale wyjątkowa też nie była, za to powodowała rozwój fabuły i trzeba jej przyznać umiała być prezydentem, tak jak admirał był wzorem lidera, dowódcy. Właśnie William Adama to jest świetnie wykreowana postać ;) Do tego Gaius, Saul również świetni, ale trzeba przyznać, że aktorzy udżwignęli postacie, a sami bohaterowie, większość była ciekawa, Tyrol, czy inni Cyloni również super przedstawieni. Wszystko miało swój oryginalny klimat i za to kocham ten serial ;)
SPOILER
Zakończenie. Jak dla mnie świetne i udźwignęło cały serial. Było dużo akcji i fajerwerków w ostatnim odcinku. Ziemia pokazana cudownie, ich osiedlenia bardzo mityczne i takie zgodne z naturą, fajnie ;) I co najważniejsze, przez cały serial nie przejawiały się daty, i jak się okazało akcja nie działa się w przyszłości a w dalekiej przeszłości. Super ;) Sama końcówka pokazuje nam jedno z przesłań tego dzieła - technika niszczy naszą cywilizację powoli, a człowiek niestety uczy się na błędach ale dopiero swoich, i historia lubi zataczać krąg. Serial pokazuje kawał historii w swój oryginalny sposób, do czego może prowadzić rozwój technologiczny, ta ciągła pogoń, wyścig szczurów. Bardzo wartościowe przesłania ma ten serial. Szkoda, że nie był tak popularn,y na ile zasłużył. Jak dla mnie obowiązkowa pozycja dla każdego (chyba, ze ktoś ma alergie na sci-fi ;p ), bo BSG to nie tylko serial, ale mityczną opowieść o życiu, okraszona pięknymi bitwami :) Jednym słowem piękny serial, można rzec, że historia jest basniowa, mitologiczna, trochę jak stara przypowieść :)
SPOILER END

Dla mnie zasłużone 10/10 :)