Oglądnąłem sobie wreszcie serial do końca i ku mojemu zdziwieniu twórcy serialu zupełnie zapomnieli wyjaśnić tajemnicy którą skrywał Gaeta a o której wiedział Gaius. To gadanie "wiem kim naprawdę jesteś" czy ten motyw z noga która przestała nagle swędzieć (no to może to akurat nie takie ważne). Generalnie spodziewałem się po ostatnim odcinku znacznie więcej, ale kiedy jeszcze w 19 odc wszystko było jeszcze "w lesie" czułem że scenaryści szykują jakieś "połebkowe:" rozwiązanie całego tego 5-cio letniego bałaganu. Generalnie serial ok, chociaż należałoby go skończyć po 3 serii, wtedy utrzymałby w miarę równy poziom.
To była rozmowa o psychologii, nie o ontologii. Gaeta chciał, żeby inni zrozumieli, że był dobrym człowiekiem, kimś, komu przyświecały szlachetne intencje i kogo zgubiły ambicje. Gaius rozumiał to doskonale, bo miał ten sam typ osobowości.
A nóżka to taki bajer. Możesz to sobie traktować jako symbol. Ból nogi = skrywane wyrzuty sumienia. Kiedy bohatera dzieliły sekundy od odkupienia winy, nie było powodu do dalszych wyrzutów, a więc i do bólu.
Gaeta był zwyczajnym szarym żuczkiem.
Tajemnicą może było to że Geata miał na Battlestar Galactica chłopaka;) ?
W epizodach Battlestar Galactica Webisodes, zostaje poruszony wątek homoseksualizmu Geaty. Oczywiście, odpowiedź na Twoje pytanie zapewne jest inna... Ale kto wie co tam Baltar sobie o nim myslal:)
"Oglądnąłem sobie wreszcie serial do końca i ku mojemu zdziwieniu twórcy serialu zupełnie zapomnieli wyjaśnić tajemnicy którą skrywał Gaeta a o której wiedział Gaius."
Nie zapomnieli. Wszystko jest wyjaśnione w BSG: The Face of the Enemy i wcale tu nie chodzi o orientację Gaety.
Cała ta tajemnica to nic innego jak to że na Nowej Caprice dał cynk ludziom o tej ceremoni w akademi policyjnej na której miał być Baltar i chcieli go tam zabić mieli pecha Baltar olał imprę bo miał pietra :D i zamachowiec zabił siebie i wielu ludzi pracujących w policji i chyba dlatego Gaeta miał wyrzuty sumienia i potem ta boląca go obcięta noga jako wyrzuty . Baltar się chyba o tym zamachu dowiedział że to była jego robota że to On dał cynk ruchowi oporu do czego On sam się nie przyznawał ,
jakoś tak :D