PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181823}
8,0 21 tys. ocen
8,0 10 1 21306
4,8 5 krytyków
Battlestar Galactica
powrót do forum serialu Battlestar Galactica

Mam pytanie, chciałbym zacząć przygodę z serialem, ale nie wiem, od której Battlestar Galactica
zacząć, od najstarszej, czy może od nowszej? Jak Wy zaczynaliście i co polecacie?

ocenił(a) serial na 10
HardvanCore

Ogółem polecałbym od nowej serii.
Dlaczego?
Jest według mnie lepsza jako zaczęcie tego serialu - bardziej rozbudowana fabuła, głębiej dopracowane postacie i więcej wątków, które zapadają w pamięć. Zdecydowanie lepsza muzyka (trzeci sezon!!!) i efekty specjalne. Łatwiej zacząć od czegoś tak współczesnego (absolutnie nie chcę tu słyszeć porównań do Gwiezdnych wojen - to coś innego), łatwiej wsiąknąć w ten klimat;]
Po obejrzeniu całej nowej serii będziesz mieć chęć na starą, ale w formie ciekawostki, uzupełnienia uniwersum;]

ocenił(a) serial na 10
HardvanCore

-Caprica
-BSG Blood and Chrome (jeszcze nie kompletny i w ogóle nie wiadomo czy powstanie cały)
-BSG pilot serialu
-BSG sezon 1 i 2 (serial)
-BSG The Resistance (webisodes)
-BSG sezon 3 (serial)
-BSG Razor Flashbacks (webisodes)
-BSG Razor (film) najlepiej extended edition
-BSG sezon 4 odc 1-10 (serial)
-BSG Face of the Enemy (webisodes)
-BSG sezon 4 odc 11-20 (serial)
-BSG Plan (film)

A na koniec filmy z 78 i 80 roku "Battlestar Galactica"

ocenił(a) serial na 10
ringos

Absolutnie bezsensowna rada! Ustawiłeś seriale w/g chronologii fabuły, co wcale nie znaczy, że jest to dobra kolejność oglądania!
Moim zdaniem powinno się zacząć od BSG z 2004 roku i potem ewentualnie pogłębiać wiedzę o tym universum i poszczególnych postaciach.
Caprica jest dobra dla fanów, dla świeżaków może okazać się całkowicie niestrawna.
HardvanCore, nie idź tą drogą! :)