PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181823}
8,0 21 tys. ocen
8,0 10 1 21344
4,8 5 krytyków
Battlestar Galactica
powrót do forum serialu Battlestar Galactica

Już gdy w pilocie serialu słyszymy dźwięki silników czy strzałów i wybuchów w kosmosie, to każdemu obdarzonemu podstawową wiedzą człowiekowi powinny się zapalić lampki ostrzegawcze. Przecież to czyste efekciarstwo, w próżni dźwięk się przecież nie rozchodzi. Niestety dalej jest tylko gorzej. Efekciarstwo, nielogiczność fabuły, naiwność, bardzo słaba gra aktorską zdecydowanej większości bohaterów. No i najgorsze, przerażający, mdlący wręcz PATOS i łzawość. Jest mi trudno uwierzyć że ten serial może się naprawdę podobać komuś kto ma więcej niż 16 lat, a już z pewnością nie może się podobać prawdziwemu miłośnikowi sf. Dałem mu ocenę aż 3 punkty. Dlaczego tak wysoka? Ponieważ sam pomysł ogólny nie był zły. Gdyby dano do tego normalnego reżysera, sensowny scenariusz, aktorów z chociażby średnim talentem, to być może dałoby się z tego zrobić znośny serial.

użytkownik usunięty
Rujan

W sadze Star Wars też usłyszysz silniki, wybuchy i wystrzały w przestrzeni kosmicznej. Rozumiem, że kwalifikuje to te filmy jako odpowiednie do lat szesnastu, dobrze interpretuję?

ocenił(a) serial na 3

W zasadzie tak, tyle że star wars to bajka i to oglądasz na luzie, a bg miał ponoć ambicje być czymś więcej.

Rujan

Mój mąż jest wychowany na sf. od wieku 6 lat oglądał sf, nie tylko "Gwiezdne Wojny" ale też klasykę sprzed wielu lat.
Moi teściowie to prawdziwi znawcy i literatury, i filmów/seriali sf.
Ten serial ocenili dosć wysoko. ale przestali oglądać w trakcie 3. sezonu, jednak dwa pierwsze uważają za bardzo dobre.
Ludzie po 50-tce, wyższe wykształcenie.

ocenił(a) serial na 9
Rujan

Miałem się niby odnieść do innej części Twojej wypowiedzi, ale w trakcie pisania naszło mnie pytanie. Zapytam więc.
Jaki inny film lub serial jesteś w stanie nam zaproponować, którego ważnym/częstym elementem byłyby "bitwy w kosmosie", a w którym kwestię dzwięku w próżni rozwiązano lepiej? Nie jestem w stanie sobie nawet wyobrazić jak "lepiej" mogłoby wyglądać. Sam podkład muzyczny? Same głosy pilotów? Cisza? A jeśli już nawet jeden z tych wariantów (lub może jeszcze inny, na który nie wpadłem) to: czy faktycznie podwyższyłoby/bądź choćby nie zaniżyło to wartości produkcji?

ocenił(a) serial na 9
BartosWoodmoon

dobrze powiedziane!!!
pozdrawiam