PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=181823}
8,0 21 tys. ocen
8,0 10 1 21344
4,8 5 krytyków
Battlestar Galactica
powrót do forum serialu Battlestar Galactica

Wreszcie się zdecydowałem na ten serial sprzed dwóch dekad prawie - i miło było na starcie poczuć klimat "gwiezdnych wojen" - choć trochę. Bardzo sprawny i żywiołowy początek w postaci dwuodcinkowej sagi (lub Filmu) która wprowadza nas w "wymyślony" i "fantastyczny" świat - pomijając oczywiście mnóstwo niedoskonałości technologicznych których teraz jesteśmy świadomi ...
Dlatego skupiłem się na pomyśle, historii, wykreowanych bohaterach oraz intrydze która stała się przewodnia. Świetne role głównych bohaterów na początku serialu i niemal w całym pierwszym sezonie - to po prostu gratka dla Fanów "kosmicznych akcji" - ale mnie przykuł do tego filmu wątek "Sharon Bummer Valerii" granej przez Grace Park (znana z Hawaii 5.0) - może aktorsko szału nie ma - ale scenariusz dla tej roli jest "obłędny" a to postać drugoplanowa, żeby nie rzec jeszcze mniej - i aby nie spojlerować - nie pojawia się zbyt często, ale według nie "ratuje całość" i to nie raz. Choćby z tego powodu warto sięgnąć - odkurzyć - to co stare i dobre.
Nie jest to kosmiczna Bajka - jest ciut chwilami irytująca i aż chce się niektóre wątki przewijać bo "ciągle to samo" - lecz pozycja jako całość jest Bardzo Dobra - zaliczając rewelacyjny start - i trochę ospałości na koniec! POLECAM