PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746188}

Belfer

2016 - 2023
7,8 124 tys. ocen
7,8 10 1 124418
5,6 37 krytyków
Belfer
powrót do forum serialu Belfer

Siemaneczko, ostatnio przedstawiłem tu swoją teorię dotyczącą potencjalnego zabójcy - stawiałem na Julkę i myślę, że całkiem przekonująco swoje zdanie uargumentowałem, a temat cieszy się do teraz dużym odzewem. Niestety po 8 odcinku jestem zmuszony zmienić zdanie :C - to nie Julka zabiła. Dlaczego? Ano dlatego, że wszystko na to wskazuje :>.

Julka na 100% miała udział w tym co spotkało Asię. Na 1000% to ją chronił Adrian zabijając tych dwóch przydupasów. Ale to nie ona zabiła. Za szybko stała się oczywistą odpowiedzią, a twórcy zapewniają, że zabójca jest niespodziewany i dopiero w 10 odcinku ma się ujawnić. Na samym początku przyjęliśmy, że za zabójstwo, obcięcie włosów i wiązanie odpowiada jedna i ta sama osoba. Okazuje się, że nie. Wiązanki to sprawka Żaby i tego drugiego, za to włosy to (tak na 90%) sprawka Julki. Pewnie zrobiła to z powodów, które wymieniłem w poprzednim temacie - chciała oszpecić z znienawidzoną koleżankę. I zrobiła to. Ale nie zabiła jej. Ktoś jeszcze musiał potem mieć z Asią styczność i to on/ona zadał cios. Przydupasy powiedziały Adrianowi, że była tam Julka i "bawiła" się z Aśką w fryzjera, a ten pochopnie wysunął wnioski i ich zastrzelił.

Kogo teraz obstawiam? Kluczem może być... Ola i jej olimpiada z polskiego :>. Ten wątek jakby pominięty w rozważaniach może się okazać kluczowy. Jakoś trudno mi wierzyć, że jakąkolwiek dziewczynę może tak przygnębić nawałnica książek do przeczytania. Ludzie twierdzą, że to wstęp do zamknięcia wątku narkotykowego i wyjścia na jaw działań Łukasza i Jowity, ale ja sądzę, że ten wątek zamknie się przy okazji, a sprawa z Olą jest grubsza.

Ola jest od początku osobą dziwną, rozedrganą, wygląda jakby coś ukrywała. Na początku donosi na nauczyciela w-fu i grozi mu na cmentarzu chociaż jak ktoś tu napisał, nie ma zupełnie przesłanek, aby wysnuwać aż tak daleko idące wnioski. Moja teoria sprowadza się do tego, że była na ognisku i ona po prostu wie/widziała kto zabił. I teraz tę osobę chroni. Mogła być to Julka, w końcu wydaje się, że to typowa popularna dziewczyna w klasie, która ma duży posłuch. Ale skoro wykluczam ją jako zabójczynię, to stawiam na kogoś innego. Stawiam na Maćka Dąbrowę! No, bo to Ola na przesłuchaniu mówi, że widziała nie raz jak Maciek i Asia się kłócili, szarpali. Wspomina też o wielu głupich zachowaniach Maćka i jego nieodpowiedzialności oraz impulsywności. Potem Ola wydaje się spokojniejsza jednak w ostatnim odcinku znów jest przestraszona i przygnębiona. Dlaczego? Może dlatego, że właśnie wybudził się Maciek (potem kiedy klasa poszła do niego, jej tam nie było)?

Maciek to osoba, którą mogliśmy podejrzewać na początku, ale potem w większości zdecydowanie odrzuciliśmy jego kandydaturę widząc jego zaangażowanie w szukanie mordercy. Może zbyt pochopnie? Sądzę, że ktokolwiek zabił Asię, nie zrobił tego z premedytacją. Maciek mógł się z nią poszarpać jak zawsze, ale tym razem przesadził. Potem ją puścił nie spodziewając się w jak złym stanie się dziewczyna znajduje. To tłumaczy czemu kiedy znalazł jej ciało bym naprawdę zdruzgotany i zaskoczony. A dalsze poszukiwania Maćka i sprawa z Sebastianem Molendą mogły być nie tyle szukaniem mordercy, a osoby, z którą Asia go zdradzała (o czym mógł nie wiedzieć) i, która zrobiła jej dziecko (o tym nie wiedział na pewno aż Królikowski mu powiedział).

Ale pewnie po 9 odcinku ta teoria też pójdzie do kosza.

levy42

Obejrzałam. Serial ciągnął się jak flaki z olejem, ale finał wynagrodził wszystko..O takim czymś bym w życiu nie pomyśłała. Tu było odwrotnie, wszystkie odcinki trzymały w napięciu,a ostatni niestety przewidywalny. Do tego stopnia przewidywalny,że zaczęłam już na siłę szukać konkretnego motywu u ojca i matki Molendów...

ocenił(a) serial na 9
GarbatySzopPracz

A wątek kiedy na stypie przychodzą po pieniądze do matki Eweliny i ta mówi do niej żeby wzięła je od niego, może od ojca Eweliny?

ocenił(a) serial na 7
madziunia_lug

A kto jest ojcem Eweliny? Wydaje mi się, że nie jest powiedziane.

A Ewelina ma chyba na myśli Molendę.

ocenił(a) serial na 6
GarbatySzopPracz

a ja myślę że do samobójstwa Lesława przyczyniła się Ewelina Była scena gdzie Maciek mówi jej, że Lesław odkrył miejsce zbrodni i ze morderców było wiecej, potem po scenie pobicia Lesława przez ludzi Kuminskiego widzimy ze drzwi od tarasu Lesława otwierają się i scena jest ucięta Zakładając ze Ewelina ma cos wspolnego z zabojstwem Asi, to może poszła do wujka i go zaszantazowała, że jezeli nie przestanie szukać zabójcy ona oskarzy go o molestowanie.

werronikaa

Ciekawa teorią,w ogóle to pominęłam. To by wyjaśniało czemu napisał, że nie jest zboczeńcem.Jesli tak by było, to ma charakter z piekła rodem...

werronikaa

a najprostsze rozwiązanie które brzmi: drzwi się otwierają bo Kumiński z ziomami ich nie zamknął i nie ma to żadnego znaczenia.....?

GarbatySzopPracz

Pewnie masz racje.

Ja tez obstawiam Macka Dabrowe na miejscu numer 1.
Ale mam tez pewna malo prawdopodobna teorie, ktora sie z Wami podziele

Krystian.

Zauwazyliscie jak sie przystawia do Eweliny.. jaki to jest zakochany po uszy? Moze wczesniej byl tak samo zakochany w Asce? (on w Asce, a Ewelina w Macku to sie towarzycho dobralo)
Nie mogl zniesc tego ze ona go nie dostrzega, az owej feralnej nocy cos w nim peklo i uderzyl.
I zabral kosmyk wlosow na pamiatke.

Nawet jak znajduja cialo on jest jakis dziwnie spokojny...

ocenił(a) serial na 9
Vojtala

Myślę, że ma to sens i to wielce prawdopodobny scenariusz. Wszystko się zgadza: niespodziewany morderca zabija z miłości. Pytanie czy był obecny przy torturach? Jeśli tak to czemu temu nie zapobiegł skoro niby taki zakochany? I potem dopadł Aśka taką skatowaną w lesie i dobił?

barton9

Wiesz jak to z tymi milosciami bywa.. moze w jego przypadku to juz nie byla "milosc czysta i prawdziwa" a jakis rodzaj obledu? Moze jak uslyszal ze Aska sie puszcza z Molenda to wtedy z milosci plynnie przeszedl do nienawisci?

ocenił(a) serial na 7
GarbatySzopPracz

W drugim odcinku jest scena na pogrzebie Asi, w której z perspektywy grobu widać jak trzy osoby rzucają ziemią do wykopanego dołu. Są to Jowita, Julka i Ewelina, wydaje mi się że pokazanie akurat ich i kolejność w jakiej to robiły nie była tu przypadkowa. Pierwsza Jowita, która nie kryła się z niechęcią do Walewskiej, podrzucała jej groźby, ukradła wisiorek z szafki, prawdopodobnie też dała jej tabletki, można odnieść wrażenie że nienawidziła jej idealności i nakręcała falę nienawiści wśród innych. Druga Julka - jej motywy są znane, na pewno była na ognisku i na pewno brała udział w znęcaniu się czy obcięciu włosów Asi (warto zwrócić uwagę, że rzucając ziemię poprawia sobie włosy). Jednak to nie Julka spowodowała śmierć Walewskiej i wszyscy o tym wiemy, to byłoby za proste. Trzecia podchodzi Ewelina, która z kamienną twarzą rzuca ziemią i kończy ujęcie "zamykając oczy Asi" ;) Ona bezpośrednio spowodowała śmierć Walewskiej, ale nie było jej na ognisku (nawet nie drgnęła w trakcie dyktanda). Pozostaje jedynie pytanie dlaczego ją uderzyła - myślę że nie chciała zabić. Co tak naprawdę było jej motywem. Sama zazdrość mnie nie przekonuje musi być coś jeszcze, kryje tajemnicę, którą niestety poznamy dopiero w ostatnim odcinku.

ocenił(a) serial na 7
riseofthesun

O kurde. Szacun za dostrzeżenie. Ma to ręce nogi i głębszy sens. Tylko czy to nie przypadek..

riseofthesun

a ja mysle, ze zabil Zawadzki. Nie widzialam, przysiegam - ani jednego wpisu, ktory rzucalby na niego cien podejrzen. W glowie pojawiaja sie mozliwe motywy, ale bardzo rozmyte. Nie wiadomo na jakie kino tak naprawde stawiaja tworcy - moze "Belfer" okaze sie byc filmem/thrillerem psychologicznym na najwyzszym poziomie, gdzie glowny bohater prowadzi sledztwo by finalnie skonfrontowac sie sam z soba przed lustrem? (Nieproszeni goscie, Memento, troche Fight Club). Ta mysl zatlila mi sie w glowie przy okazji snu - koszmaru z Asia, kiedy ta rzekla: "Nie mozesz mnie juz uratowac" i wtedy z jej brzucha zaczela sie saczyc krew. Jak sporo scen, te mozna by interpretowac dwojako, ale kurcze - tworcy zakladaja, ze widz tegoz serialu bedzie inteligentny/domyslny i z biegiem akcji zacznie wykluczac z miejsca ludzi, ktorzy sa zbyt oczywisci, bo sa rzucane na nich podejrzenia. To by bylo cos. Wtedy zdjecie promocyjne i sam tytul serialu mialby sens - Belfer ma wydzwiek pejoratywny, to okreslenie obrazliwe dla nauczyciela i wydaje mi sie, ze tytul mogl wziac sie nie tylko z racji takowego okreslenia wobec Pawla przez ktoras z postaci, rzuconego od tak. Moze wyparl ten fakt, moze amnezja, moze rozdwojenie jazni, nie wiem - ale bylabym ukontentowana takim zakonczeniem :)

whatifwhat

Jak można spoilerować filmy w innym wątku?! Trzeba było zaznaczyć swoją wypowiedź jako spoiler!!
Nie widziałam filmów, które wymieniłeś, ale, że sporo oglądam starych filmów to miałam szanse je obejrzeć. Także dziękuję ci w imieniu swoim, jak i tych którzy ich też nie widzieli, że nam spartoliłeś fabułkę!

Kasica78

najgorzeej, z calego serca przepraszam, naprawde! To przewinienie wynikalo chyba z godziny, w ktorej pisalam ten post. Sama nie dzierze ludzi, ktorzy nie wpadaja na pomysl zaznaczenia spojleru, nie wiem co we mnie wstapilo. Jeszcze raz bardzo, bardzo sorry ;c

ocenił(a) serial na 9
riseofthesun

Miłość. Ewelina kieruje miłość. Ile razu w trakcie sezonu nachalnie narzucała się Macikowi? Jaka była jej pierwsza reakcji gdy dowiedziała sie o śmierć koleżanki? Jaka była jej reakcja gdy zaginą Maciek? W zasadzie właśnie taką reakcji powinna mieć po śmierć najlepszej przyjaciółki.

Która dziewczyna odrzucała by zaloty Krysiana, który zawsze przy nie j jest, chociażby go odrzuciła 30 razy.

Kiedy Maciek trafia na posterunek w roli głównego podejrzanego, to z łzami w oczach kieruje podejrzenia na Wfiste, który jej podpadł bo sie do nie nie zalecał.

Ona dla Macika by zabiła.

ocenił(a) serial na 7
bytrek

Przez zazdrość rozumiałem min. innymi miłość i ok to jest oczywiste. Ale dlaczego ją uderzyła skoro i tak wiedziała, że Asia chce z nim zerwać? Wiedziała, że będzie miała go już tylko dla siebie, a to była jej przyjaciółka, więc po co to wszystko? Bo skrzywdziła Maćka? Nie wydaje mi się, klucz to wejść Ewelinie do głowy i nie wiem czy przypadkiem nie stara się tego przekazać niepełnosprawny Kuba prosząc o otwarcie soku.

ocenił(a) serial na 9
riseofthesun

Ewelina był córką Molędy. Dowiedziała się o jej romansie i to przebrało miarkę.
Była córką nie ślubną, która pochodzi z dawnego romansu starego Molędy z matką Eweliny. Do tej pory historia Jej Ojca nie była przedstawiona. Ewelina w 9 odcinku mówi do matki, że zawsze może zwróć się o pomoc do wiesz kogo. Kto im w takiej sytuacji może pomóc?

bytrek

na ojca Eweliny bardziej pasowałby Kumiński

tajczyk

tez pomyslalam o tym, ze osoba, do ktorej moglaby sie zwrocic matka Eweliny jest Molenda - jej ojciec. Wczoraj urodzila mi sie jeszcze jedna mysl - zabojczy cios zadala wlasnie matka Eweliny, jedyna osoba, ktorej watek nie zostal poglebiony. Moze nadal kocha Molende - a ten mial z nia romans i odrzucil, przy czym ta musiala zostac z dzieckiem sama, w akcie zemsty postanowila rozprawic sie z Asia - jego mlodociana miloscia, ewentualnie miala swiadomosc, ze Aska jest w ciazy i chciala, zeby poronila, a smierc byla przykrym wypadkiem. Cos na zasadzie - kolejna, ktorej zrobil dziecko, kolejna, ktora czeka samotne macierzynstwo + mogla wiedziec o uczuciach corki wzgledem Macka, takze motyw mogl byc wypadkowa tych dwoch kwestii.

ocenił(a) serial na 9
GarbatySzopPracz

Bukmacherzy typują Eweline

GarbatySzopPracz

Powiedzcie mi, co takiego dostrzegł Paweł i pani profesor na nagraniu z dyktanda? Proszę i dziękuję.

ocenił(a) serial na 7
rambusia

Julkę zamurowało.

rambusia

Julka zareagowała na słowa "to były tylko żarty", zresztą całe dyktando było tak ułożone, żeby wywołać reakcję, bo było o ognisku w lesie, a Paweł się słusznie domyślił, że Kuba powtarza to co usłyszał gdzieś - prawdopodobnie na ognisku i skoro Kuba zaprowadził ich do szatni klasy brata Krystiana to zrobił mały test kogo te słowa poruszą

ocenił(a) serial na 9
Marie_

ja zwrócił bym uwagę, na jakie dwie osoby kieruje w pierwszej chwili swoje spojrzenia Kulka. Są to Ewelina i siedząca obok koleżanka

bytrek

może się rozgląda, czy ktoś na nią patrzy?

ocenił(a) serial na 8
Marie_

A dla mnie dziwna jest reakcja całej reszty klasy. Chyba sporo z tych osób było na tym ognisku, tak? To dyktando było mega oczywiste, w sensie, że łatwo złapać aluzje I skapnac się, że chodzi o tamte wydarzenia, w których brali udział. Już nawet bez znaczenia czy ktoś z nich zabił czy nie. Ale sam fakt, że dyktando odnosi się do tamtych wydarzeń. A całą klasa co? Nosy w kartki? To dopiero dziwne I podejrzane

PsychopatycznoOdwetowa

właśnie nie wiemy kto był na tym ognisku, czy było klasowe, czy Aśka tam była zaproszona czy przypadkiem tam zawędrowała, albo ten z kim była umówiona (mówi o tym Grzegorzowi) ją tam zaprowadził, itd.....
w sumie to mnie to ognisko nawet umknęło w trakcie oglądania i dowiaduję się o nim od Was na forum, także... :P

GarbatySzopPracz

JULKA
W odc. nr 9 w scenie dyktanda reżyser sugeruje, że zabójcą jest Julka.
W odc. nr 8 były również podobne sugestie.
Czyli pewne jest, że jeśli nie zabiła, to widziała kto zabił lub wie kto zabił, ale skoro tak zareagowała na słowa "To były tylko żarty" tzn że raczej tam była

EWELINA
Jej reakcja w barze gdy przyszedł Krystian na stwierdzenie że Asię zabiła nie jedna osoba sugeruje, że ona Wie kto zabił, a zdziwienie sugeruje nawet, że ona jest przekonana że zabiła jedna osoba a idąc dalej jej zachowanie świadczy, że ona coś Wie. Zabiła ona lub ten młody Dąbrowa. Ale po co Dąbrowa chciał sobie rujnować życie zabijając w lesie geja. Nie wywiózł go tam dla zabawy. Zabił Asię, a potem chciał zabić siwego i myślał że wskaże mordercę i sąd go ułaskawi bo działał w stanie wzbużenia?

(Nie kojarzę dokładnie, ale czy nie było sceny gdy Ewelina i Maciek byli w jednym pokoju i on się do niej przywalał lub na odwrót a druga strona zrobiła zlewkę? Niby teraz jest wielka miłość, ale coś takiego chyba było. Albo to była scena z Eweliną i Krystianem)

ocenił(a) serial na 6
damprz

To był Krystian.

gothblack

A nie było sceny w której Ewelina się przystawiała do Maćka w jego pokoju, a on ją zlał.
To było chyba w tym odcinku gdy poszedł ubić geja w lesie
Jeszcze rozpaczał, bawił się spluwą, ona przyszła zobaczyć co u niego, jak sobie radzi.
Tak więc on nie zabił tylko Ewelina.

Ale poszła reżyserska sugestia że to Ewelina bo w jej rozmowie z Krystianem mega się zdziwiła że wszyscy twierdzą, że morderców było kilku. No, ale to by było za proste.

Jak dla mnie zabiła Ewelina a Julka to widziała i widział to też niepełnosprawny Kuba. Na pewno byli też Shreki i Kijany bo się przyznali. Może to jakaś czarna msza była po prostu.

ocenił(a) serial na 6
damprz

A czekaj masz rację mnie się pomyliło z tym, że Ewelina zlała Krystiana, a nie odwrotnie .....o tym zapomniałem.Może to i Ewelina ale za bardzo układa się to w całość i jeśli ma być zaskoczenie to może to być ktoś inny.Ja już po pierwszym odcinku obstawiałem niepełnosprawnego i cały czas się tego trzymam.
W 9 odcinku dwukrotnie była scena z otwieraniem soku i uwaga Krystiana, że lepiej to zrobić bo wpadnie w szał.Tak mi się wydaje, że te sceny to nie był przypadek no, ale wszystko się okaże w niedzielę.

gothblack

Niepełnosprawny Kuba zabił Asię?
Może nie chciała mu soku otworzyć i później w trakcie poszukiwań mordercy ginie pół Dobrowic
Hehe no bez jaj

Jak dla mnie Kuba może wiedzieć kto zabił i Belfer o tym chyba wie więc powinien zebrać całe miasto na rynku a Kuba po prostu wskaże mordercę

Ciekawi trochę postać tej kujonki i tego Krystiana, ale nie mogli zrobić serialu w którym ciągle gra tylko Ewelina

KTO W OGÓLE BYŁ NA TYM OGNISKU?

damprz

ja myslę że na ognisku byli tylko Julka i tamci dwaj dresiarze. to było ognisko zaplanowane tylko po to żeby zwabic asię i ja nastraszyć z zemsty że sypiała z ojcem julki. ewentualnie mógł być tam jasiek, ale nikogo więcej.

ocenił(a) serial na 7
briela

ale czekaj czekaj
przecież Julka myślała, że oni byli razem z Kusiem w Kaliningradzie, czyli nie mogła ich tam widzieć, ani ich prosić o ewentualną pomoc ani nic z tych rzeczy
ścieżki Julki oraz panów Shreka i Kijany nie mogły zbiec się w trakcie trwania feralnej nocy
tzn. oni mogli ją widzieć, ona ich nie
czyli wszystko wskazuje na nią, ale to na pewno nie Julka

ocenił(a) serial na 7
Kasiek_haz

Julka nie myślała, że byli z Kusiem. Wiedziała, że nie byli. To była podpucha.

ocenił(a) serial na 9
damprz

problem w tym, ze zaraz po tym sławnym ognisku, była jeszcze scena jak chłopcy sobie opowiadają jak to ktoś spił Yogiego, obcięli mu włosy, zrobili tak ze się zlał w portki i wszystko nakręcili. To tez się działo na ognisku?
Po tym wszystkim Yogi miał sie nie pokazać na rozpoczęciu roku..
Ktos coś kojarzy? ma to jakiś związek z włosami Aśki?

ocenił(a) serial na 7
alja9

To trochę wygląda, jakby były dwie imprezy: ognisko i jakaś domówka.

ocenił(a) serial na 10
GarbatySzopPracz

Nie wiem czy ktoś już wysunął taką teorię co do zabójcy, bo nie chciało mi się wszystkiego czytać, ale moja jest następująca :

Stawiam, że to jest Ewelina. Na stypie w rozmowie z matką sugerowała żeby pożyczyła pieniądze wiadomo od kogo. Od kogo? Nie znamy jej ojca, możliwe, że jest nim Grzegorz Molenda i co to oznacza? Że Asia Walewska "sypiała" z jej ojcem i było w związku z chłopakiem, którego Ewelina kochała. Motyw w tym wypadku jest oczywisty. Poza tym w rozmowie z tym swoim kolegą z klasy miała dziwny wyraz twarzy gdy wspomniał, że zabójca Walewskiej jest wciąż na wolności. Przypadeq?
Poza tym samobójstwo Lesława... Czy zrobił to tylko przez wydarzenia zapoczątkowane zabójstwem kumpli Kusia? Może Ewelina do niego przyszła i powiedziała mu prawdę o Walewskiej, że ona ją zabiła. I w tym wypadku z jednej strony Lesław wiedziałby ktośjest zabójcą, ale nie mógłby tego ujawnić Pawłowi, bo wsypałby własną siostrzenicę. A czuł się moralnie zobowiązany do pomocy Pawłowi i samobójstwo chyba było jedyną "drogą" ucieczki dla niego.

bravewarrior

To jednak nie może być Ewelina. W którymś z początkowych odcinków jest mowa, że tego wieczoru co zginęła Asia, Maciek naprawiał Ewelinie komputer i ona z nim była w domu.

Kasica78

W pierwszej scenie serialu Krystian opowiada jak było na imprezie. Więc Ewelina na szybko wymyśliła alibi.
Ewentualnie może mówić tylko o filmiku, który widział w necie, że na imprezie pochlał Jasiek z kolegami (na kanapie więc raczej nie na ognisku)

bravewarrior

Odnośnie Lesława
Ewentualnie mógłby powiedzieć "A gdyby tak wyjechać w Bieszczady?" i zniknąć jeśli bał się "Kumityla"
O co chodzi z tym "zboczeńcem"...

Było wielkie halo że nikt nie wie kto zabił aż do 10. odcinka. Aktorzy nie wiedzieli itd.
Reżyser sugeruje Julkę w 8 i 9 odcinku, ale sugeruje też Ewelinę tylko w mniej oczywisty sposób.
Reżyser ma publikę za tak tępą że 99% ludzi po dyktandzie uzna Julkę za zabójcę i nikt nie kapnie się że to Ewelina?
Ale jeśli to Ewelina jak twierdzi pół forum to będzie to słabe.
Tak więc coś może się jeszcze wydarzyć.

Jest w ogóle znana pełna lista uczniów z ogniska?

ocenił(a) serial na 10
damprz

No w sumie po dwugodzinnej refleksji coraz więcej wątpliwości się pojawia co do mojej teorii xd Kuś zabił kumpli co może sugerować, że chronił trzecią osobę zamieszaną w sprawę, czy chroniłby Ewelinę? Raczej nie, chyba że by wiedział że była przyrodnią siostrą "Julki" co jest mało prawdopodobne. Jeśli tak patrzeć na sprawę to mordercą może być Julka albo jej matka, ale czy to nie byłoby zbyt przewidywalne? W sumie gdyby Julka poprosiła kumpli Kusia o pomoc to oni by jej nie odmówili, bo wiedzieliby, że to dziewczyna Adriana i jej udział w zabójstwie wydaje się bardzo logiczny. Ale znowu byłoby to rozwiązanie bez wielkiego zdziwienia na końcu, jak to np. bywało w kryminałach A. Christie.

bravewarrior

Pamiętaj, że Shrek i Kijana powiedzieli Kusiowi to, co sami mogli wiedzieć. Nie musi to się pokrywać z tym jak było naprawdę. Julka mogła ich przecież wynająć, żeby złapali Asię w lesie, przywiązali ją i sobie poszli kiedy Julka z nią będzie gadała. Chłopaki to robią i sobie idą, dziewczyny zostają same. Julka wrzeszczy na Asię, obcina jej włosy - i tyle, zostawia ją żywą i sobie idzie. A wtedy pojawia się ktoś trzeci - kto zabija Asię z sobie znanych powodów....

A Shrek i Kijana gdy dowiadują się o śmierci Walewskiej - uważają, że to Julka, bo przecież tylko ten fragment znają, nie wiedzą nic o pojawieniu się tej nowej osoby...I mówia to Kusiowi, tzn. że zabiła Julka a ten ich rozwala bo chce ją chronić...

ocenił(a) serial na 9
GarbatySzopPracz

Kogo rzeczy spalił Paweł na początku 9 odcinka? Obejrzałam wczoraj pod rząd 7 odcinków i się pogubiłam chyba troszkę. :D

Inimi

swoje, te w których był jak zabierali Shreka i Kijanę i potem ich przesłuchiwali, tak od wypadku jakby coś na nich było i mogło wskazać na jego udział w ich zabójstwie

Inimi

Swoje po zajściu w fabryce.

ocenił(a) serial na 9
illpadrino

@Marie_ i @illpadrino Dziękuję. :)

ocenił(a) serial na 7
illpadrino

Tylko tak trochę słabo je spalił.
I wyrzucił telefon w całości, zamiast np. rozebrać na części, poskakać po nich i dopiero wyrzucić do wody.

ocenił(a) serial na 7
GarbatySzopPracz

Dobra, a co z wisiorkiem "D"?
Był tylko po to, by w początkowych odcinkach rzucić podejrzenia na wuefistę i tyle? Zapomniano?

ocenił(a) serial na 8
Kasiek_haz

Wcześniej gdzieś w dyskusji wspomniano że to Molenda :) W jednym z odcinków Asia mówi na niego Dyziek :)