PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=746188}

Belfer

2016 - 2023
7,8 123 tys. ocen
7,8 10 1 123439
5,5 31 krytyków
Belfer
powrót do forum serialu Belfer

papierosy

ocenił(a) serial na 8

Też macie wrażenie, że palenie paierosów to temat przewodni tego serialu? Jak na razie nie ma tam chyba osoby niepalącej...

ocenił(a) serial na 9
Lassar71

Napiszę tyle. A czy ktoś zajrzał do szkół podczas przerw? No właśnie. Palenie to swoisty syndrom źle rozumianej wolności, którą się próbuje. W wczesniejszym wieku, by ukazać już swoją dorosłość, w późniejszym, by zrobić coś z emocjami. w tym filmie z reguły palą chwilę i połowę wyrzucają. Zresztą w którymś odcinku Ewa zwraca się do Pawła słowami: "na co dzień nie palę, ale..." także uważam ten wątek za bardzo Polski i bardzo realistyczny zwłaszcza wśród wieku przypadającego na szkołę średnią

ocenił(a) serial na 5
Caroline_0

W korporacjach managerowie zwracają uwagę na osoby palące, zwłaszcza na nowych pracowników, którzy nie ukrywają palenia, często też padają pytania jak do jakiegoś dziecka czy ucznia: ty palisz? Od kiedy palisz? Ja przestałem, ja próbowałem, ale nie zacząłem... Jak po nerwowej sytuacji ktoś zaraz wychodzi na dymka, to chyba nie muszę mówić jak to jest odbierane....

ocenił(a) serial na 7
Lassar71

bo palenie jest super, tylko wyszło z mody:D

ocenił(a) serial na 9
Lassar71

kryptoreklama xD trudno się z tym nie zgodzić xD

Lassar71

prawie odpalali papierosa od papierosa, sceny w sali lekcyjnej to chyba jedyne, w których nikt nie palił.
bardzo mnie to raziło.
zresztą mam wrażenie, że obecnie palenie wyszło z mody, w miejscach publicznych jest zakaz, a małolaty raczej chodzą z e-papierosam jeśli już coś.
latami 80-tymi powiało.

ocenił(a) serial na 7
Lassar71

o tym samym pomyślałem. Ja po Mad Men zacząłem codziennie pić :)

ocenił(a) serial na 8
gitarnikjeden

Miałem napisać o Madmen. Przecież tam ciągle jarają bo to lata 60te. No i chlanie ;)
Ja często kupowalem whisky w biedronce i piłem pod serial. Najlepszy serial ever :/

ocenił(a) serial na 5
Wojtulek

Był jednym z lepszych polskich seriali, ale tylko w I sezonie. A palenie papierosów teraz nie jest nawet modne.

ocenił(a) serial na 8
Wojtulek

sam?

ocenił(a) serial na 10
Lassar71

Nie pali chyba oficer CBŚ i ten policjant co pomaga Pawlowi;-)

ocenił(a) serial na 7
Lassar71

Glina. Papieros za papierosem moi drodzy.

Lassar71

Zapewne koncerny produkujący papierosy łożą (nieoficjalnie oczywiście) nie małą kasę, żeby postacie były palące...

ocenił(a) serial na 8
Lassar71

motyw przewodni że belfer załatwi wszystko

Lassar71

w Glina to dopiero jarali, w zasadzie jednego od drugiego odpalali. Podejrzewam ze na planie Gliny Radziwill zarazil tym nalogiem Macieja i ten przeniosl to do Belfra ;)

ocenił(a) serial na 6
Lassar71

O ile fajki w kinie - szczególnie kiedyś, podchodziły niemal pod kreowanie postaci, to jaranie do laptopa jest już dość komiczne. Kto w ogóle tak robi? No chyba, że w cudzym mieszkaniu, jak u belfra... Skądinąd te e-paperosy u młodzieży też są zabawne.

PS. Też sony się mocno w tym serialu promuje, są nawet laptopy Sony Vaio, których już od paru lat nie sprzedają.

ocenił(a) serial na 8
Lassar71

Lol takie rzeczy muszą wyłapywać chyba osoby nie palące wyczulone na smród papierochów bo ja szczerze to kompletnie nie zauważyłem żeby ktoś tam poza Kusiem (Który robi to w sposób teatralny i w przypadku którego fajki to wręcz nieodłączny rekwizyt postaci ) tam palił. A teraz jak się nad tym zastanowiłem ta faktycznie palą tam chyba wszyscy ale przez to też że jest to tak powrzechne że kompletnie nie przykuwa to mojej uwagi nie nie zwracam jej ku temu aspektowi. Teraz przez twój temat pewnie już zaczne xD Kuriozalna sytuacja :D

ocenił(a) serial na 8
mordarg

To prawda że niepaląca i uczulona :) Ale uwagę zwróciłem ze względu na to, że te sceny się "nie zgadzały". Tzn większość aktorów chyba była niepaląca i robiła to w sposób mocno rzucający się w oczy - naprawdę nienaturalnie. W pewnym momencie, jak akcja właściwa przygasała, te sceny z odpalaniem papierosów strasznie mnie irytowały. Podobie jak przekleństwa w drugiej serii, pseudodorosłe zachowania licealistów - takie to sztuczne, że nie mogę się zmusić do zobaczenia trzeciego odcinka...

Lassar71

Myślę, że koncerny tytoniowe wykładają pod stałem kasę, żeby w serialach się paliło na potęgę...

ocenił(a) serial na 7
Lassar71

Jest sporo niepalacych . np nauczycielka Mirska.

ocenił(a) serial na 8
Lassar71

Dobre odwzorowanie dzieciaków z szkół średnich, może powinno być trochę więcej e-petów bo one teraz trochę wypychają zwykłe. Ja dwa lata temu kończyłem szkołę średnią i właśnie tyle osób paliło czyt. prawie wszyscy. Jedyne co mnie dziwiło to palenie w szkołach, a dokładniej pokojach nauczycielskich bo tam jest trochę większa restrykcja, no i nie wiem jak to jest na komisariatach czy też tak w pomieszczeniach kopcą. I z tego co się orientuję to jak już ktoś pali to zazwyczaj wychodzi na balkon albo na zewnątrz domu, jednak mało kto to chce, żeby śmierdziało wszystko w chacie petami. Sam nie pale od dwóch miesięcy, najdłuższy okres od 7 lat i było mi ciężko nie wyjść na ćmika w czasie tego serialu.

Lassar71

Też to zauważyłem z czasem było to trochę irytujące. Po pewnym czasie nawet porównałem to do scen palenia z "Peaky Blinders" ale tam to inna sytuacja. Ludzie Palili bo to byla ich jedyna przyjemność z życia (no poza whisky).

ocenił(a) serial na 8
Lassar71

Malwina Buss ma 26 lat i straszny głos starej kobiety, przepitej i palącej trzy paczki papierosów dziennie, po prostu przerażający.

Lassar71

Haha mam oczywiście takie same przemyślenia odnośnie i Belfra i Watahy, trochę nawet wkurzające -,-

ocenił(a) serial na 9
Lassar71

Tam było lokowanie produktu, może o papierosy chodziło bo nic innego nie widać.

ocenił(a) serial na 9
Lassar71

a Ja zauważyłem, że danie które zawsze wychodzi na pierwszy plan to kanapki :D