PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10053395}

Breslau

2025 -
6,7 6,5 tys. ocen
6,7 10 1 6465
6,2 6 krytyków
Breslau
powrót do forum serialu Breslau

Moze ktos jest zorientowany w mundurach SS i powie co oznacza symbol na prawej patce Obersturmbanfuhrera. Taka jakaś dziwna rzymska trójka obrócona na bok. Powinien być tam symbol SS, a na lewej znak stopnia. Ta lewa jest jak nalezy ale jeszcze nigdy nie spotkałem się z symbolem takim jak na tej prawej..

HansStedtke

...dziwna sprawa

HansStedtke

To po prostu oznaczenie sztabu podrejonu SS (SS-Abschnitte) w którym pracował dany jegomość. W tym przypadku był to prawdopodobnie 3 podrejon dystryktu w którym znajdował się Wrocław.
Po wielu reorganizacjach SS tego typu oznaczenia praktycznie znikneły. Dlatego się tego praktycznie nie widuje w filmach czy dokumentach o IIwś.

ocenił(a) serial na 5
Amrod

Wielkie dzieki. Trudno cos znależć w sieci na ten temat. Znalazłem niezbyt jasne info, ze mógł to być nr jednostki lub korpusu. Niemcy czesto zmieniali różne oznaczenia na mundurach i troche trudno sie "połapać". Dzięki za informację i pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 5
Amrod

Zauważyłem też, że zastrzelony pod palarnia opium hauptsturmführer (kapitan) ma na mundurze odznaki sturmbannführera (major).

HansStedtke

Tak, jak napisał Amrod, rzymska III to numer Abschnittu, do sztabu którego oficer należał. I oczywiście popełniono tu błąd, bo Abschnitt III to Berlin-Stieglitz, we Wrocławiu powinno być VI. :) Jeśli zaś chodzi o same patki, to Allgemeine-SS miała cały czas na lewej patce właśnie numer jednostki, której, lub sztabu której klient był członkiem, ewentualnie z dodatkowymi symbolami oznaczającymi np. jednostkę zmotoryzowaną czy kawalerię. Znane z filmów runy SS wprowadzono początkowo dla trzech uzbrojonych pułków SS-VT i występowały one w połączeniu z numerem pułku (SS1, SS2, SS3). Znane i lubiane runy SS charakterystyczne są dla uzbrojonej Waffen-SS powstałej cca 1940, więc ich obecność na czarnym mundurze Allgemeine-SS zasadniczo nie ma racji bytu, zwłaszcza że był on mundur obowiązujący do 1937 roku, poczym zastąpiono go podobnego kroju mundurem szarym (poza niepełnoetatowymi rezerwistami).

ocenił(a) serial na 5
Jeembo

Dzięki! Pozdrawiam.