PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=810557}

Bridgertonowie

Bridgerton
2020 -
6,9 52 tys. ocen
6,9 10 1 51536
5,8 16 krytyków
Bridgertonowie
powrót do forum serialu Bridgertonowie

Ciekawe realia

ocenił(a) serial na 1

Pewnie zaraz jakieś lewackie gibazjalistyki zarzucą mi rasizm, ale nie ot to chodzi w moim poście. Zastanawiam się tylko, skoro tu są czarne królowe,książęta i lordowie, to mniemam, że całość społeczeństwa jest taka "urozmaicona". Również np żołnierze i marynarze, którzy potem kolonizują cały świat i np łapią w Afryce niewolników, wśród tubylców, wśród których jak mniemam są też biali i Azjaci, a nie tylko murzyni? Ciekawy świat :D Czarny właściciel plantacji niewolników :)

ocenił(a) serial na 5
januszczw

Tak dla ciekawostki. Niewolników z Afryki sprzedawali własni rodacy. Na miejscu łapali swoich sąsiadów i sprzedawali białym. To z historii. Natomiast serial jest umieszczony w świecie, w którym jest równość rasowa. Domyślam się,że Anglicy piorą się nadal z Napoleonem, ale ich kolonizacja nie jest tak bezwzględna w serialu jak była w historii. Trzeba przyjąć koncepcje twórców bo to wymyśleni bohaterowie książek. A historia to już zupełnie co innego. Jednak trzeba zachować umiar po obu stronach. Ja np wyraziłam niezadowolenie propozycjami fanów hinduskiej aktorki do roli Kate, ukochanej Anthonego. Zostałam nazwana rasistką. A ona mi nie nie podobała tylko z urody, nie koloru skóry. Chociaż mimo wszystko Kate z ciemniejsza karnacja nie pasuje. Aktor do roli księcia też mi wizualnie nie pasował. Ale przyjmując konwencję świata w serialu zaakceptowałam to. Radził sobie urokiem bo już gra nie bardzo.

januszczw

Dziewczyny proszę, nie odpisujcie trollom. Skoro admini forum sobie z nimi i rasizmem nie radzą, same zareagujmy.
Najlepiej nie przez dyskusję, z góry skazaną na jałową, a tekst podobny do tego (lub jego skopiowanie) i zgłaszanie komentarzy o wydźwięku rasistowskim poprzez funkcję "Zgłoś Nadużycie".

https://www.filmweb.pl/serial/Bridgertonowie-2020-810557/discussion/Trolie+i+ras izm+-+mam+do%C5%9B%C4%87,3210202