PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=810557}

Bridgertonowie

Bridgerton
2020 -
6,9 52 tys. ocen
6,9 10 1 51536
5,8 16 krytyków
Bridgertonowie
powrót do forum serialu Bridgertonowie

Film dla tych, którym nie przeszkadza, że tematem przewodnim są rozważania dotyczące poszukiwania męża i wyboru sukni na bal ( ale głownie poszukiwań męża:) )
Oglądaliśmy ( w rożnych odsłonach) "Dume i uprzedzenie" - po co kolejny taki sam film/serial?
Film do kawy z koleżanką ( można w międzyczasie pogadać i czasem rzucić okiem na ekran).

Nie rozumiem po co Netflix wszędzie wciska czarnoskórych aktorów- serial o angielskiej arystokracji a tam co drugi szlachcic jest ciemnoskóry! Połowa społeczeństwa niewiele wie o historii a tego typu zabiegi niestety nie przekazują faktów. Szkoda, bo przemycane w fabule elementy z historii są dla niektórych jedynym źródłem wiedzy o przeszłosci. Tu wprowadza sie widza w błąd!

Raczej nie będę wyczekiwała drugiego sezonu, bo już nasyciłam się balami, sukniami, rozmyślaniem nad kandydatami do ręki i minami w stylu chciałabym ale nie wypada, chciałbym ale jestem honorowy i dotrzymam obietnicy danej obcemu facetowi, który mnie tylko spłodził.

MoSzan

Dziwnie serial oglądałaś skoro nie wiesz skąd się w nim wzięła czarnoskóra arystokracja... bo jest to w nim całkiem przystępnie wytłumaczone.

To jest świadoma campowo-popartowa zabawa konwencją, to nie jest dokument, tylko luźna ekranizacja kostiumowego-romansidła, z gatunku Historia Alternatywna

("Alternate history has been seen as a subgenre of literary fiction, science fiction, or historical fiction; alternate history works may use tropes from any or all of these genres." https://en.wikipedia.org/wiki/Alternate_history )

Typowy produkt rozrywkowy, lukrowana, przerysowana bajka dla dorosłych kobiet by sobie właśnie odpoczęły po ciężkim dniu, (może być i przy wspomnianej kawie z koleżanką).

Od edukowania są programy edukacyjne, dokumenty, szkoły, wykłady, podręczniki etc. Zresztą, naprawdę nie sądzę, by ktokolwiek próbował się na poważnie kształcić za pomocą komercyjnej telewizji rozrywkowej.
Odpowiedz

ocenił(a) serial na 5
Rejka

Rejka...wiem skąd się wzięła czarna królowa i czarni hrabiowie - nie mam problemów ze zrozumieniem oglądanych treści. Tylko nie wiem po co taki zabieg. To nie jest historia alternatywna- tylko opowieść osadzona "w konkretnych czasach" a jako taka powinna zachowywać realia ( przyjemniej te podstawowe) . Tak jak napisałam- niestety nasze ( i nie tylko nasze) społeczeństwo uczy się coraz mniej, wie coraz mniej ( polecam program "matura to bzdura") - a część ( znaczną) posiadanej wiedzy czerpie właśnie z takich filmów. Wmawianie im, że czarnoskórzy byli w Anglii hrabiami i mieli przywileje wprowadza tych ludzi w błąd. Nastoletnie Amerykanki zapewne w to uwierzą i przyjmą za pewnik, może nasze dziewczyny też. Zgadzam się, że od edukowania są filmy dokumentalne, ale dobrze wiemy, że znaczna część społeczeństwa ich nie ogląda ( tak jak nie czyta ksiązek i nie chodzi do kina itp). Nie chodzi o to, by Netflix edukował i moralizował ale niech nie ogłupia! Pozdrawiam.

MoSzan

Serial jak najbardziej jest z gatunku Historia Alternatywna :p

"Genre: Alternative history, Regency romance, Period drama" https://en.wikipedia.org/wiki/Bridgerton

A co do ewentualnej młodzieży którą mogłoby cokolwiek w nim konfundować... ale do szkoły chyba chodzą/chodzili? :p
No to tam im powinni wszystko wytłumaczyć w razie wątpliwości i po problemie :p

ocenił(a) serial na 5
Rejka

Do szkoły chodzili, a i owszem a czego sie nauczyli...polecam "matura to bzdura"- nie wiedzą kto to Mickiewicz i gdzie leży Francja. Dalej uwazasz, że wiedzą, że kiedyś czarnoskóry człowiek nie miał żadnych praw?

MoSzan

Rejka wymaga żeby przed obejrzeniem czegokolwiek widz przeczytał wszystkie możliwe opisy danego filmu/serialu w każdej bazie filmowej na świecie :)

A jak nie doczytałeś tego na stronie azerbejdżańskiego instytutu kinematografii w zakładce o zamknięciu kina w Naftalanie, to znaczy że jesteś debilem i nie można tracić czasu na dyskusje z Tobą

Jak gdziekolwiek jest napisane że to historia alternatywna, to oznacza że nie masz prawa komentować tego dzieła w żaden sposób.

A dlaczego? Bo nie :)

ocenił(a) serial na 5
Xenonek

No dokładnie. Osobiście uważam, że trzeba zwracać uwagę na takie rzeczy. Moze jak ludzie bedą sie burzyć/smiać/ rozmawiać o tym to Netflix przestanie promować głupotę a twórcy bedą w napisach początkowych zaznaczać, że opowieść niezgodna z faktami albo umieszczając film w konkretnych realiach/czasach będą sie trzymać faktów. Nie dajmy sie oszukiwać i ogłupiać, bo idąc tym tokiem rozumowania każdą bzdurę mozna usprawiedliwić twierdząc, że to historia alternatywna!

MoSzan

najśmieszniejsze jest to że jak za kilka lat z czarnoskórych zrobią arystokratów, herosów, władców, plantatorów i odkrywców, to Amerykanie zaczną pytać: o co Wam chodzi z tym rasizmem i gnębieniem czarnych?

Przecież niewolnictwa i segregacji rasowej nigdy nie było: Lincoln i Waszyngton byli murzynami, Amerykę odkrył czarny Kolumb a murzyni byli arystokratami w Georgii i Alabamie :))) a Neil Armstrong był pierwszym Afroamerykaninem na Księżycu - przecież sam widziałem w telewizji...

MoSzan

MoSzan - nie przejmuj się Rejką: ona nie rozumie argumentów a fakty są dla niej wygodne, tylko kiedy są zgodne z jej tezami. Jak nie są, to wtedy ich nie uznaje i wpada w histerię.

Nie ma co dyskutować z taką "Julką" - to jak gra w szachy z gołębiem: poprzewraca piony, narobi na szachownicę i będzie chodzić nastroszony i dumny że wygrał... Szkoda nerwów i energii

Zaraz Cię powyzywa od rasistów i błaznów, napisze że już coś wytłumaczyła, choć jej tłumaczenie wygląda jak główne wydanie wiadomości o 19:30 na pierwszym programie TVP.

Poniżej masz jej przybliżoną wręcz archetypiczną wizualizację:

https://imgflip.com/i/1xzsus

pozdrawiam

ocenił(a) serial na 5
Xenonek

Dzieki za dodanie otuchy i poparcie. Niestety takich osób jest dużo- nie raz byłam uznana za rasistkę, choc chodzi mi o realia a nie kolor skóry jako taki. Na wiele rzeczy można przymknąć oko ale nie na tak podstawowe fakty. No ale zawsze mozna wszystko podciągnąć pod "historię alternatywną". Ehhh.. Pozdrawiam.

MoSzan

Spokojnie- przyzwyczaisz się - to forum jest opanowane przez Julki i weteranki programu Erasmus, uwielbiające poprawność polityczną i książęta pustyni :)

Xenonek

Xenonek przestań za mną łazić :p

Na początku taki trolling po wpisach i forach był nawet zabawny ale jakiejś obsesji się nabawiłeś, co za dużo to niezdrowo, rodzice się będą martwić :p

Stalking jest creepy, słowo daję, że dziewczyny tylko w twórczości Stephenie Meyer lubią takie typy, zwykle lepszy tradycyjny kwiatek (ewentualnie bitcoin, bo ziele trzeba podlewać a bitcoin sam rośnie ;p ).

Rejka

To nie moja wina ze Twój habibi, który zaklinał się ze jest szejkiem z Kuwejtu, jedynie serwuje „szejki” w MacDonaldzie. I nie musisz swoich frustracji wyładowywać na tym forum - to Ty odpowiadasz na moje komentarze do kogoś innego, więc lecz się ze schizofrenii 

Xenonek

Ale to nie ja za tobą łażę :p

Tak więc kto tu jakie, gdzie i na kim frustracje wyładowuje, bo ja mam nastrój świetny :p

A dodatkowo w ramach akcji śmiech to zdrowie, zawsze jeszcze mogę sobie poczytać twoje przezabawne teksty ;p

Rejka

Ponieważ praktycznie w każdym wątku tego forum postanowiłaś wciąż wydalać z siebie julkowe przemyślenia, nie natknąć się na Ciebie, jest tak samo mało prawdopodobne, jak nie rozdeptać karalucha w śmietniku

Xenonek

oj ale ty jesteś milusi i pocieszny :p

Ale już Ci poprzednio pisałam, rozumiem, że fascynować cię może moja skromna osoba i w jakąś niezdrową obsesję popadłeś, ale już o mnie nie pisz ani mi nie odpisuj, bo mi powiadomienia przychodzą, myślę, że to coś ważnego albo chociaż ciekawego, a to tylko Xenonek znowu błaznuje xp Pa!

Rejka

Jesteś jak w tym przysłowiu - przyczepiło się g...no okrętu i woła: płyniemy wyobraź sobie że świat się wokół Ciebie nie kręci

Xenonek

biedactwo czego tym razem w zdaniu "nie pisz o mnie, nie pisz do mnie" nie zrozumiałeś?

Może przesylabizuj sobie na spokojnie, albo przeczytaj jeszcze parę razy tylko wolniej, na pewno za którymś dotrze, powodzenia. Pa!

Rejka

Jeśli chodzi o Twoją osobę, to dla mnie nie istniejesz - jesteś tylko jakimś ciągiem znaków w przestrzeni internetu.

Ale uświadom sobie jedno - reprezentujesz swoją postawą coś czego nie znoszę i nie mam zamiaru tolerować: arogancję, niedouczenie, manipulację, totalitaryzm indolencję intelektualną i samouwielbienie.

Ergo: dopóki nie znikniesz z tego forum, albo nie przestaniesz kłamać, uprawiać demagogię i manipulować, to ja będę komentował wszystkie Twoje pseudointelektualne wywody - używając dat, faktów, argumentów, cytatów i wszystkich innych źródłowych materiałów dowodowych, których się śmiertelnie boisz, ponieważ obnażają Twoje braki w wykształceniu i logice.

Tak więc możesz sobie darować teksty o obsesji, stalkingu etc....

Xenonek

Wiesz, wcześniej chociaż zabawny byłeś, teraz po prostu nużący...

Naprawdę znajdź sobie jakąś bardziej produktywną rozrywkę niż ten trolling ludzi w Internecie, zwyczajnie nieciekawie się ciebie czyta, wolę sobie iść popatrzeć jak farba schnie, pa!

Rejka

To idź - nikt tęsknić tu nie będzie

ocenił(a) serial na 7
MoSzan

Polecam traktować ten serial raczej w roli odmóżdżacza a niżeli filmu na faktach historycznych, wtedy seans jest znacznie przyjemniejszy :)