Od razu zaznaczę ze nie czytałam książek wiec być moze jest do błąd scenarzystow.
Pierwszym błędem który rzucił mi sie w oczy jest wiek dziecka Daphne.
Drugi sezon rozpoczyna się 10miesiecy po „sezonie ślubnym” w pierwszej czesci. Wiemy ze Daphne nie zaszła w ciąże za pierwszym razem wiec musiała czekać kolejny cykl. W momencie rozpoczęcia 2go sezonu powinna albo dopiero rodzic, albo mieć niemowlaka- tymczasem miała już kilkumiesięczne dziecko..
Kolejna sprawa to wiek Kate, w pierwszym odcinku jest wzmianka ze ma 26lat i uznana już jest za stara pannę, jednak wg. Obliczeń (urodziła się w 1794 a akcja ma miejsce w 1813) ma 20 lat- dokładnie tle samo lat co diament z zeszłego sezonu. Czemu jedna była dopiero wprowadzona na salony, a druga uznana za stara pannę skoro były w tym samym wieku?
Jeśli chodzi o książki to Kate w książce ma 21 lat, a Edwina 17. Matkę, uboga wdowę stać tylko na jeden sezon więc musi wprowadzić obie córki za jednym zamachem. Kate i tak jest już stara na debiutantkę. Jej macocha chciała poczekać,aż Edwina jeszcze trochę wydorośleje, ale wtedy Kate byłaby jeszcze starsza. Aktorka chyba ma 26 lat. Dostosowali jej wiek do wieku Kate? Nadal byłaby młodsza od Antka, ale w książce była o 9 lat młodsza. Daphne chyba miała 18 lat debiutując rok wcześniej. Były bliskie wiekiem, ale nie rówieśniczkami. Na pewno przynajmniej rok Daphne była młodsza od Kate. Dlaczego taka nierówność? Są równi i równiejsi. Daphne pochodziła z bogatej i wpływowej rodziny. Mogła więcej. Przykładowo Eloise wyjdzie za mąż w wieku 28 lat, 10 lat po debiucie. I chociaż to już stara panna wg tamtych czasów to nikt jej tego nie wytykał bo pochodziła z Bridgertonów. Miała pozycję. A rodzina Sheffild (Sharma) nie była wpływowa, ani bogata. Więc można było sobie pozwolić na uszczypliwości.
Daphne jest rok starsza od Kat. Pierwsza urodziła się w 1792 (w czasie debiutu w 1812 miała 20 lat), a druga urodziła się w 1793. Racja nie pomyślałam ze w tamtych czasie status był wszystkim i jedni mogli więcej niż inni. Czy wszystkie nieścisłości są spowodowane błędami lub ignorancja scenarzystow