Odnosząc się do serialu Bridgertonowie, wystarczy spojrzeć na ten obraz:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Coronati...
prezentujący śmietankę towarzyską królestwa obecną na koronacji (byli wszyscy ze szczytu) Jerzego IV, który po okresie regencji staje się władcą. Poprzednia dekada to raczej wpływy tych samych osób. Ile na obrazie jest arystokratów z rysami murzyńskimi czy azjatyckimi? 0... Tyle w temacie, karier ludności kolorowej na początku XIX wieku w Zjednoczonym Królestwie. To po prostu było za wysoko dla potomków niewolników, czy nawet dzieci z nieprawego łoża potężnych plantatorów karaibskich...
Ogłupienie coraz szerszych kręgów społeczeństwa, które swą wiedzę o przeszłości opiera na takich fantazjach. Jeszcze kilka takich seriali i przekonanie o tym jak wyglądała przeszłość, będzie bliskie uznania Wiedźmina za fragment historii średniowiecznej. Po co trzymać się faktów? lepiej wciskać papkę. A, że chodzi o jak najszersze pole odbioru-sprzedaż produktu, są: Azjaci i Murzyni- wszyscy na szczycie drabiny społecznej, żeby i oni mogli pomarzyć o byciu częścią "tej chwalebnej przeszłości" ich przodków... Jeden wielki bullshit nastawiony na maksymalne poszerzenie konsumpcji. Bez usprawiedliwienia.
Ale za to jak pięknie, jak kolorowo i różnorodnie :)
Kiedyś niejaki George Orwell popełnił utwór pod tytułem Folwark Zwierzęcy i w nim stado owiec zgodnie beczało: 4 nogi dobrze, 2 nogi źle...
i nic się nie zmieniło, może z wyjątkiem haseł
Orwell był wysokiej jakości satyrą na totalitaryzm, serial jest harlequinem serialowym- zupełnie inna jakość. Niech więc dzieje się w bajkowej rzeczywistości, bez odniesień do epoki regencji. Wtedy będzie pięknie, różnorodnie, wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie. A ja będę miał w nosie, co tam zobaczę. Bajki rządzą się swoimi prawami.
A gdzie tu rasizm? Stwierdzam fakt powołując się na źródło historyczne- obraz z epoki. Powołaj się rzeczowo na jakieś inne, równie wiarygodne i zacznijmy dyskusję. Inaczej to nie ma sensu.
nie wiem czy zauważyłeś, ale jestem po Twojej stronie :)
Odnosiłem się do zarzutów Prozaliny o rzekomym rasizmie, które są tak absurdalne i karykaturalne jak te owce z Orwella beczące 4 nogi dobrze, 2 nogi źle.... a dziś by beczały czarni aktorzy dobrze, biali aktorzy źle....
Dziewczyny proszę, nie odpisujcie trollom. Skoro admini forum sobie z nimi, mową nienawiści i rasizmem nie radzą, same zareagujmy.
Najlepiej nie przez dyskusję, z góry skazaną na jałową, a tekst podobny do tego (lub jego skopiowanie) i zgłaszanie komentarzy o wydźwięku rasistowskim poprzez funkcję: Zgłoś Nadużycie. https://www.filmweb.pl/serial/Bridgertonowie-2020-810557/discussion/Trolie+i+ras izm+-+mam+do%C5%9B%C4%87,3210202
Jako doktor historii i afrykanistyki stanowczo protestuję przeciwko takim bzdurom. Gdzie tu rasizm, mowa nienawiści? Mówię o faktach historycznych, bo na nich się znam i do nich odnoszę. Czytanie ze zrozumieniem to wielce istotna umiejętność...
Nawet poziom absurdu ma jakieś granice... gdybyś był tym kim twierdzisz, zwyczajnie nie wypisywałbyś rzeczy w podobnym tonie.
Nie zamierzam kontynuować tej dyskusji. Nie pozdrawiam.
Może zatem odnieś się do jakichś faktów, uwag, które postawiłem? Rzeczowo, bez emocji. Inaczej jedynym absurdem są Twoje komentarze, które z racji braku konkretów są absurdalne...
IQ Prozaliny nie pozwala na merytoryczne odniesienie się do faktów (ona nie rozumie zarówno pojęcia faktów, jak i merytoryki) - to taka typowa Julka z kolorowymi włosami, której jedynym argumentem jest wyzywanie innych od rasistów i trolli - nie oczekuj rzeczowej dyskusji.
Jak poprosisz o fakty, to usłyszysz że jesteś idiotą i nie będzie kontynuować dyskusji, albo że napisze do administratora, aby usunął Twoje posty
Niestety - archetypiczny produkt swojej epoki: studia gender, pokolenie płatków śniegu, elementarne braki w wykształceniu, na bakier z logiką - widać takie indywidua głównie na marszach BLM i LGBT - głośne, agresywne, prymitywne
O ciekawe wykształcenie - na forum historycy.pl jest strasznie ciekawy wątek o wkładzie (a raczej jego braku) Afryki subsaharyjskiej do dorobku światowej cywilizacji i kultury. I mówimy o okresie sprzed wielkiej kolonizacji i podbojów muzułmańskich - polecam
Prozalina chce ciasteczko... kra kra kra..... jesteście niedobrymi rasistami... kra kra kra..... więcej różnorodności w kinie ... kra kra kra.... Prozalina chce krakersa.... kra kra kra... zgłosić do admina.... kra kra kra
Długo będziesz bezmyślnie jak papuga wklejać po każdym komentarzu te swoje wypociny??? Jesteś żałosna