PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=810557}

Bridgertonowie

Bridgerton
2020 -
6,9 51 tys. ocen
6,9 10 1 51120
5,8 16 krytyków
Bridgertonowie
powrót do forum serialu Bridgertonowie

proszę, po prostu nie odpowiadajcie już na tego typu żenujące, trollujące rasistowskie i homofobiczne komentarze.

Z waszych wypowiedzi i tak wybiorą co chcą, zrozumieją jak chcą, a zależy im wyłącznie na sianiu fermentu.

Dyskusja mija się z celem.

Prozalina

Popieram z całego serca!

Właśnie sobie poczytałam parę takich wypocin i dosłownie może człowieka zemdlić. Przyznaję, niepotrzebnie odpisywałam, to jak grochem o ścianę, szkoda nerwów. Jedynie ignorowanie może podziałać, znudzą się jak te dzieci w piaskownicy.

Naprawdę nie wiem co się z tym forum porobiło, kiedyś było fajnie, gadało się zwyczajnie o filmach, ale teraz tyle się tych delikwentów nazłaziło, co serial/film to te same obrzydliwe narzekania.

Nie wiem już, specjalnie siedzą i scenki wyłapują, czy to jakieś nowe hobby, coś jak "Gdzie jest Wally?" tylko zamiast niego szukają w telewizji wszelkich śladów nieheteronormatywności i odmiennych niż śnieżnobiały kolorów skóry, żeby potem przylecieć pędem na jakieś bogu ducha winne FILMOWE forum (często nawet bez obejrzenia tytułu) by zamiast o filmografii to sobie na swoje kompleksy ponarzekać?!

Rejka

Dobrze, że chociaż jedna osoba to rozumie.

Skoro admini forum sobie z trollami i rasizmem nie radzą, najlepiej gdyby wszyscy ich ignorowali. Troll nie karmiony sam się znudzi.

ocenił(a) serial na 7
Prozalina

Macie oczywiście rację, że z takimi osobami to walka z wiatrakami, jednak ignorowanie tego też nie jest na miejscu bo jest to niejako przyzwolenie na to. Ja w zasadzie nie wiem co się dzieje na filmweb, zgadzam się z Rejka, że kiedyś chyba tak nie było. Czasem już po prostu trudno wytrzymać bo takie zachowania się nasiliły w przeciągu ostatnich paruuuu lat. jest to przykre i straszne za razem. Zastanawiam się tylko jak to wygląda ze strony admin, że nie robią porządków częściej z takimi osobami. Może kiedyś się to się zmieni i atmosfera na forum będzie bardziej zgodna z normami przyzwoitości. Pozdrawiam Was.

ocenił(a) serial na 8
Rejka

Mi też już ręce opadają, nie mam pojęcia jaką można mieć przyjemność z plucia na film, którego się nie widziało, bo w zwiastunie coś nie pasowało (a naprawdę nie wierzę, że ci wszyscy "samce alfa" czytali te książki xD). Najgorsze jest to, że autentycznie admini nie reagują w ogóle. Żadne moje zgłoszenia, nawet te, w których użytkownicy wulgarnie wyzywają inne osoby, nie zostały usunięte. Jest to oczywiście wielki portal i wyłapywanie tych rzeczy może być trudne, ale to aż odbiera przyjemność z udzielania się na forum. Chciałam podyskutować z osobami, które też czytały książki o ich opiniach na temat ekranizacji, a trafiłam na stado ujadających patoprawicowców, którzy wystawiają 1 bez oglądania, szkoda...

ocenił(a) serial na 1
weronika_bilska

Brak kultury jest zawsze karygodny, niestety ostatnio urasta w wypowiedziach i na demonstracjach do rangi standardu. Obrażanie innych także powinno być zdecydowanie piętnowane, ale na siłę wciskana wszędzie poprawność polityczna dochodzi powoli do górnej granicy absurdu i naprawdę czasem czuje się o 40 lat młodszy.

Zalamka

60 lat i nick "Zalamka"...

Dziewczyny proszę, nie odpisujcie na podobne prowokacje, troll nie karmiony sam się znudzi.

ocenił(a) serial na 1
Prozalina

Jak ktoś ma inne zdanie to zaraz troll, wygodne podejście i faktycznie z takimi forumowiczami nie ma o czym dyskutować bo już wiedzą wszystko najlepiej, miłych rozczarowań w życiu życzę bo to nieuchronne

ocenił(a) serial na 1
Zalamka

Daj spokój, nie dyskutuj z nimi w tym wątku - niech to będzie rezerwat dla lewackich trolli :D

ocenił(a) serial na 1
Rejka

Polecam lekturę dwóch moich komentarzy poniżej, przedstawianie świata inaczej niż on wyglądał niczemu dobremu nie służy

ocenił(a) serial na 1
Rejka

Polecam lekturę moich komentarzy poniżej, stanie przy ścianie z prawej czy z lewej strony to przecież to samo

Rejka

Nie rozumiem dlaczego mało realistyczny dobór obsady, który kogoś razi (bo serial jest inspirowany czasami kolonialnymi) jest dla Was tożsamy z rasizmem? Są tu na pewno rasistowskie komentarze i one z cała pewnością zasługują na potępienie ale, bo pod tego typu produkcja zawsze się taki znajdzie. Nie jest to natomiast wytłumaczenie dlaczego wiele osób wypowiadających się w grzeczny, logiczny i rzeczowy sposób jest z góry bagatelizowana. Rozumiem, że łatwiej jest okrzyknąć kogoś nie godnym debaty niż skonfrontować z nim swoje poglądy, ale nie czyni to jeszcze z takiej osoby rasisty.

Prozalina

Ależ absolutnie trzeba reagować! :) Właśnie to robię i do tego zachęcam :)

Trolle są jak te małpki w zoo rzucające w przechodniów nieczystościami, tylko po to by zwrócić na siebie uwagę.
To o nią im chodzi, nic ich tak nie rozsierdza jak nieudana awantura.

Proponuję więc wklejać w odpowiedzi poniższy tekst

(bądź coś podobnego, chętnie przyjmę wszelkie sugestie! Też mi ręce czasem opadają ale nie chcę już tylko patrzeć bezczynnie) :

Proszę, nie odpisujcie trollom.

Mam dość ich obecnych wszędzie rasistowskich/homofobicznych komentarzy,

Skoro admini  sobie z nimi nie radzą, sami odzyskajmy nasze FILMowe forum a oni niech utworzą własne "Rasizm & Homofobia" i tam niech idą przelewać swoje żale.

Zareagujmy. Jednak najlepiej nie przez bezpośrednią dyskusję, która jest z góry skazana na jałową, a komentarz podobny do tego (lub jego skopiowanie)

Proszę też o zgłaszanie komentarzy o wydźwięku rasistowskim/homofobicznym poprzez funkcję "Zgłoś Nadużycie"

(opcja jest dostępna w 'ikonce wykrzyknika', pojawiającej się przy najechaniu kursorem na napis pod komentarzem "odpowiedź" )

Im więcej zgłoszeń tym może szybciej admini się obudzą i zwrócą FILMowe forum filmom.

https://www.filmweb.pl/serial/Bridgertonowie-2020-810557/discussion/Trolie+i+ras izm+-+mam+do%C5%9B%C4%87,3210202

Prozalina

Myślę, że jest to sposób który można wypróbować, bo faktycznie nie mam ochoty każdemu z osobna tłumaczyć, że to nie jest miejsce na szerzenie jego zaściankowych, nietolerancyjnych poglądów.
Od wczoraj jak sprawdzałam tematy pojawiło się już parę wpisów o tej samej, ewidentnie rasistowsko brzmiącej treści.
Nie wiem czy to wypisuje ta sama osoba i zakłada różne konta (jedno jest dosłownie założone dzisiaj!), czy więcej osób ma takie pasjonujące hobby... ale to się nie powinno tak odbywać, normalnie ciężko znaleźć temat o samym serialu!
Pozgłaszałam te co drastyczniejsze komentarze, jest możliwość, więc będę pamiętać żeby z niej korzystać, chociaż zmartwiła mnie tutaj powyżej wypowiedź Weroniki, że też już zgłaszała i admini albo opieszale, albo wcale nie usuwali nawet wulgarnych wpisów (i tak, też rozumiem, że portal duży, fora liczne itd.) ale może jednak faktycznie gdy tych zgłoszeń będzie więcej to coś da?!

Prozalina

Dziękuję za odzew :)

Po przemyśleniu i jako, że nie można bezpośrednio edytować starszych komentarzy, streściłam nieco poprzedni, przykładowy post, do bardziej przejrzystego :

"Proszę, nie odpisujcie trollom. Skoro admini forum sobie z nimi i rasizmem nie radzą, same zareagujmy.
Najlepiej nie przez dyskusję, z góry skazaną na jałową, a tekst podobny do tego (lub jego skopiowanie) i zgłaszanie komentarzy o wydźwięku rasistowskim poprzez funkcję: Zgłoś Nadużycie."

ocenił(a) serial na 1
Prozalina

Mam inne zdanie niż ty na temat zmieniania rzeczywistosci z powodu tak zwanej poprawności politycznej, wciska się to na siłę do filmów. Mam tyle lat, że doskonale pamiętam to z przeszłości , to droga donikąd ale obecne internetowe pokolenie w sporej części tego nie rozumie

Zalamka

Dalsza dyskusja mija się z celem.

ocenił(a) serial na 1
Prozalina

Cóż bez urazy ale 45 lat temu też byłem naiwny i łykałem modne slogany, teraz mam nieco inną perspektywę opartą m.in na pracy w wielu krajach świata, pieniądz rządzi i w zasadzie nic nie dzieje się bez powodu a naiwnych zawsze wykorzystuje się instrumentalnie, dlatego zanim zaczniecie się tu dalej nakręcać warto siąść i się zastanowić bo nikt monopolu na rację nie ma, a wiedza i doświadczenie dają zdecydowanie szersze spojrzenie

Zalamka

60 lat i nick "Zalamka"...

Dziewczyny proszę, nie odpisujcie na podobne prowokacje, troll nie karmiony sam się znudzi.

Prozalina

Pod każdym niewygodnym komentarzem będziesz odpisywała żeby nie odpisywać? XDDDDDDDDDDDDDDDD

ocenił(a) serial na 1
gwindak

Jak widać żyją w jakimś własnym świecie poza rzeczywistością, ale i tak od niej nie uciekną, wydaje im się, że już wszystko wiedzą, przebudzenie będzie bolesne

ocenił(a) serial na 1
Prozalina

Mam wrażenie, że ty jesteś trollem bo każdemu z innym zdaniem przypinasz tę łatkę, chyba na zasadzie jak to złodziej krzyczy łapaj złodzieja

Zalamka

innym zdaniem...? Inne zdanie można mieć zawsze pod warunkiem, że spełnia te proste kryteria:
"Wolność słowa, jak większość praw człowieka wymienionych w europejskiej Konwencji Praw Człowieka, nie jest wolnością nieograniczoną.
Rasizm, ksenofobia, antysemityzm czy agresywny nacjonalizm, według orzecznictwa Europejskiego Trybunału Praw Człowieka powinny być uważane za sprzeczne z duchem Konwencji, i tym samym nie podlegające jej ochronie w zakresie wolności słowa."

Prozalina

W jaki sposób homofobiczne?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Prozalina

Ta opcja zgłoś to w ogóle działa ? kiedyś po zgłoszeniu było "dziękujemy za zgłoszenie" i było można to zrobić tylko raz na jeden post, teraz to nic nie jest napisane tak jakby znika i można co chwile te zgłoszenia robić znowu coś tu ktoś odwalił w administracji fw.

Azazelo

W sumie racja :)))

BLACK_ORDER

On już się dawno pogubił co, z którego konta i do kogo wypisuje, więc sobie raczej nim nie zawracaj głowy, szkoda nerwów :p

Jeszcze pozwolę sobie odpowiedzieć na twoje wcześniejsze pytanie, zgłaszanie komentarzy przez zgłoś nadużycie działa, widać choćby po tym ile komentarzy już choćby samemu Xenonkowi usunęli :p (nie no, on wcale nie trolluje, gdzie tam, taki kulturalny, usuwają bo go nie lubią ;p ).

Ale to jak zapasy z wiatrakami, jeden wpis zablokują, pójdzie i wysmaruje pięć kolejnych, syzyfowa praca, a dokładając prędkość z jaką moderatorzy tutaj działają, ręce same opadają...

Zresztą na dłuższą metę pewnie pomogłyby jedynie jakieś bardziej wymyślne bany IP, bo zablokują mu jedno konto, to sobie taki troll nowych dziesięć założy.

Ludzie teraz po domach muszą siedzieć to im najwyraźniej się potwornie nudzi... ale kurcze, przecież tyle jest ciekawszych rozrywek niż trollowanie na stronie jakiegoś romansidła, że ja tego po prostu nie rozumiem... może powinniśmy im raczej współczuć, może biedactwa z kim normalnie pogadać nie mają.

Rejka

Oczywiście - niech zablokują wszystkich, którzy się z Rejką nie zgadzają - to jest jedyne sprawiedliwe rozwiązanie.

I tak Rejka się wykazuje humanitaryzmem, bo przecież najlepiej by było każdego rozstrzelać - jak za jej idola Józefa Wissarionowicza Dżugaszwilego.

Równość i sprawiedliwość tylko dla naszych, dla kułaków i wrogów rewolucji - dół z wapnem

A tu niedobry admin akurat skasował poniżej wpis Black_Order..... o jej jak mi przykro :)))

BLACK_ORDER

O, alter ego Rejki się odezwało - jak sama nie dajesz rady, to piszesz z drugiego konta?

Xenonek

Żal mi takich ludzi jak ty, chociaż w sumie to wacale nie żal XDD

BLACK_ORDER

Żal, i nie żal... Czysta schizofrenia i zaburzenie dysocjacyjne osobowości.

Czyli BLACK_ORDER to żal, a Rejka to nie żal.

Tak jakby przyznałeś(aś) się do multikonta :)

BLACK_ORDER/Rejka rzeczywiście często pisał(a), że za nim(nią) chodzę i jego(ją) śledzę - czyli dochodzi też paranoja i mania prześladowcza - sugeruję wizytę u specjalisty, ponieważ z czasem to się pogłębi, a nieleczone doprowadzi do całkowitego obłędu.

BLACK_ORDER

Proszę, nie odpisujcie na podobne prowokacje, troll nie karmiony sam się znudzi.

BLACK_ORDER

Irytacja jakkolwiek nie zwalnia nas od kultury wypowiedzi...

Jeśli nie chcesz by twoje komentarze były usuwane, spróbuj nie pisać ich w zburzeniu, wziąć parę głębszych wdechów i nie dać ponieść się negatywnym emocjom.
Wypowiedź wolna od epitetów jest zawsze bardziej celna merytorycznie.

Jednak w niektóre dyskusje po prostu nie warto się wdawać.

Prozalina

Że co ? ty weź lepiej przeczytaj co napisał, to ma niby nie być obrażanie ? weź przeczytaj regulamin masz tam jak byk że trollowanie jest zabronione, to że mod nie odróżnia słów obraźliwych od kontrowersyjnych to nie powinien nim być jeśli nie odróżnia trolla który nęka wszystkich to nie powinien nim być .
Napisałem wyraźnie ja tego tolerować nie zamierzam są przepisy prawne i jakieś zasady jak ktoś je łamie to musi ponieść kare, jak do takiego xenonka zapuka policja to inaczej będzie ćwierkał XDD i tyle w temacie ciągnąć tego nie zamierzam bo szkoda mi czasu .

Xenonek

I dodam jeszcze że nie zamierzam dalej tego z tobą ciągnąć, mógłbym cię skarcić ale szkoda mi cennego czasu na takie coś jak ty. Znaj łaskę swego Pana.

BLACK_ORDER

Zadzwoń koniecznie jak najszybciej: 0-12-652-43-47, nie czekaj, to ważne

BLACK_ORDER

W takim tonie faktycznie dalsza dyskusja mija się z celem.