PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678038}

Cesarzowa Ki

Gi-hwang-hu
2013 - 2014
8,3 3,5 tys. ocen
8,3 10 1 3485
Cesarzowa Ki
powrót do forum serialu Cesarzowa Ki

Cudo!

ocenił(a) serial na 9

Oglądam od początku ik się nie mogę oderwać! Pierwszy raz mnie tak wciągnął serial. Polecam wszystkim, co lubią dramy historyczne. No i nie omieszkam napisać, że przy wręczaniu nagród, ta dorama zgarnęła ich aż siedem!

assamitia

Ja tak średnio przepadam za historycznymi,ale ta tak mnie wciągnęła <333 Niektóre sceny oglądam po kilka razy ,bo raz mi za mało ;) :D
Również polecam!

bliss6

Ja kocham scenę ze strzelaniem po pijaku do pokrywek. Najlepszy turniej ever.

ocenił(a) serial na 10
szarosen

To jedna z najzabawniejszych scen w całej dramie, zabawna, przy której nie raz popłakałam się ze śmiechu :) Scena z gomungo już z tych romantycznych bardziej, ale też zabawna ;)

WangNyang

Skończyłam z oglądaniem jakoś na szóstym odcinku, bo wolę jednak sceny akcji i walki niż te romantyczne. XD

ocenił(a) serial na 10
szarosen

Potem też były sceny akcji i bitew, jednak wątki "walki o tron" i tego romantycznego trójkąta zajęły większą część dramy :D Na pewno warto obejrzeć :D

WangNyang

Nie mam cierpliwości do tego. Lubię historie miłosne, ale nie tak strasznie rozwleczone. :D

ocenił(a) serial na 10
assamitia

To jest majstersztyk !!!!!

Ja jestem wręcz uzależniona od serialu Empress Ki :)

Minika_91

Ja też byłam :) łyknęłam cały od razu, kilka dni i nocy pod rząd i po sprawie... a potem pustka... a teraz chcę obejrzeć cały jeszcze raz, ale z kimś, żeby móc na bieżąco się dzielić wrażeniami,ale niestety ludzie są uprzedzeni, eh...

assamitia

Jeszcze 10 odcinków zostało buuu :((((((

ocenił(a) serial na 9
bliss6

No właśnie, jak dalej żyć?!

assamitia

Właśnie nie wiem. Na samą myśl jest mi źle,smutno, i już tęsknię :(
Jesteś na bieżąco z odcinkami ?
Byle do jutra ;)

ocenił(a) serial na 10
bliss6

Ja jestem na bieżącą z odcinkami i strasznie wkurza mnie SPOJLER ta nowa "miła" Cesarzowa :/
Właśnie jak to z tymi odcinkami, niby ich ma być 51, a jak weszłam w odcinki filmweb ile obejrzałam to jest do 56...

angel_160

O.. witam koleżankę :)
Gdzieś czytałam,że finał ma być 22 kwietnia (ale nie pamiętam gdzie to było ) więc wyszło mi, że ma być 50 odcinków :( Ale już sama nie wiem.

Mnie też ona bardzo wkurza.Coś czuje,że z niej tak naprawdę niezły numer ;)
SPOILER...!!!!Nie załapałam o co chodzi tym ludziom w maskach co złapali Batolu ? Kolejny spisek?!!!
Właśnie obejrzałam zapowiedź jutrzejszego odcinka.Spoiler...!!!Cesarzowa matka uderzy SN w twarz :/ A ta co znowu wyprawia?!!!
Oj,szkoda mi cesarza :( Bo ogarnąć to wszystko nie jest takie proste ;)

ocenił(a) serial na 10
bliss6

Powiem ci szczerze że mimo że nie chcę żeby to już się skończyło, to mam nadzieję że zaraz będzie konie ci wszystko zakończy się szczęśliwie i żeby było 50 odcinków a nie więcej bo mnie szlak trafi jak znowu się coś złego stanie Cesarzowi i SN :(
A co do ostatniego odcinka, chyba jeszcze raz go obejrzę i wtedy podzielę się swoją opinią, bo tak rozstrojona byłam tą nową Cesarzową że nie mogłam się skupić na fabule .xD :(

bliss6

Końcówka odcinka 42 i odcinek 43 WoW ! JCW to naprawdę świetny aktor <333

bliss6

Końcówka to jakaś masakra!! Jeszcze w życiu tak się nie denerwowałam przed finałem. Wszystkie paznokcie u rąk poobgryzane ;)

bliss6

A łzy płyną strumieniami....

użytkownik usunięty
bliss6

to może historia Roksolany by cię zainteresowała?

http://www.polskieradio.pl/8/405/Artykul/607434,Roksolana-czyli-od-niewolnicy-do -zony-sultana

ocenił(a) serial na 10
bliss6

Jestem wielką fanką tego serialu od początku do końca. Czy możecie polecić mi jakąś dramę?

Inkakob

W tym temacie podałam swoje propozycje,ale są też inne propozycje.Może znajdziesz coś dla siebie ;)
http://www.filmweb.pl/serial/Cesarzowa+Ki-2013-678038/discussion/polecacie+jakie %C5%9B+inne+dramy,2727157#post_14142839

assamitia

Jakoś tak mnie na wspomnienia dziś wzięło ach...
spoiler (żeby nie było )!

Seung Nyang ● Ta Hwan ||| I l o v e h i m https://www.youtube.com/watch?v=Yf0hzhqqkqs <3

assamitia

Ja w ogóle nie przepadam za serialami, czy to koreańskimi, czy amerykańskimi czy polskimi... Ale "Cesarzowa Ki" to coś innego, to jest jak 50-godzinny film, a nie serial. Pochłonęłam go w kilka dni. Wizulanie piękny, a do tego ciekawe wątki, zwroty akcji, zagadki, romanse, sceny zarówno komiczne, jak i poważne i wzruszające... Przepiękna muzyka, dobrzy aktorzy... Na początku trochę ciężko mi było zaakceptować ten koreański styl grania, ale przyzwyczaiłam się, i warto było, bo serial to faktycznie cudo. A niektóre sceny z udziałem Changwooka to po prostu rewelacja. Naprawdę, serial godny obejrzenia i mówi to osoba, która nie uznaje seriali.

TheLadyOfShalott

Krecony na tasmie filmowej, dlatego sprawia takie wrazenie. Wyraznie krecona pod rynek zachodni. Tak nie wyglada klasyczny historyk koreanski.

Szybszy

A jak wygląda klasyczny historyk koreański?
Czemu pod rynek zachodni? (Nie sprzeczam, tylko pytam, ale ja nie odniosłam takiego wrażenia.)
"Kręcony na taśmie filmowej, dlatego sprawia takie wrazenie." - dobrze wiedzieć :) to na pewno wpływa na filmowy wydźwięk tego serialu, ale mnie chodziło też o zawiłą fabułę, dobry scenariusz, styl ujęć, podkład muzyczny, grę aktorską... :)

assamitia

A na jakiej stronie można sobie to obejrzeć?

snaoroai

na tvp 2 o godz 17, tylko ze nie bedzie 51 epizodow po 58 min tylko 67 po 42 min ...i sa powycinane niektore sceny w wersji kuipionej przez tvp

Szybszy

Jak to? :O skąd to wiesz? ciekawe, które sceny wycięli...
niektóre faktycznie były nudne, ale za to ważne do zrozumienia o co w tych wszystkich intrygach i wydarzeniach chodzi...

Szybszy

Pocięli film? To ciekawe co powycinali.

Sirielle

Kazdy epizod dramowy ma mocne zakonczenie i wstawke co ujrzymy w nastepnym epku, tutaj pozbawiono tego widzow, tnac kazdy epek po 44 min, nie sledzilem potem bo nie ogladam azjatyckich prodykcji nigdy z lektorem, moze filmy jesli nie ma innej opcji, ale dram nigdy, np. w pierwszym epku wycieto takie kilkunastosekundowe momenty, dluzszy dotyk dloni, spojrzenia. Niby nic ale wazne elementy.

ocenił(a) serial na 8
Szybszy

Akurat takie mało ważne momenty jak dłuższe spojrzenie czy dotyk dłoni da się zrozumieć, nawet znieść, bo to takie przedłużanie na siłę. Ale te nagłe urywanie i kończenie odcinka w momencie gdy się w ogóle tego nie spodziewasz jest faktycznie głupio zrobione. Zawsze jestem zaskoczony, że już koniec.

gamertr

Ja na miejscu polskiej telewizji posklejalbym te 67 w oryginalne 51 epkow i puscil :)

Szybszy

Jeszcze lepiej, gdyby po prostu nic nie gmerali tylko puścili oryginalny serial, bez cięcia i kombinacji. Możliwością włączenia napisów tez bym nie pogardziła, ale na TVP takiej nie ma. W ogóle bieda z tym, tylko na niektórych programach toto działa. W każdym razie jeśli wycięli dłuższe sceny patrzenia sobie w oczy to jakoś to będzie, gorzej gdyby cenzurowali dialogi i wycinali całe sceny wedle uznania.

Sirielle

Cesarz az kipi od rzadzy.

ocenił(a) serial na 9
Sirielle

We Wspaniałym stuleciu, zdaje się tak właśnie zrobili... Znaczy powycilani wegle uznania jakieś tam niby mało wnoszące sceny, a potem człowieku zastanawiaj się gdzie poznikaly postacie, albo co to za jeden... Mam nadzieję, że tu odejdzie się bez takich akcji... Chociaż mam problem w wciagnieciem się w tą drame... I teraz zaczynam myśleć, że to przez tvp... Chociaż chwila... W stulecie się wyciągnęłam i Chuno (łowców niewolników) ns tele 5 też... No to nie wiem.

Szybszy

ale wstawka i koniec nie ma 15 minut tylko z 2 - 3 minuty ,ogólnie po skracali i mniej scen brutalnych z torturami na pewno może nie dostali całej licencji czy zgody na puszczanie w południowych i popołudniowych godzinach

Szybszy

na bank wycinane i mało tych chyba scen brutalnych z torturami bo do 33 odcinku w polskiej wersji TVP nic za bardzo tych tortur nie pokazywali a oryginale z napisami pl ,jest tego dużo więcej

ocenił(a) serial na 8
assamitia

Powiedźcie mi kochani czy Seung Nyang będzie kiedyś z Królem Wang-yu??? Bo serio ten cesarz to straszna sierota i nie da się go lubić :( a poza tym Wang-yu jest przesłodki :D

Jestem dopiero na 5 odcinku, ale muszę to wiedzieć :D

galadriela

Powinnas to wiedziec bedac plcii zenskiej.

galadriela

Cesarza nie da sie lubic ? Chyba udwrotnie, jest niezwykle uroczy. Chcialbym zobaczyc Ciebie w jego sytuacji.

ocenił(a) serial na 8
Szybszy

Nie jestem w jego sytuacji. Patrząc na innych bohaterów, w tym nawet eunuchów to mogę śmiało powiedzieć że cesarz to rozwydrzony bachor, i nie ma w sobie ani krzty męskości.
A czemu jako kobieta powinnam to wiedzieć?

galadriela

Zle patrzysz.

ocenił(a) serial na 8
Szybszy

:D według ciebie :D
może on się zmieni ale na razie mi się nie podoba :D

galadriela

Taka role mu dal rezyser, tak naprawde to Hero.

ocenił(a) serial na 10
galadriela

mi też bardzo się podoba :) witamy w klubie :)

galadriela

Zgadzam się że cesarz to sierota *, ale nie z tym, że nie da się go lubić. To, że jest taką sierotą z czegoś wynika i nawet jest to wytłumaczone w serialu ( nawet on sam chyba o tym wprost mówi). Ogólnie postaci w tym serialu są bardzo dynamiczne i złożone, co ja osobiście uwielbiam. Niektóre postaci zmieniają się o 180 stopni, inne o 360, jeszcze inne są w miarę stałe. To jest niezwykle interesujące tak obserwować te ich przemiany i dowiadywać się albo zgadywać co na to wpływa.

SPOILER
SPOILER
SPOILER

Jesteś pewna, że chcesz wiedzieć, co się wydarzy? ;p
Masz jeszcze szansę odwrotu. ;p

*No więc... Cesarz to sierota... przez kilka(naście) pierwszych odcinków. A potem... to zależy od indywidualnego podejścia odbiorcy. Dla osób, których nie interesują okoliczności, może się dalej wydawać sierotą, ale mniejszą. A dla tych, co biorą pod uwagę to, że stanowisko cesarza to była wielka odpowiedzialność, trudne decyzje, nacisk otoczenia, a także to, że za młodu cesarz w ogóle nie był uczony jak sprawować taką funkcję, nasza "sierotka" zamieni się w twardego kolesia. Nie napiszę ci, czy Seungnyang będzie kiedyś z królem Wangyu, sama się niedługo przekonasz :) Nie chcę ci tego zdradzać, bo uważam że to ci może zaburzyć odbiór filmu (a może i nie, ale lepiej nie ryzykować ;p). Chyba, ze ktoś inny już ci powiedział... Ale chciałabym jeszcze a propos tego "sieroctwa" cesarza i tego, że ani wtedy ani później nie było mu łatwo, przywołac jeden cytat, który mi utkwił w pamięci...
(tak mniej więcej, bo dawno oglądałąm)
Cesarz: "Jestem cesarzem, dlaczego nigdy nie mogę robić tego, co mi się podoba?"
Cesarzowa Matka: "Bo jesteś cesarzem."

ocenił(a) serial na 8
TheLadyOfShalott

Dzięki za odpowiedz :D

A więc jestem na odcinku 24 i niestety dalej nie lubię cesarza, co więcej bardzo go nie lubię za zagrywki w stylu zabiję ukochanego Seungnyang to ona na pewno do mnie wróci itd.

Co do wątku z Wangyu to nie chcę spojlerowac innym co nie oglądali ale na 24 odcinek to on nawet nie wie że ona przeżyła upadek z urwiska :( czy będą razem, nie wiem ale kochać się na pewno kochają i czasem tak bywa że ścieżki ludzi nieraz idą w różnych kierunkach.

Co do wyszkolenia cesarza, to też mnie to zastanawia czemu nikt go nie szkolił? Nawet czytać go nie nauczyli? Żadnego przeszkolenia w żadnym kierunku? Dziwne zwyczaje.

A i miałam jedno skojarzenie z brazylijskim tasiemcem, mianowicie po ucieczce z pałacu kiedy zginęła konkubina a Seungnyang zgubiła "paczuszkę" nad urwiskiem a znalazła ją Cesarzowa :D
Nie chciałam spojlerować, ale ci co oglądali to wiedzą jaką paczuszkę Seungnyang dostarczyła :)

ocenił(a) serial na 8
galadriela

łeeeeeeeeeeeeeee nie spilerój albo dawaj wcześniej hasztag czy cos, z ebędą spoilery :/

ocenił(a) serial na 8
gamertr

Sorki :D nie pomyślałam :D

galadriela

No, no no hardkorowo :)

galadriela

"Co do wyszkolenia cesarza, to też mnie to zastanawia czemu nikt go nie szkolił? Nawet czytać go nie nauczyli? Żadnego przeszkolenia w żadnym kierunku? Dziwne zwyczaje". Jakie zwyczaje, przecież wszyscy w koło umieją czytać. Jasno było powiedziane, że koleś który kazał go zabić na początku zabronił mu się uczyć czytać i pisać, żeby był głupi i nie nadawał się na cesarza. Ewentualnie, żeby w przyszłości był marionetką. Nawet po tym jak został cesarzem i chciał brać lekcje czytania to jego sługa go przestrzegł, że jak się wyda to go zabiją. Z dwóch głównych męskich postaci zdecydowanie wolę cesarza. Nie dlatego, że nie lubię Wang Yu, bo tej postaci po prostu nie da się nie lubić. Chodzi o to, że on mi się kojarzy ze Skrzetuskim z "ogniem i mieczem". Jest tak doskonały i honorowy, że aż traci na autentyczności. Poza tym miał wszystko czego nie miał cesarz - ojca, który przekazał mu tron i zapewnił świetne wyszkolenie, oddaną kobietę i przyjaciół. Mając to wszystko łatwiej być dobrym człowiekiem. Cesarz natomiast postępuje wg zasady, że życie nie daje ludziom po równo, dlatego trzeba siłą wydrzeć swój kawałek szczęścia.