PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=165277}

Chirurdzy

Grey's Anatomy
2005 -
7,9 123 tys. ocen
7,9 10 1 122817
6,7 7 krytyków
Chirurdzy
powrót do forum serialu Chirurdzy

zapraszam do komentowania odcinka. Tyle czasu trzeba było czekać na ten odcinek, dlatego ogólnie myślałam, że całość będzie ciekawsza... tak sobie pomyślałam, że ten odcinek może być początkiem przemian Arizony, ostatnia jej scena z Callie, to jej spojrzenie, czyżby coś do niej dotarło... ja jestem jak najbardziej za Arizona, razem z Callie zawsze były moją ulubioną parą i już chciałabym, aby wróciła stara, uśmiechnięta, zawsze pozytywna Arizona.

ocenił(a) serial na 10
nataliarbd

Do Arizony dochodzi że morze stracić Callie jak się nie zmieni się, Mer i Jackson super, ale z April mogli się hajtnąć a muszę sobie oglądać jeszcze raz z napisami.

kocciak

Ja nie moge patrzec na Arizone. Nigdy za nią nie przepadałam, a teraz to już w ogóle. Tak samo mam dość Alexa. Żal mi Callie, to jedna z moich ulubionych postaci. Fajnie, że Kepner wróciła. Ogólnie oczekiwałam coś więcej po tym odcinku. Christina zaś probuje odpychac Owena, oby im się ulozylo!

ocenił(a) serial na 8
Fiola

Mam takie same odczucia... z sezonu na sezon jest coraz smutniej w GA, a teraz osiągnęli już apogeum totalnego dramatu, ten odcinek tylko to potwierdza. I też uważam, że Callie na to wszystko nie zasłużyła, wszystko wali jej się już na głowę, mam nadzieję, że Arizona dojdzie do siebie i będzie okej. Poza tym brakuje mi Sloana i małej Grey :|

Fiola

Arizona również nie jest moją ulubioną postacią, rozumiem, że przeżyła ogromną traumę, ale w ogóle nie potrafi zrozumieć, przez co Callie przechodzi - w końcu ona straciła najlepszego przyjaciela i ojca swojego dziecka. I musiała podjąć straszną ale niezależną od niej decyzję odnośnie usunięcia nogi swojej żony. Dużo do przyjęcia "na klatę". A do tego Arizona dowala jej jeszcze bardziej.

Wiecie może, kiedy Cristina w końcu wróci do Seattle? Brakuje mi jej tam bardzo! I mam ogromną nadzieję, że jeszcze wszystko się ułoży między nią a Owenem.

ocenił(a) serial na 8
novocaine_

Z tego co czytałam w drugim szpitalu zostało nakręcone jedynie 4 odcinki, więc mam nadzieję,że już niedługo Yang wróci... o ile to nie plotki :(

ocenił(a) serial na 9
monika1265

Też gdzieś tak czytałam, więc miejmy nadzieje, że Cristina niedługo wróci. Co do Arizony to mam jej już po dziurki w nosie... Kurde przeżyła, ma sprawne ręce, może nadal być chirurgiem, a odstawia cyrki! I mogli by w końcu coś więcej wspomnieć o Lexie, nie wiem, ale odrobina załamania po stracie siostry by Mer nie zaszkodziła...

Ogólnie odcinek niczego sobie, czekam z niecierpliwością na kolejne :)

nataliarbd

Jak dla mnie odcinek najlepszy ze wszystkich. Prawie kazdy z naszych chirurgow przeszedl jakas odmiane, cos zrozumial, czegos dowiedzial sie o sobie, cos sobie usmyslowil, do czegos sie przed soba (i przed innymi) przyznal, cos z siebie wydusil co sie w nim kumulowalo. Ja bym na miejscu Shondy nazwała ten odcinek "katarzis". Na mnie wywarl ogromne wrazenie.

ocenił(a) serial na 8
nataliarbd

Dla mnie zaskakująco dobry odcinek. Bardziej wyważony od poprzednich, co na duży plus, bo właściwie nie było słabszych momentów i był bardziej realistyczny. Bałem się, że wraz ze spadkiem emocji związanych z katastrofą, obniży się również poziom serialu. Na całe szczęście byłem w błędzie. Moim zdaniem "Chirurdzy" mają się teraz znacznie lepiej niż chociażby w sezonach 5-7.

Jeśli ktoś byłby zainteresowany moim tekstem nt. odcinka to zapraszam na mojego bloga:
http://mimesisnamalymekranie.blogspot.com/2012/10/greys-anatomy-9x03-love-one-yo ure-with.html

ocenił(a) serial na 8
nataliarbd

Fajny odcinek, taki powrót do normalnego rytmu.
Arizona zrobiła pierwszy krok w stronę odrodzenia, w nadchodzącym już założy protezę, jestem cierpliwa i jak najlepszej myśli, choć póki co ciężko mi się ją ogląda w tym dołku.
Liczyłam, że April, która wróci z farmy, będzie bardziej odmieniona wewnętrznie. A ta szczebiocze w swoim starym stylu i opowiada, jak to modliła się do plakatu 'N Sync... No nic, czekam cierpliwie jak na Arizonę.
Przez myśl mi przebiegło, że ta stażystka Jo będzie właśnie tą, która usidli Kareva. Ten odcinek zasugerował, że nie da się tak łatwo zaciągnąć do on-call roomu jak jej koleżanki, a to może Alexa zaintrygować (to chyba nie do końca właściwe słowo), zresztą historia dopiero się rozkręca. Poza tym producenci podobno stawiają na tę postać, Camilla Luddington ma być nową gwiazdą serialu. We`ll see...
Mając w pamięci egzaminy z końca poprzedniego sezonu, w życiu nie pomyślałabym, że ten stary doktorek, który egzaminował Cristinę, dostanie dalszy wątek w tym sezonie i okaże się nawet fajny. Ciekawe zagranie scenarzystów, że po tym, jak Yang ścięła się z nim na egzaminie, przyszło jej z nim pracować. :)

nataliarbd

Arizona to straszna su ka i egoistka. Rozumiem, że straciła nogę, ale ona w ogóle nie widzi ile z tej tragedii dotknęło Callie- ona straciła Marka, straciła też Arizonę bo jak wygląda teraz ich związek. Podobało mi się jak wzięła ją za łachy i wrzuciła pod ten prysznic. Nie lubię jak ktoś się nad sobą użala, pomimo że Arizona ma dobry powód.
Kepner i Avery- spodziewałam się jakiegoś szybkiego ślubu w Vegas:D Rozwaliło mnie gadanie o przywracaniu dziewictwa, co to w ogóle za bzdura?:D Skoro już się złamała to po co udawac, że to się nie stało? Avery poza tym nie powiedział, że nigdy z nią nie weźmie ślubu tylko że nie zrobi tego teraz;) Niech Kepner trochę nagnie te swoje zasady, dla kogoś takiego chyba warto;)

alien_2

Ja za Arizoną nigdy nie przepadałam, za Callie zresztą też nie. A to, że Arizonę zrobili w ten sposób, aby przeżywała to dobrze. Dziwne by było, gdyby już z uśmiechem na ustach pomykała o kulach po szpitalu. April jest specyficzna. Teraz wątki z nią mogą być ciekawe. Dobrze, że na kolejny odcinek nie trzeba będzie czekać dwóch tygodni.

alien_2

mnie rozwalilo jak ona opowiadała o przywracaniu dziewictwa, a tam bailey z tymi jej boskimi minami ;D

Fiola

Odcinek mi się podobał, oczywiście scena Calizony niesamowicie emocjonalna, ciesze się ze Callie w końcu pokazała ze jej też jest źle z tym co się stało. Chcę już następny odcinek !!

ocenił(a) serial na 10
wiera85

orientuje sie ktos kiedy napisy beda?

Fiola

Ale z Bailey robią taką drugoplanową postac, nie mają chyba pomysłu na wątek dla niej. Myślałam, że wróci do bycia nazi, a co to ma byc? Chociaż to jak słyszała przypadkiem pewne rzeczy było śmieszne:D

alien_2

Właśnie! Bailey nie pasuje mi na ciepłą kluskę mamuśkę! muszą jej przywrócić dawną swieżość, tym bardziej, że tyle świetnych postaci zniknęło z serialu. Ostatnio nawet ogladałam ten odcinek co przyszedl jakiś koleś na zastępstwo i chcial pracować tylko z nazi i ona go w konia robila ;D niech to wróci!

Fiola

Tak, ta akcja była świetna:D Bailey nie ma ciekawych wątków. Fajne było jak w ciąży była, potem jak z dzieckiem przyszła do szpitala. Nawet wtedy była mniej mamuśkowata niż teraz.

ocenił(a) serial na 8
alien_2

Bailey to moja ulubiona postać i przykro mi patrzeć jak na ostatnich dwóch sezonach straciła swoją "ostrość". Ona zawsze była ostoją w tym serialu, kręgosłupem moralnym. Co się z nią stało?! Kapo wróć!

alien_2

czy mi się wydaje czy Bailey szykuje się do odejścia z serialu?

bongo_2708

Mam nadzieję że nie! Ona jest świetna, mam nadzieję że wróci trochę do ciebie. Do tej pory pamiętam jej sceny ze strzelaniny w szpitalu, była fantastyczna.

ocenił(a) serial na 10
Fiola

Nie no ja jakoś April nie mogę znieść :) Jak się tylko odezwie, to mi się słabo robi... to już skrzywioną twarz Arizony wolę;P

ocenił(a) serial na 10
seal0201

odcinek fajny,ale mnie ciekawi czemu April jest prowadzaca,jak nie zdała swoich egzaminów?

ocenił(a) serial na 10
Versatile_Nat

To jest dobre pytanie! mnie też to zastanowiło, bo myślałam, że warunkiem "awansu" jest zdanie egzaminów (tzw. boards), ale teraz wynika z ostatniego odcinka, że to arbitralna decyzja szefa chirurgii...

ocenił(a) serial na 10
seal0201

no właśnie....nie rozumiem tego....ale moze im brakowalo ludzi na traumie czy cos......ale to jest nie fair w stosunku do pozostałych.........mimo wszystko ciesze sie,ze April wrocila,lbie jej postac jest smieszna xd

ocenił(a) serial na 8
Versatile_Nat

Też mnie zdziwiło, że nosi granatowy uniform jak reszta. Ale przypominam sobie, jak na słynnej imprezie po egzaminach ("I`m sexy and I know it" :D) zadzwonili do niej jacyś przyszli pracodawcy z informacją, że rezygnują z niej, ponieważ "they want board-certified surgeons". Wychodzi na to, że już same lata stażu się liczą, by zostać prowadzącym, a ten końcowy egzamin to taka wisienka na torcie, certyfikat jakości otwierający dalszą drogę kariery na wyższych szczeblach medycyny. Może to złe porównanie, ale skojarzyło mi się z naszą maturą: można jej nie zdać, ale świadectwo ukończenia liceum otrzymać. Podobnie jak dostaje się świadectwo ukończenia technikum, pomimo oblanego egzaminu praktycznego. Jeśli bredzę, to przepraszam. :]

ocenił(a) serial na 10
kangaroo94

nie,mysle,ze w tym co piszesz jest duzo sensu ;).
Jednak chyba nikt nie jest w stanie ogarnąć procedur służby zdrowia :Dczy to polskiej,czy amerykańskiej ;P

ocenił(a) serial na 8
Versatile_Nat

Zawiłości amerykańskiego systemu szpitalno-zdrowotnego zdawał się całkiem nieźle ogarniać kolega o nicku "wyloguj_sie", dość aktywny na forum GA przed wakacjami. Niestety, wylogował się z Filmwebu na amen, więc nie ma jak poprosić go o pomoc, jesteśmy zdane na siebie. :)

ocenił(a) serial na 10
kangaroo94

chyba tak ;)ale wydaje mi sie,że mimo wszystko dobrze nam idzie :)

ocenił(a) serial na 8
Versatile_Nat

No ba, takich trzech jak nas dwie to nie ma ani jednej. :]

ocenił(a) serial na 10
kangaroo94

lepiej bym tego nie ujęła :D

ocenił(a) serial na 10
kangaroo94

a widzialas promo do przyszlego odcinka?ja piernicze...

ocenił(a) serial na 8
Versatile_Nat

Widziałam. Co Cię tak zszokowało, widok Arizony z protezą? :)

ocenił(a) serial na 10
kangaroo94

tak,widok Arizony z protezą i to,że Cristina prześpi się ze swoim szefem....tu aż mi mowe odebrało.

Versatile_Nat

Cristina nigdy nie sypiała ze stazystami, rezydentami, lecz zawsze ze swymi szefami, lekarzami prowadzącymi, na studiach była z jakimś super sławnym profesorem, potem był Burke, Owen, więc szczerze to mnei nie dziwi, że teraz wybrała sobie kolejnego szefa.
Bardziej mnie dziwi, że Shondzie się chyba wydaje, że jak teraz Cristina Owena zdradzi to będą "kwita" i będą mieć czystą kartę oboje i bez problemu odbudują małżeństwo - co moim zdaniem w ogóle nie jest logiczne.

ocenił(a) serial na 10
Milennn

tak,ale z Buke'm i i innymi ją coś łączyło,byli w związku,albo zaręczeni,a z tym ani nie jest w związku,ani go nie kocha,a prześpi się bo........bo co?bo tak jej się będzie podobać?coś mi tu nie pasuje

ocenił(a) serial na 8
Versatile_Nat

Bo to Grey's Anatomy, tak praktycznie każdy sypia z każdym :P a trochę bardziej na poważnie kontynuowałam temat w wątku do promo 4 odcinka jakby ktoś był zainteresowany

Versatile_Nat

Moze z tym też ją będzie coś łączyć? Zapewne nie, wg spoilerów, ale przecież w tym momencie (na czas 3 odcinka, bez żadnych spoilerów itd) tak jakby rozstała się z Owenem więc może znaleźć nowego partnera. A to że tak ogólnie watek C&O jest niszczony od końca 7 sezonu to inna sprawa...

ocenił(a) serial na 10
Milennn

Fakt...........jednak mam nadzieje,że zejdzie sie z Owenem.
No i czekam na to,aż Alex będzie szalał z miłości- należy mu się po tylu nieudanych związkach z kobietami,które,krótko mówiąc,zrobiły go w konia,szczególnie Lucy.

ocenił(a) serial na 10
Versatile_Nat

gdzie widziałyscie promo nowego odcinka ??

ocenił(a) serial na 10
milka_kang

http://www.youtube.com/watch?v=Xb9Z4kQEcJQ prosze :)

ocenił(a) serial na 7
nataliarbd

nie wiecie może kiedy będą napisy?

poziomka4

Mam nadzieje ze będą dziś wieczorem.

ocenił(a) serial na 10
wiera85

Ja również

Versatile_Nat

Czekam!

ocenił(a) serial na 10
Madiiii

napisy juz sa na napisy24!

ocenił(a) serial na 8
Versatile_Nat

Dobry odcinek. Ciekawie rozwiązali sprawę z ugodą. Tak myślałam, ze w końcu ją odrzucą i będą chcieli dowiedzieć się co poszło nie tak. Aprill wróciła i już zdążyła mnie zirytować, teksty z odnową dziewictwa, przebaczeniem Jezusa...myślałam, że się zmieni na lepsze. Finalnie podoba mi sie jej zachowanie przy Jacksonie, widać że jest między nimi duża chemia. Więc i liczę, że jej postać w końcu przestanie drażnić. Od początku kiedy pojawiły się pogłoski, że Karev się 'ustatkuje' myślałam, że Alex będzie kręcił z tą nową stażystką i to w niej może się zakochać, a po tym odcinku jestem praktycznie pewna, że tak będzie. Ludzie tak piszą jaka to s uka nie jest z Arizony, że mogła by dać na luz i się nie wyżywać...cholera ja wiem, że nie tylko ona ucierpiała, ale całe jej życie przewróciło się do góry nogami (chociaż to kiepskie porównanie) i myślę, że ona teraz ma innych głęboko w d... , co jest brutalne, ale jakże naturalne! To nie jest tak, że człowiek radzi sobie z czymś takim ot tak i zapyla o kulach na czwarte piętro kilka miesięcy po wypadku i cieszy się że świeci słońce dziękując bozi że żyje bo ma przecież sprawne ręce. To są sytuacje mega ekstremalne i wbrew pozorom nie każdy jest sobie w stanie z czymś takim w ogóle poradzić, nawet jak stara się walczyć. Wszystko zależy od jednostki. Jedni potrzebują miesięcy, inni lat, a jeszcze inni w ogóle się nie pozbierają. Abstrahuję tu od serialu. Więc to, że zachowuje się wrednie w stosunku do biednej Callie i nie widzi jak ją krzywdzi, jeszcze jej dokłada (jakby miała mało) i sprawia, że Callie cierpi jeszcze bardziej specjalnie mnie nie dziwi. Ciężko się to ogląda, ale cieszę się, że tak realnie jest pokazana słabsza strona ludzkiej natury. Wbrew oczekiwaniom niektórych. Poza tym bardzo podobało mi się, że Torres wreszcie pokazała, że ją też to boli i nie poradzi sobie sama jak ta będzie ją odrzucać, więc wzięła ją za bety i wtargała pod prysznic :P Mocna scena...a już sama końcówka i wzrok dawnej Arizony kiedy Callie się popłakała sugerował, że chyba coś do niej dotarło.

ocenił(a) serial na 10
Sabbath_PL

a czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego April nosi fartuch dla asystentów? :) Odcinek genialny zwłaszcza scena jak Arizona kłóci się z Calli . Nigdy nie przepadałam za Arizoną ale teraz mam nadzieję że się zmieni jej postawa.

ocenił(a) serial na 10
Sabbath_PL

zgadzam sie z Toba we wszystkim,co tu napisalas ;)
w nastepnym odcinku Arizona bedzie juz z proteza....hmm to bedzie ciekawe.

Versatile_Nat

Czy jest gdzieś odcinek z napisami ?

ocenił(a) serial na 8
wiera85

ii tv. info jest już z napisami :)