Odcinek ten połączony został ze swoim spin-offem, Prywatną Praktyką. Trzeba podkreślić, że odcinek 5x15 ŁĄCZY SIĘ z odcinkiem 2x16 Prywatnej Praktyki, a dokładniej: 2x16 PP jest kontynuacją 5x15 GA. Tak więc, osoby, które nie widziały jeszcze nowego odcinka Private Practice powinny go oglądnąć :)
Zwiastun zapowiadał pełen emocji i napięcia epizod. Wg mnie wcale aż tak nie było. Operacja była interesująca. Ale tak naprawdę szybko dobiegła końca. Raczej to nie ona była głównym elementem tego odcinka (jak można było wnioskować z trailera). Głównym aspektem obu odcinków (i GA i PP) były relacje pomiędzy Addison a Derekiem. Addison jak zwykle świetna i piękna. Bardzo się cieszę, że powróciła do serialu na chociaż krótką chwilę. Stworzenie wspólnych odcinków między serialami za pewne miały na celu ratowanie Prywatnej Praktyki, której oglądalność spada z odcinka na odcinek. Żeby oglądać odcinek 2x16 wcale nie trzeba było widzieć poprzednich. Oczywiście, zawarto w nim kontynuacje poprzednich wątków, jednak i bez ich znajomości, spokojnie można było się wciągnąć w serial.
Jednak ja wcale nie zamierzam wracać do oglądania PP, drugi sezon dalej uważam za nienajlepszy.
Moim zdaniem pomysł na cross-over bardzo udany bo oba seriale potrzebowały porządnej dawki emocji. Nie wiemy jeszcze jak wszystko się skończy ale jak na razie bardzo mi się podoba - zwłaszcza pokazanie więzi przyjaźni które łączą Dereka Addison i bohaterów Prywatnej Praktyki - fajnie było obejrzeć odcinki w których nasi zwykli bohaterowie są na drugim planie. Co do PP to niestety - choć oglądam każdy odcinek to jednak mam wrażenie że serialowi brakuje ikry - bohaterowie pojawiają się i odchodzą ( jak np. policjant Addie) nie budząc żadnych emocji poza tym sprawy medyczne nie są aż tak ciekawe jak w GA. nie mniej mam nadzieje że nie zdejmą tego serialu bo i tak jest lepszy od wielu innych
Myślałam, że ten odc będzie bardziej emocjonujący, ale był ok. Miło patrzeć, jak Addie i Derek się dogadują trochę mnie zaskoczyło , że Derek napisał dla Addie piosenkę to musiała być wielka miłość ;d co do odchodzących bohaterów to w GA też dużo odeszło ;p (Preston, Addie, Hahn) uważam, że 2 sezon PP jest o wiele lepszy niż 5 sezon GA ;p wątek z Violet i jej ciążą jest spoko :>
To prawda, odcinek był interesujący ;> żałuje, że Addison już nie ma w GA. a co do wielkich odejść to myśle, że gdy serial opuszczą serialowe Izzie i George to już w ogóle nie będzie co oglądać :/ i co do Izzie to już chyba nikt nie ma wątpliwości, że ma pewnie jakiegoś tętniaka - przez te zaburzenia wzroku. dziwne tylko, że sama jest lekarzem, otaczają ją inni doktorzy i nikt sie nie domyśla co jej jest ;] (zwłaszcza Alex).
Oglądając powtórki na polsacie można niestety zatęsknić za starym, dobrym GA. No ale nic, cieszmy sie tym co nam zostało :)