PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=683563}

Czarna lista

The Blacklist
2013 - 2023
7,5 23 tys. ocen
7,5 10 1 23221
7,0 3 krytyków
Czarna lista
powrót do forum serialu Czarna lista

1x12 Alchemist

użytkownik usunięty

Jak wrażenia po odcinku ? Dla mnie słabo jeżeli chodzi o potencjalną zdradę Toma i już mi niedobrze
jak patrzę się na ich problemy. Po co sie umawia na kolacje w srodku sprawy, chyba scenarzysci
szukaja problemow na sile :-)

ocenił(a) serial na 5

Nie, no wybaczcie, ale ja po oglądaniu FBI w przypadku takiego stwierdzenia żony podejrzanego wiedziałabym, aby dać ich do obserwacji (i to konkretnej), a agentka FBI tego nie wie?

O ile Red to postać naprawdę pierwszorzędna, to Liz - eeee...

użytkownik usunięty
jocisko

A skad wiesz, ze ta dziewczyna Jolene jest z FBI ? Wydawalo mi sie, ze to jest ta, ktora Red szukal w ViCAP i dalej jej szuka(chyba sadzil , ze Alchemist byl zamieszany w jej znikniecie) . Mysle, ze to moze byc jego corka skoro nastepny odcinek bedzie o porywanych dziaciach do adopcji, a wiadomo ze Red podaje nazwiska, ktorych wykreslenie jest mu na reke.

ocenił(a) serial na 5

Ta babka na imprezie to po prostu panienka Toma, nie jest wg mnie podstawiona.
Zastanawiam się tylko ,czy kobieta , która spr Red w systemie to ona zniknęła, czy robiła za ciało kogoś kto zniknął. Tez myślę ,że to może być córka.

sam alchemik mi się podobał-genialnie wykonywał swoją robotę. Nie wiem,skąd w samochodzie był kawałek tego numeru seryjnego,ale zakładać ,że to numer konta- ta Liz ma tak głupie pomysły, nic sensownie bez Reda nie wymyśli. Romans Toma mnie nie dziwi,90% czasu spędza na słuchaniu tłumaczeń Liz ,że chciała przyjść ale nie mogła. Agentka Keen irytuje mnie i w swoim życiu zawodowym i w prywatnym

użytkownik usunięty
karolina_1357

Ale wczesniej bylo pokazane , ze przeglada zdjecie i akta Toma , wiec na pewno nie jest po prostu nauczycielka . No i zobacz zdjecie tej laski z ViCAP i tej pseudo nauczycielki , wydaje mi sie ze to ta sama osoba.

Liz nawet lubilam na poczatku, pokazali ja jako superpsychologa, a z odcinka na odcinek coraz bardziej mnie denerwuje.

ocenił(a) serial na 5

myślałam,że akta ogląda nasza agentka jakoś to przegapiłam,że to ta obca
tak czy siak Liz sama pcha go w łapy innej.widać,że żyje tylko Redem

ocenił(a) serial na 5

oimz zdaniem to babka, którą sprowadził Red, aby inwigilować Toma.

jocisko

no kiepskie to było, szczególnie, że babka powiedziała, że mąż jest z nią w kontakcie. A FBI se to kompletnie olało.
Poza tym nie rozumiem, czemu ktoś tak ostrożny jak Alchemik umieszcza w portalu randkowym swoje prawdziwe zdjęcie i jakby było mu mało wparowuje do siedziby FBI.
W ogóle mam wrażenie, że wszyscy ci straszni i nieuchwytni kryminaliści, gdy tylko zajmie się nimi agentka Keen, dostają -100 do inteligencji :/

skucinka

"W ogóle mam wrażenie, że wszyscy ci straszni i nieuchwytni kryminaliści, gdy tylko zajmie się nimi agentka Keen, dostają -100 do inteligencji :/"
To jeszcze nie jest najgorsze - sama nic by nie wskórała xd Raczej kiedy Red ją naprowadza <a co za tym idzie całe FBI> wtedy nagle 'nieuchwytni kryminaliści' jakby łapali te -100 w inteligencji <albo FBI +100 xP>

użytkownik usunięty
skucinka

Z tym portalem randkowym , mysle ze dawal prawdziwe zdjecie, bo spotykal sie z tymi dziewczynami w publicznych miejscach i raczej by uciekly gdyby spotkaly kogos innego . Pewnie dopiero jak zdobyl ich zaufanie to zapraszal je do mieszkania czy hotelu gdzie je odurzal. No i FBI nie wiedzialo o jego istnieniu , wiec pewnie dodawalo mu to pewnosci siebie . Jak zlapali jego klienta to sadzil, ze FBI dalej nie wie o jego istnieniu, a klient nigdy go nie spotkal . Pewnie sadzil, ze sa na tropie tego mafioso, a nie jego wiec stwierdzil , ze wiekszym ryzykiem jest by ten zaczal o nim gadac niz wparowac do siedziby FBI.

Pamietajmy o tym, ze caly serial opiera sie na tym, ze Red zaproponowal liste przestepcow tak nieuchwytnych, o ktorych nikt nie ma pojecia. FBI kroczy tutaj w ciemnosciach i musi wieloletnie sprawy ogarnac w 3 dni, a Red mial z nim doczynienia przez 20 lat, czy ile tam siedzi w branzy. Dziwne by bylo gdyby nagle wiedzieli wiecej od Reda po tych 3 dniach .

ocenił(a) serial na 7
jocisko

Najgłupsza akcja w odcinku to alchemik nie zmieniający wyglądu na portalu randkowym i dający się przez to namierzyć. No i wątek Tom Liz. Kiedy go ubiją?. No i te rozterki Donalda w związku z jego byłą. Red dobry;-).

ocenił(a) serial na 5
WOLVERINE55

Wbijaj na odcinki typu 15 lub 16 ty ;)

ocenił(a) serial na 7
jocisko

Wprawdzie oglądam właśnie ten 12 ale zerknę. Koniec ,,Mjak miłość,,?.

ocenił(a) serial na 5
WOLVERINE55

W sumie początek drugiej jak na moje, tj Donald i Liz ;)

Ale to to z Tomem - początek końca ;)

ocenił(a) serial na 7
jocisko

Ech, ta miłość;-). Wszędzie musi być. Ciekawe czy będą sceny miłosne z Donaldem w stylu pewnego serialu na H?. Tam to dopiero były;-)

ocenił(a) serial na 5
WOLVERINE55

Ale Ty nadal widzę darzysz owy serial sentymentem ;) Takie sceny jak rozmowa w chatce o obawach itd mogą być ;)

ocenił(a) serial na 7
jocisko

E, tam lepiej coś w stylu odcinka 1x1 owego serialu;-). Więcej ,,akcji,, mniej romantyzmu;-).

W sumie dobry odcinek - no i postać Diego wreszcie wyglądał na agenta, który jest w stanie, że tak napiszę, 'dobrze wyglądać' jako agent <do tej pory kojarzę go w tym serialu tylko z przypadkami, kiedy coś zawsze mu się przytrafiało i wyglądał przez to na jakiegoś nieudacznika w FBI <mimo, że na początku był wielce pompatyczny, lol>>. Jak zwykle Red wskazywał agentce Keen drogę, normalnie porażka z niej xd A co do kobiety ze zdjęcia zdaje się, że to nie ta sama 'dziewczynka' z poprzedniego zdjęcia; to, co szukał w bazie FBI oznacza, że Red ma chyba z nią jakieś porachunki albo właśnie jak pisze jocisko już Red ją wynajął do inwigilacji Toma <chociaż jednak obstawiam to pierwsze: dalej jej szuka>. Ciekawe również, czemu na cel wzięła Toma. Aha, i w związku z Tomem: agent czy szpieg czy kim on jest, w tym odcinku został przedstawiony jak normalny mąż, zwłaszcza sceny właśnie z tą kobietą; na uwagę należy zwrócić uwagę, że zostaje tutaj przedstawiony jako mąż, który ma problemy w związku np. z niedogadywaniem się ostatnimi czasy z żoną w jakimś temacie <obojętne, czy chodziłoby o ten z odcinka czy jakikolwiek inny, przesłanie to samo, imo xP>. Nie wiem, ale sprawia to wrażenie, jakby on faktycznie był wrabiany przez Reda.. no bo czemu miały by służyć takie sceny? Z drugiej strony można założyć, że nawet jeśli kimś tam jest to może oznaczać, że NAPRAWDĘ mu zależy na związku ze swoją żoną i że ją kocha pomimo wszystkiego innego. Ciekawe, jak to się rozwinie xD

użytkownik usunięty
matiiii

Pogubilam sie i nie wiem czy nam chodzi o te same dziewczyny :-)

Nr1 Blondyna ze zdjecia , ktora zabil dentysta psychopata
Nr2 Dziewczynka z retrospekcji, coreczka Reda
Nr3 Dziewczyna , ktora Red szukal w bazie ViCAP (wedlug wiki w tej bazie znajduja sie nierozwiazane morderstwa, porwania, na tle seksulanym, sa tam informacje o osobach podejrzanych, poszukiwanych , itp http://en.m.wikipedia.org/wiki/Violent_Criminal_Apprehension_Program)

Teraz pokazala sie nr4 pseudonauczycielka , ktora wyrywa Toma przy okazji go inwigiluje , ale nie wiemy dla kogo, chociaz rzeczywiscie byc moze dla Reda .
Tyle , ze nr 4 jest niasamowicie podobna do nr 3 . Zrobilam nawet printscreen by wam zademonstrowac podobienstwo. Wczesniej myslalamm, ze nr 3 moze byc nr 2 , ale teraz raczej uwazam ze Red szukal kogos do inwigilacji Toma i nr 3 i 4 to ta sama osoba.

Rozumiecie o co mi chodzi :P?

użytkownik usunięty

Tutaj dziewczyna nr 3 i nr 4 na jednym zdjeciu http://obrazki.elektroda.pl/7466985700_1390420047.jpg

Jeśli chodzi o mnie, to chodziło właśnie o to, że nr3 to ta 'pseudo-nauczycielka' z najnowszego odcinka - ja nawet dałbym sobie rękę uciąć że to jedna i ta sama osoba xP

użytkownik usunięty
matiiii

No wlasnie o to samo mi chodzilo ! Tyle , ze ilosc zdjec i tajemniczych kobiet sprawil problem z komunikacja . Moja fantastyczna przerobka printscreenow jest bardzo mocnym dowodem :P Na to wychodzi, ze Red ja zatrudnil, tyle ze nie rozumiem jaki cel osiagnie jak Tom zdradzi Liz. Jak narazie to on dla mnie nie wyglada na jakiegos super szpiega.

Twoja fantastyczna przeróbka powinna przekonać tych, którzy jeszcze sobie z tego sprawy nie zdali ; ] xD

Z tym, czy Red ją zatrudnił - wcześniej napisałem, że obstawiam inną opcję, mianowicie, że Red ma z nią jakieś porachunki do wyrównania bądź po prostu jest z nią w jakiś sposób związany i chce ją znaleźć <obecny odcinek również sugeruje, że Red z pewnością kogoś szuka, może właśnie o nią chodzi>. Ale teoria co by Red ją wynajął też jest ciekawa, imo, choć jak napisałaś: czemu miałby chcieć by Tom zdradził żonę? Aaa, w sumie właśnie wpadłem na pomysł: jeśli rzeczywiście zależy mu na agentce Keen i wie, że Tom jest jakimś typem podejrzanym a Liz mu nie wierzy że tak jest, czemu nie miałby pokusić się o coś tak oczywistego jak zdrada? Wtedy agentka Keen nie sugerowała by się już, czy Tom jest szpiegiem czy whatever tylko mogło by dojść do rozpadu małżeństwa <na co mógłby liczyć właśnie Red>. W sumie ta teoria jest naprawdę dobra xd

użytkownik usunięty
matiiii

Tworcy serialu moga sie do nas zglosic po teorie :P
Red moglby sie do czegos takiego posunac, jedyne co mi nie pasuje , ze tyle wysilku wlozyl by dostac sie do ViCAP i tylo po to by znalezc kobiete, ktora zajmie sie Tomem. Dlatego Twoja teoria, ze on jej szuka wydaje sie bardziej prawdopodobna . Moze pojawila sie w zyciu Keenow, bo jest zwiazana jakos z Liz , moze nawet przez Reda.

Tak, to mógłby <i jest> być szkopuł: po cholewe miałby szukać jej w bazie FBI - przecież z pewnością mógłby wynająć pierwszą lepszą panią która się trudni w rozbijaniu małżeństw <lub samemu kogoś stworzyć do tego typu zadania xP> i po kłopocie. Tak, w tym względzie jest to nawet niedorzeczne, zwłaszcza, że Red jest portretowany na kogoś, kto nie musi szukać osób do TAKIEJ roboty <a przynajmniej tak mi się wydaje>. Jeśli ją szuka, to chodzi o coś innego - a skoro chodziło mu o listę Alchemika może to oznaczać, że ta kobieta upozorowała swoją śmierć.. może, aby uciec od Reda?

ocenił(a) serial na 5
matiiii

engrave- podziwiam umiejętności!

dziewczyna z bazy - Red jej szuka podejrzewam ,że to córka. Być może lista alchemika jest po to ,żeby sprawdzić czy z jego usług skorzystała
dziewczyna Toma- podstawiona żeby go poderwać.Raczej nie przez Reda. Przy założeniu ,że Tom nie jest agentem tylko zwykłym mężem dziewczyna jest po to,żeby on się wygadał o agentce-co ja łączy z REdem .Tu obstawiam ,że chce się tego dowiedzieć Alan Alda ( jednak Aszlo jak zobaczył,żę REd wyszedł dla agentki Keen z klatki był tym bardzo zaskoczony)
Jeżeli Tom jest agentem to dziewczynę podstawił Red żeby mieć Toma na oku i dotrzeć do Aldy.

Te dwie dziewczyny są do siebie rzeczywiście bardzo podobne,ale jak dla mnie to dwie różne osoby.Nie wierzę w zbieg okoliczności ,że Red szuka dziewczyny a ona w tym czasie podrywa męża jego agentki.
A Red jej szuka,ponieważ oglądał jeszcze wycinek gazety o 28 letniej dziewcznie wg mnie właśnie tej z bazy- gdyby wiedział co się z nią stało,nie nosiłby przy sobie tej gazety

karolina_1357

Na szczęście dla nas w najbliższych odcinkach powinniśmy się dowiedzieć, czy to ta sama kobieta : )

użytkownik usunięty
matiiii

Zapomnialam napisac o krecie , chyba nazywa sie Malika . Mam ochote odjac serialowi gwiazdke , za to ze robia kretynow z tak zlozonych agencji jak FBI i CIA . Oczyscili ja jako pierwsza, a Red bez ich zasobow potrzebowal paru tygodni by dowiedziec sie , ze to ona zdradzila polozenie siedziby .

Już nie wspominając, że Red - również - jako pierwszy oczyścił tego informatyka z FBI, haha xP

użytkownik usunięty
karolina_1357

Dziekuje bardzo , zdecydowanie minelam sie z powolaniem i powinnam zostac grafikiem :-) Lub organizowac kursy photoshopa.

karolina_1357

"Te dwie dziewczyny są do siebie rzeczywiście bardzo podobne,ale jak dla mnie to dwie różne osoby."

To na pewno ta sama dziewczyna. Podobieństwo podobieństwem, ale taki podbródek u kobiety nie zdarza się zbyt często. Swoja drogą engrawe wykonała świetną robotę, musiało ją męczyć...:)