PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=640699}

Czarne lustro

Black Mirror
2011 -
8,3 180 tys. ocen
8,3 10 1 180282
7,8 57 krytyków
Czarne lustro
powrót do forum serialu Czarne lustro

Który odcinek według Was był najlepszy?

ocenił(a) serial na 10
Heisenberg1973

To w sumie bardzo indywidualne dla kogo który odcinek będzie dobry, ale dla mnie będą to: White Bear s2s2, White Christmas s2s4, Playtest s3e2, ArkAngel s4e2, Black Museum s4e6. Te 5 odcinków najbardziej mi się podobało.
Natomiast poniżej wystawiam ocenę po kolei do każdego odcinka, jednak to są tylko moje subiektywne oceny.

S1
s1e1 (świnia) - 7/10 - na początku to było nawet ciekawe, ale jakby porównywać do reszty odcinków, to był jeden z gorszych
s1e2 (15 milionów) - 9/10 - podobał mi się ten odcinek, najlepszy z 1 sezonu, ale nie całego serialu
s1e3 (chipy ze wspomnieniami) - 8/10 - fajny odcinek, ale motyw zdrady i w ogóle miłości - już mam obrzydzenie przez jednostronna miłość

S2
s2e1 (klon ukochanego) - 9/10 - to był fajny odcinek, no ale miłość i zbyt smutne, bo nie da się zastąpić oryginału
s2e2 (niedźwiedź) - 10/10 - jeden z najciekawszych odcinków przez to co się tam odwaliło własnie
s2e3 (misiek waldo) - 8/10 - to był ciekawy odcinek pomimo polityki, ale zakończeniem tak dowalili ze łohoho bo stworzyli jakiś powalony świat
s2e4 (blokada na wszystkich i wieczne uwięzienie) - 10/10 - to jest najlepszy odcinek z całego serialu, bo daje do myślenia, ze nawet sklonowana świadomość może cierpieć, kiedyś w sumie miałbym wywalone na takie coś, bo bym mówił typu "a co mnie to, to tylko klon", ale ten odcinek jednak dal do myślenia, to samo chciałbym zobaczyć odcinek z blokada na wszystkich, bo to tez mnie rozwaliło

S3
s3e1 (ludzie z "ocenami") - 8/10 - ciekawy odcinek, ale ta główna bohaterka to serio była taka idiotka wkurzająca, ze aż dobrze, że tak skończyła, bo jedna z niewielu osób, co zasłużyła na to, obniżam przez nią ocenę o 1, za bycie [wulgaryzmy], która dąży tylko do pozyskania najwyższej oceny i ludzi ocenia na podstawie tego jaką oni maja ocenę, a nie kim są, no i oczywiście motyw fałszywej przyjaźni
s3e2 (symulacja gry w VR) - 10/10 - to był zajebisty odcinek, ja bylem w szoku co tam się wydarzyło na końcu, jeden z moich ulubionych odcinków
s3e3 (wykonaj rozkazy, inaczej...) - 9/10 - fajny odcinek i w sumie należało im się, bo wszyscy byli [wulgaryzmy], ale myślałem ze jednak zostaną "uwolnieni", wiec z postrzegania żeby im się udało, teraz myślę ze faktycznie im się należało
s3e4 (e motyw wiecznej miłości w chmurze) - 9/10 - to był fajny odcinek, ale znowu motyw miłości i ogolę to się szczęśliwie skończyło w teorii, ale mi jednak było szkoda, ze mąż tej murzynki się nie zgodził na przeniesienie jego świadomości, to byliby razem szczęśliwi, wiec jak widzę powaloną miłość i ktoś potem jest szczęśliwy, ale z kimś innym, to dla mnie to nie jest jednak szczęśliwe zakończenie, no ale nadal lepsze niż gdyby całkowicie smutne i by tamta z ta druga nie zgodziła się zostać parą
s3e5 (żołnierze z chipami) - 9/10 - to był bardzo fajny, dla niektórych jeden z najlepszych, ale ogółem chore, co się tam działo, zabijali właściwie niewinnych, bo ze gorszych genetycznie, to wiec do eliminacji
s3e6 (zabójcze osy) - 8/10 - bardzo długi odcinek i kryminał, a to mi przeszkadzało w tym serialu, watek kryminalistyczny to powinien być w serialach kryminalnych, wiec przez to mi się nie podobał, bo kryminały dla mnie gorszy gatunek niż sci-fi, i motyw wymuszonej sprawiedliwości tak jakby, nie był to zły odcinek, ale było dużo ciekawszych

S4
s4e1 (uwieziona świadomość ludzi) - 9/10 - to był fajny odcinek, chociaż na początku myślałem, że będzie nudny i ten typek na końcu dobrze że tak skończył, w ogóle to był stuknięty, on nie był psychopata, tylko po prostu introwertykiem nielubianym przez innych, ale może powinien zauważyć, ze to w dużej części jego wina, za to jakim był egoista, a żywił urazę do innych i całego świata, wiec się dowartościowywał w taki sposób, żałosne po prostu
s4e2 (chip dla dziecka) - 10/10 - ogółem to nie był "szczęśliwy odcinek", ale mi się podobał bardzo ten pomysł i to jak ta matka spaczyła swoją córkę przez swoje [wulgaryzmy] i nadopiekuńczość, przez nią poroniła dziecko, utraciła miłość (tzn. w teorii można dopowiedzieć, ze potem wróciła się spotkać z tamtym chłopakiem, ale to już nieznana historia), matka ją spaczyła, odebrała jej tak jakby część wolnej woli, gdyby nie to, to może ona by nie sięgała po narkotyki czy tego typu rzeczy, bo sama w sobie wiedziałaby, ze to jest złe, ale ona nie miała tak jakby świadomości zła przez matkę i dlatego ją kusiło, aby poznać to, co nieznane
s4e3 (zabicie rowerzysty i psychopatka) 9/10 - a mi się podobał ten odcinek, chociaż to co w nim przedstawiono to faktycznie nie, bo ta baba stała się psychopatka, zabiła 4 ludzi, w tym niewinne dziecko, a ta prowadząca śledztwo była taka no "delikatna" czy jakby to ująć, wiec jeszcze bardziej szkoda, ze z taka premedytacja została zabita
s4e4 (program do symulacji związków) 9/10 - znowu motyw miłości, zawsze jak jest ta miłość, to myślę o swojej nieudanej i ze sam nieszczęśliwy przez to wiecznie, chociaż tutaj było akurat szczęśliwe zakończenie
s4e5 (robopies zabójca) 7/10 - to nie był zbyt fajny odcinek, nie był zły, ale... nawet czarno-biały filtr dodali żeby podkreślić klimat post apokalipsy czy co, lecz oni zdechli dla miska i na dodatek nie zostało wyjaśnione dlaczego, a potem się okazało, ze oni wszyscy zdechli, bo... chcieli miśka - to można uznać za "piękne" ze takie poświecenie dla prezentu, ale cale szczęście, ze ten odcinek był krotki na 40 min, bo nie chciałbym do niego wracać, chociaż oglądało mi się to całkiem ciekawie, ale ocena jest za całokształt tego dziwnego czegoś, które tam się wydarzyło
s4e6 (czarne muzeum) 10/10 - oczywiście jeden z najlepszych odcinków i najlepszy w 4 sezonie, ale ogółem to wszystko co tam zostało przedstawione to było powalone, ten doktorek, ten prowadzący muzeum, ta murzynka, ta zona, że się zabiła, wszyscy właściwie byli stuknięci w tym odcinku

S5
s5e1 (geje dymający się w grze) 9/10 - znowu motyw miłość, ale tym razem geje, chociaż to zostało ciekawie przedstawione i najlepszy odcinek w tym sezonie
s5e2 (palant, który uprowadził niewinnego) 7/10 - i czemu będziesz zwalał winę, że ludzie niby uzależnieni od tego portalu społecznościowego, skoro i tak to twoja wina, ze ona zginęła i fakt, to smutne, tragedia, ale sam do tego doprowadziłeś, bo musiałeś podczas jazdy nawet na ten telefon patrzeć, ogółem wkurzył mnie ten typek, pomimo ze tragiczna postać, ale do siebie powinien mieć pretensje, a nie do typka, który stworzył ten portal, oczywiście winił siebie, ale po kiego taka akcje zaplanował, wmieszał w to niewinnego by obwinić jeszcze twórcę serwisu, gdy logiczne jest, ze każda gra, każda usługa, każdy pokarm, wszystko zrobią z myślą tak, by konsument pragnął tego jak najwięcej, no i w ogóle prawie cala akcja odcinka dzieje się w aucie
s5e3 (miley cyrus...) 8/10 - e, ta nastolatka chciała przyjaciółkę, ale wybrała sobie żałosna piosenkarkę, chociaż przykre, ze ta ciotka z niej zrobiła taka niewolnicę tak jakby, lecz ona sama była zwykła [wulgaryzm] szczerze mówiąc
najgorszy sezon, wiec dlatego rozumiem krytykę ludzi, chociaż nadal nie dałem żadnemu odcinkowi 6/10 lub niżej, bo cały serial mi się bardzo podobał

Heisenberg1973

Właśnie nadrabiam i obecnie jestem świeżo po ostatnim odcinku sezonu 3. Bardzo dobry. Ogólnie, sezon trzeci bardzo mi się podobał, całościowo wypada chyba najlepiej.