PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104160}

Czarodziejka z Księżyca

Bishōjo Senshi Sailor Moon
1992 - 1993
7,5 25 tys. ocen
7,5 10 1 25425
8,1 8 krytyków
Czarodziejka z Księżyca
powrót do forum serialu Czarodziejka z Księżyca

Bravo tv4

ocenił(a) serial na 10

To najlepsze posunięcie tej stacji od lat! Myślę że w ten sposób nagonią sobie przed ekrany kilku milionową widownię i znów powróci moda na Czarodziejkę! ;)

ocenił(a) serial na 4
3ricardo

nie tylko na czarodziejkę :) ja licze ze pojda za ciosem i puszczą Captain Tsubasa, gen Daimos...moze Dragon Balla :) to by idealnie bylo :> .... chociaz zobaczyl bym jeszcze raz Yattaman, Tygrysią maskę i Gigi (tego konusa koszykarza)

ocenił(a) serial na 10
Don_Jaras

No Gigi i białe majteczki to by było coś :)

Rinzler

Kurcze Wy też to pamiętacie? :D całe nasze dzieciństwo! To było coś i było wspaniale!

ocenił(a) serial na 10
Don_Jaras

Racja. Liczę jeszcze na kapitana Tsubasę. Świetna animacja! Dziś już niema tak wciągających kreskówek jak kiedyś. Wyjątkiem jest absolutnie genialny Fineasz i Ferb. Polecam serdecznie!

3ricardo

E tam, takie gadanie, że dziś już nie ma takich animacji. Tengen toppa girren lagann, Samurai chaploo, cowboy bobem, Ghost in the shell: SAC, Michiko to hachin, Higurashi no naku koro ni czy School rumble. Nie wszystkie są jakieś mega nowe, ale każde warte polecania iż się różnią od siebie maksymalnie. School rumble polecałbym na początek, - fajne lekka komedia ;)

ocenił(a) serial na 10
Don_Jaras

Mogli by puścić też kaiketsu zorro, piłka w grze, tekkaman. Ale ciesze się że puścili Czarodziejkę z Księżyca oglądałem ją mając 6 lat i bardzo utkwiła mi w pamięci poprostu uwielbiam ją:) Lecz jedynie co się zmieniło to lektor jest teraz inny a reszta ta sama:)

3ricardo

TV4 stało się jedną z moich ulubionych stacji telewizyjnych właśnie z tego powodu. Można obejrzeć sobie spokojnie op i ed, nawet są napisy i można sobie pośpiewać. 8DD Lektor jest bardzo dobry, o wiele lepszy niż poprzedni. Miejmy nadzieję, że puszczą wszystkie serie. :D

ocenił(a) serial na 8
Misae

Ech szczeniackie lata powracają.Mimo że mam już prawie 23 lata to z sentymentem wspominam tą bajkę.Fajnie że Czwórka wpadła na pomysł aby znów puścić tą serie. W dzisiejszych czasach bzdurnych bajek lecących na cartoon network czy totalnego łajna jakie leci na disney channel ta bajka to totalna perełka. Mogli by jeszcze przypomniec serie Mikan...o tym gadającym kotku co lubił sobie popić z tego co pamiętam :D. Dragon Ball takze klasyk...oby więcej takich akcji.

ocenił(a) serial na 4
FeRu89

Mikan ?? kurde nie pamietam tego, kiedy to lecialo ? ...pamietam za to jak sie Tsubasa skonczyl to lecial Yaiba legendarny samuraj i Super Swinka :P ..i chcialem napisac "W Królestwie kalendarza" ale to inna nazwa Yattamana ;p

ocenił(a) serial na 8
Don_Jaras

Oj nie pamiętam dokładnie. To było gdzies ok 10 może 15 lat temu na TVN który nie dawno wszedł do pakietu telewizji naziemnej. Bardzo fajna bajka pamiętam że kilka razy ryczałem jak bóbr przy niej :D. A super świnke pamiętam ale jakoś szczerze nie przypdała mi zbyt do gustu. Była chyba emitowana w okresie gdy pojawiły się pokemony na polsacie,ale głowy za to nie dam i mogłem coś pomylić.Ale kiedyś miałem segregator pełny rzadkich do zdobycia kartek z CZarodziejki z księzyca czy z innych tego typu bajek jak dragon balla ,mikana wlasnie,super swini, power rangers i filmów które które były szalenie popularne na przełomie 20 i 21 wieku. Ech piękne czasy....wiele bym oddał żeby wrócić do tego okresu gdy miałem te 9-13 lat. Były to piękne lata,a obecna młodzież to jest karmiona papką z MTV i durnowatymi kreskówkami bez żadnej głębi....większość robiona była chyba przez dobrze porobionych użytkowników LSD albo innych psychodelików.

ocenił(a) serial na 10
Don_Jaras

"W Królestwie kalendarza" to Yattodetaman lub Calendar Man a nie Yattaman ;)

ocenił(a) serial na 4
Rinzler

wiem wiem, tylko spolszczylem :)
Ferun poszperalem troche i ..serio Mikana nie widzialem w tamtych czasach.. ale chyba znajde i obejze :)
No i racja teraz to w tv leci jakies g.no, nie bajki bakugan czy inne amerykanskie "anime" ben10.. moze trzeba do tv 4 napisac zeby odtworzyli ramowke z przed 15 lat ;D

Don_Jaras

Mam już 31 lat a ucieszyłam się jak głupia że znowu zobaczę SM. :) Mój syn który jest zagorzałym fanem Bakugana siedzi teraz i ogląda ze mną SM. A najlepsze co powiedział to to, że SM jest lepsza od Bakugana :)

ocenił(a) serial na 10
Agnieha_2

No i ma rację :)

ocenił(a) serial na 10
3ricardo

Jeszcze jakaś mogłaby pomyśleć o powrocie He-Men`a. To byłby dopiero come back!!!

3ricardo

kocham tv4 za to że puszczaja ten serial, pewnie ogladaja go wszyscy którzy jako dzieci kochały to anime, mam nadzieję że puszczą wszystkie sezony, a było ich chyba pięć :]

ocenił(a) serial na 10
kathrina357

Ano pięć Classic, R, S, SuperS i Stars ;)

Rinzler

fajnie by było gdyby puścili jeszcze filmy :]

3ricardo

Ja również nie wiem jak dziękować tv4, że daje taką szansę na powrót do przeszłości. Oby pokazali wszystkie 5 serii :)

ocenił(a) serial na 10
3ricardo

Też byłem mega zaskoczony!! Prawie blizej mi juz do 30 niż do 20 a ciesze sie jak dziecko, że znów mogę pooglądać Sailor Moon :) mam nadzieję, że puszczą wszystkie odcinki chronologicznie i całą serie, a potem powrócą inne anime :) jakie to wiadomo bo już wszystko zostało chyba tu wymienione :)

3ricardo

Siadam przed telewizorem o wyznaczonej godzinie emisji Czarodziejki, patrze a tu... na TV4 w czasie emisji serialu leci regionalny program na tej samej częstotliwości co TV4... i tyle z oglądania serialu w telewizji :(

3ricardo

Jeszcze mogliby puścić Tajemnicę Przeszłości kocham to tak jak Czarodziejkę tylko że wszystkie serie i z dubbingiem nie tak jak na hyperze jedną a reszty weś w necie szukaj

ocenił(a) serial na 9
anika_15_shani

Uwielbiam Czarodziejkę najlepsze lata dzieciństwa ;D !!

ocenił(a) serial na 10
3ricardo

dobry posunięciem tej stacji byłoby puszczenie czegoś nowego - jakiegoś tasiemca, który jest popularny na całym świecie. Na takim tytule można pozyskać rzesze fanów i budować podstawę dla większych produkcji. Myślę tu o Blech - sam oglądam, może Naruto czy One Piece.
Tylko polski dugging - porażka, ja oglądam z napisami, bo angielski dugging jest reszce bardziej żenujący niż polski.

oczywiście to typowe shounen, ale np. można dać D-Gray.Man czy też Fullmetal Alchemist: Brotherhood - obydwa udane i jedne z najlepszych dłuższych historii w ostatnich latach. Poza tym, wiele jest znakomitych serii po 26 epków( taki standard długości).
Swoją drogą nie ma sensu ciągle przypominać tego co stare, ale budować renomę na nowszych tytułach, które z pewnością, ze względu na przepaść w grafice będą lepsze dla młodych ludzi, bo chyba nie jest tajemnicą, że w dzisiejszych czasach rządzi "ładna grafika" - szkoda, bo powinno się patrzeć na fabułę, sposób prezentacji widzowi, oczywiście potem ścieżka dźwiękowa i kreska - taka kolejność.

ocenił(a) serial na 4
kamil5100

One Piece nie jest taki nowy i ..ciągle leci !! wiec to jest meega tasiemiec..Naruto ok, ale pierwsza część. Jakoś Shippuden mi sie nie wkrecił, niby powielają i kopiują Dragon Balla.. coraz silniejsi przeciwnicy , ktos ginie i zaraz wstaje, ale to nudne sie zrobiło. Dragon był pierwszy, oryginalny i kropa ;D ..Bleach (a nie Blech;p ), tez niezły, ale znow, im dalej w historie tym gorzej ;/ nie wiem moze za stary jestem i po ok 100 odc zaczyna mi sie nudzic ciagle to samo.. a z tych nowszych anime, znaczy robionych po 1991 roku to mogli by puscic np. Death Note, Code Geass, Whistle (taki nowszy Tsubasa :D )..

I tu też masz rację..teraz dzieciarnia oglada jakies go*no z Jetixa czy innego karton networka, podoba im sie kolorowa komputerowa grafika, debilne gęby, bo teraz w tv leci american anime czy jak to sie tam zwie;/ ..kiedys wszystko bylo recznie rysowane, byl czas na ułozenie fabuły, anime mialo klimat...teraz tłuką wszystko na jedno kopyto..

ocenił(a) serial na 10
Don_Jaras

"Bleach" jest na( jest ich 3).
"Death Note" czy "Code Geass" podoba się 8/10 osobom, więc zapewne to byłby najlepszy wybór, choć DN kończy się dla mnie w momencie śmierci "L", w tym momencie anime traci wszystko to za co go cenię, więc nie polecam dalszych epków, które są na siłę (mają pokazać, że nie nam decydować o śmierci, nie da się osiągnąć sprawiedliwości przez śmierć, a i każdy musi odpowiedzieć za swoje grzechy, itp).

Swoją drogą zawsze można obejrzeć filmy Miyazakiego czy Shinkaia, co prawda dwa inne podejścia, ale efekt niesamowity.
To na tasiemcach buduje się popularność, dlatego trzeba jakiegoś puścić, ale nowego i konkretnego. - np; "Fairy Tail", bijatyka i humor, czyli to co ludzie chcą oglądać, bez większych zagłębień w psychikę.

Kto zainteresowany, to w sieci jest kilka portali oferujące obejrzenia anime w przystępnej jakości, z napisami lub dubbingiem. Zawsze można ściągnąć wersje miniHD, ale odwołam się do polskiego prawa - ściąganie nie jest nielegalne, a udostępnianie, a i po 24h należy usunąć... I proszę mi tu innego litu nie wciskać. Ja oglądam z napisami w sieci, oczywiście z oryginalną ścieżką dźwiękowa.

a i rzecz jasna przepraszam za literówki.

A i Hollywodzkie anime - no za 100 lat może będą na tym etapie co Japończycy obecnie. Wicie, czym się różnią??
Amerykanie robią głupiutkie komedyjki na siłę, dla publiki i kasy, a skoro jako naród nie wymagają nic więcej to starcza im to do samozadowolenia. Japończycy sięgają głębiej - anime tworzą na podstawie mang, ktoś wpierw stwarza historię, buduje fabułę, tworzy nie wiem jak to nazwać - obrazki i powstaje manga. Tylko, że historie nie są tak bezsensowne jak amerykańskie, a i zawsze skierowane są do konkretnego widza, w danym wieki i o danym światopoglądzie, to dla człowieka, a nie bezmózgiej małpy.

ocenił(a) serial na 4
kamil5100

no i poco zdradzales pierwsze zakonczenie DN ? ;p ja tam na sile juz potem obejzalem, ale kumpel jak zobaczl ze sie pojawli M czy N (juz nie pamietam) wylaczyl odrazu i koniec, nie dal sie namowic na dokonczenie :P

A co do Fairy Tail to troche kicha jak by puscili bo..1. manga chyba ciagle sie robi, wiec jak anime wyprzedzi ją to dadza debilne fillery jak w naruto. a po 2. jakos malo popularne jest w polsce.
Azjaci tez czasem robia dla kasy..chociazby te wszystkie anime z exponowaniem biustów i majtasów :P chociaz i takei sa ciekawsze niz amerykanska pulpa :>

o jedno aniem mi sie przypomnialo ..Hunter X Hunter :D fajny klimacik, fajni bohaterowie..polecam ;D

ocenił(a) serial na 10
kamil5100

Nie wyje

ocenił(a) serial na 10
3ricardo

brawo, brawo dziś była zapowiedzi kolejnego odcinka ale nie przetłumaczona....

sisi252531

Może to i lepiej ;) jest się nad czym zastanawiać...

ocenił(a) serial na 10
777temida

eee... tam, dla mnie lipa, zresztą te ich całe tłumaczenie coś mi nie pasi.

ocenił(a) serial na 8
3ricardo

Normalnie w szoku jeszcze jestem;D Sprawdzam program tv na dziś a tu "Sailor Moon - Czarodziejka z Księżyca, odc. 12"- myslalam, ze mam zwidy czy cos;D kurcze juz 12 odc.;/ A o co chodzi z lektorem? Pamiętam, że była kobieta kiedyś... zmienili? Tylko ta godzina mi tak srednio pasuje ehh ALE I TAK SUPER, ŻE MOJE UKOCHANE ANIME WRÓCIŁO DO TV- myślałam, że się już nie doczekam ;)

m_a_c_88

Super , ze zapodali duzy + dla tv 4 .
Mam nadzieje , ze ktos to ripuje .
Przydaly by sie odcinki z lektorkiem na sieci.
Lektor jest inny niz ten stary polsatowski .

ocenił(a) serial na 8
DarkSquall

ten jest o wiele lepszy ;) nie ma Bunny tylko Usagi prawda? i tego śmiesznego "mydlo powidło" ;p jaaak dobrze heh

ocenił(a) serial na 10
m_a_c_88

Raczej jest Bunny zamiast Usagi a nie ma ''mydło powidło'' ;)

ocenił(a) serial na 8
Rinzler

czyli 50% szczescia ;) dobrze, że choiaz to drugie zniknelo ;)

ocenił(a) serial na 10
Rinzler

I mam nadzieję, że nie będzie "groch fasola"

ocenił(a) serial na 10
linkinlady

Nie sadze by było

ocenił(a) serial na 10
3ricardo

Zgadzam się! genialne posunięcie. oglądam kiedy tylko mogę. Naprawdę świetne anime :)